<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Generali Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a globális részvénypiacokon 2009 márciusa óta tartó emelkedő trend véget ért, a következő hónapokban egy, az eddigieknél lényegesen volatilisebb, alapvetően oldalazó, a kockázatok további fokozódása esetén erősen eső trend alakulhat ki.

Pillár Zsolt szerint az idei év első öt hónapjában a fejlődő piaci alapok tőkeáramlása kísértetiesen hasonlít a 2008-as évben tapasztaltakhoz. A Generali Alapkezelő szerint a kedvezőtlen részvénypiaci fordulatot vetíti előre az amerikai vállalatok várható csökkenő eredménynövekedése, több közelmúltbeli IPO sikertelensége, és az előző hetekben, egyes árupiaci szegmensekben végbement jelentős visszaesés is.   

„Az elmúlt 26 hónap mega-rallyjának első pillanatától ugyanazokra a kockázati tényezőkre hívják fel a figyelmet a pohár félig üres szemléletű elemzők. Ezek között a legfontosabbak az USA egyre növekvő államadóssága, az EU több államának súlyos adósságválsága és Görögország - véleményem szerint - elkerülhetetlen államcsődje, továbbá a tőzsdei árfolyam-trendekre befolyással bíró amerikai makrogazdasági indikátorok - így a vásárlói bizalmi index, a szolgáltató ágazat fellendülését mutató ISM index, illetve az amerikai munkanélküliségi adatok, az új lakásépítések számának - kedvezőtlen alakulása. Ugyancsak kockázati tényező a fejlett és a fejlődő piacok gazdaságaira nehezedő és egyre erősödő inflációs nyomás” - mutat rá Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.    

„Míg 2010-ben 80 milliárd dollár áramlott a fejlődő piacokra, addig az idei év első öt hónapjában összességében már tőkekivonás volt megfigyelhető a fejlődő piaci alapokból. A tőkeáramlás változása így egyelőre kísértetiesen követi a 2008-as évben tapasztaltakat” - figyelmeztet a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója. Pillár Zsolt szerint a már említett kockázati tényezők mellett, számos további jel utal arra, hogy a következő 2-5 hónapban egy lényegesen volatilisebb, alapvetően oldalazó, a kockázatok további fokozódása esetén erősen eső trend alakulhat ki.

mfor.hu