2016. április 11. 04:22

Jelentősen romlott tavaly a leminősítések és a felminősítések aránya az államadósok körében, mindenekelőtt a feltörekvő térségben - áll a Fitch Ratings Londonban ismertetett éves összesítésében.

A nemzetközi hitelminősítő kimutatta, hogy az általa besorolással ellátott szuverén adósok listáján 2015-ben 2:1 volt a rontott és a javított osztályzatok aránya. Egy évvel korábban ez az arányszám 0,8:1 volt, vagyis a cég abban az évben még több szuverén felminősítést jelentett be, mint ahány államadós besorolását rontotta.

A Fitch Ratings listáján szereplő államadósok 12,8 százalékának romlott tavaly a besorolása, a felminősített szuverén adósok aránya a teljes portfolión belül 6,4 százalék volt.

Egy évvel korábban 9,3 százaléknyi leminősítési arány jutott 11,2 százalékos felminősítési rátára - áll a hitelminősítő beszámolójában.

A Fitch Ratings szerint a tavalyi leminősítések csaknem háromnegyede a feltörekvő térségi szuverén adósokat sújtotta. A cég mások mellett Ukrajna, Oroszország és Brazília államadós-osztályzatait is rontotta, de a leminősített országok között szerepelt a fejlett ipari térségből Ausztria, Görögország és Japán is.

A Fitch az összesítésben kiemeli, hogy az általa besorolással ellátott szuverén adósok közül már csak tizenegyet tart nyilván a lehetséges legjobb, "AAA" szintű osztályzattal, köztük az Egyesült Államokat, Németországot és Svájcot.

A hitelminősítő szerint az általános szuverén adósminőség-romlás fő tényezői között voltak tavaly a jelentősen kiéleződött geopolitikai feszültségek, amelyekhez a legnagyobb feltörekvő gazdaságok - főleg Oroszország, Brazília és Kína - növekedési lendületének kifulladása járult.

Ellenállóképes volt az amerikai és a brit gazdaság

A gazdasági erőközpontok növekedése globális szinten is igen egyenetlen volt. Az amerikai és a brit gazdaság, amely 2,4, illetve 2,2 százalékkal bővült tavaly, ellenállóképesnek bizonyult, Brazília és Oroszország ugyanakkor mély recesszióba süllyedt: a brazil hazai össztermék (GDP) 3,8 százalékkal, az orosz 3,7 százalékkal zuhant 2015-ben - hangsúlyozza a Fitch Ratings elemzése.

A cég Brazíliától meg is vonta a befektetési ajánlású államadós-besorolást, két menetben "BBB"-ről "BB plusz"-ra rontva a brazil osztályzatot.

A másik két nagy hitelminősítő már Oroszországot is átsorolta a spekulatív adósosztályzati kategóriába. A Standard & Poor's tavaly januárban, a Moody's Investors Service egy hónapra rá vonta meg a befektetési ajánlású besorolást Oroszországtól.

A Moody's ráadásul a múlt hónapban további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette Oroszország "Ba1" szintű államkötvény-besorolását, az olajpiaci árzuhanásból eredő szerkezeti sokkhatásokra hivatkozva.

A felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött indoklásában a Moody's kiemelte, hogy a tavaly szeptemberrel zárult egy évben a globális olajárak megfeleződtek, az azóta eltelt időszakban pedig további 40 százalékkal zuhantak.

A Moody's közölte, hogy felülvizsgált előrejelzése szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagárfolyama az idén mindössze 33 dollár, jövőre 38 dollár lesz, és 2019-ig is csak 48 dollárra emelkedik.

A cég ebben a környezetben a következő négy évre összesen is alig 0,4 százalékos reálnövekedést vár az orosz gazdaságban.

MTI