4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A héten a makroadatok ismét háttérbe szorulhatnak az amerikai vállalatok első negyedéves gyorsjelentései mellett, több jelentős nagyvállalat is a napokban közli számait. Emellett az amerikai ingatlanpiaci adatokra lesz érdemes figyelni, míg itthon a kamatdöntés mellett a kiskereskedelem statisztikája lesz fontos.

A makroadatok közül szinte csak az amerikai ingatlanpiac számaira érdemes figyelni a héten a nemzetközi piacokon, ennél fontosabbak lesznek azonban a további vállalati gyorsjelentések. A pénzügyi szektor óriásai közül már csak a Bank of America van hátra, de nem sokáig várakoztatják a piacot, a hétfői nyitás előtt közlik első negyedéves eredményeiket.

A hét első napja a makroadatok szempontjából csendesen fog eltelni, semmilyen jelentősebb statisztika nem lát napvilágot. Így a befektetők figyelme vélhetően teljes egészében a vállalati gyorsjelentések irányába fordul. A legfontosabb a Bank of America lesz, mely könnyen okozhat pozitív meglepetést azok után, hogy a múlt héten a Goldman Sachs és a Citigroup is a vártnál jobb eredményeket közölt. Az elemzők részvényenként 5 centes profitot várnak a pénzügyi cégtől. A hétfői tőzsdezárás után jön az IBM jelentése, mely elsősorban a technológiai szektorra lehet hatással. A számítástechnikai cég a szakemberek szerint 1,66 dolláros részvényenkénti profitról számolhat be.

A magyar piac szempontjából lehet fontos hétfőn délután az MNB kamatdöntése, melynek eredményét kettőkor hozzák nyilvánosságra. A legvalószínűbb, hogy nem lesz változás a 9,5 százalékos alapkamatban, de a legutóbbi jegyzőkönyvből kiderült, hogy a jegybank vezetése az emelés felé hajlik, így akár meglepetés is születhet.

Kedden Európában jelenik meg néhány fontos makroadat, melyek közül a legfontosabb a német ZEW felmérés lesz, mely a gazdasági hangulatot jelzi. Az előzetes várakozások szerint az index értéke a korábbi -3,5 pontról 2,3 pontra emelkedhet. Érdemes lesz figyelni a hét második napján a brit inflációs adatra, illetve a kiskereskedelmi árak alakulására is.

Amerikában még a kedd is viszonylag csendes nap lesz, csak az ABC és a Washington Post közös fogyasztói bizalmi indexe lesz érdekes. Folytatódik azonban a gyorsjelentési szezon: kedden közli számait az AMD, mely részvényenként 66 centes veszteséggel számolhat az elemzők szerint. A nyitás előtt jön a Caterpillar építőipari cég eredménye is, a vállalattól minimális, 6 centes nyereséget várnak részvényenként. A keddi zárás után jön a Yahoo első negyedéves eredménye, mely az előrejelzés szerint 8 centes nyereséget mutathat egy-egy papírra vetítve.

A szerdai napon szintén a brit piacot érdemes figyelemmel kísérni makroadatok szempontjából, a legfontosabb a Bank of England legutóbbi ülésének jegyzőkönyve lesz. A hét közepén közlik a szigetországban az ILO munkanélküliségi index alakulását, illetve az átlagos keresetek változását.

Amerikában továbbra is inkább a vállalati jelentések lesznek a középpontban, mindössze a márciusi lakásárindex befolyásolhatja a befektetők hangulatát. Szerdán is lesz néhány nagy név a jelentős között a Wall Streeten: többek közt az Apple és az AT&T közli számait.

Csütörtökön jelenik meg az egyetlen fontosabb makroadat a hazai piacon: a KSH reggel közli a kiskereskedelem februári forgalmáról szóló statisztikáját. A nemzetközi piacokon elsősorban az amerikai lakásértékesítések adatára lesz érdemes figyelni, a várakozások szerint további visszaesést mutathat az adat. Emellett csütörtökön jelennek meg a szokásos heti munkanélküliségi adatok is a tengerentúlon.

A Microsoft a csütörtöki zárás után közli első negyedéves eredményeit, az előzetes konszenzus szerint a számítástechnikai cég 39 centes nyereséget mutathat részvényenként.


A pénteki napra elsősorban brit és amerikai makroadatok maradnak. Londonban a hétvége előtt közlik az első negyedéves gazdasági növekedés első becslését, mely 1,5 százalékos mínuszt mutathat a tavalyi negyedik negyedévhez képest. Szintén pénteken jelenik meg a brit kiskereskedelmi forgalom márciusi alakulása, az elemzők arra számítanak, hogy 0,3 százalékkal estek vissza az eladások februárhoz képest. Amerikában a tartós fogyasztási cikkek megrendelésállományára és az újlakás-értékesítések alakulására lesz érdemes figyelni.

A vállalati gyorsjelentések közül a hét utolsó napján a Fordot érdemes kiemelni, az autógyártó papíronként 1,21 dolláros veszteségről számolhat be a tőzsdenyitás előtt. Ez azért érdekes, mert a három nagy autógyártó közül csak a Ford nem kért az állami mentőcsomagból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!