2011. szeptember 8. 08:28

A piac nem vár meglepetést az EKB csütörtöki döntésétől, ám ennek ellenére az elmúlt napokban az euró folyamatosan gyengült a dollárral szemben. Addig csendes kereskedés várható, Trichet beszéde viszont felpezsdítheti a devizapiacokat, áll a Commerzbank napi kommentárjában.

EUR/HUF (274,00 – 277,00): A német alkotmánybíróság nem gördített akadályt a görög mentőprogram elé, Németország segíthet a görögökön. A hír érkeztével enyhe kockázatvállalási hullám bontakozott ki, az euró/dollár 1,41 fölé szökkent, míg az EUR/HUF árfolyam rövid időre 275 alatt is járt. A 275-ös szint úgy tűnik, hogy komolyabb támasz-szintnek minősül, nem is sikerült a forintnak alatta zárni tegnap. Ma reggel a német pénzügyminiszter nyilatkozott egy rádióadásban, hogy Németország kész segítő kezet nyújtani a helléneknek, de Athénon múlik, hogy a felé támasztott követelményeket teljesíti-e, vagy sem. Wolfgang Schauble leszögözte, ha Görögország nem tud eredményt felmutatni, akkor a hitel részletei visszatartásra kerülhetnek. A miniszter az olaszokat is sürgeti, hogy a megszorításokhoz minél hamarabb fogjanak hozzá. Ma az ECB sajtótájékoztatójáig oldalazó mozgást végezhet az EUR/HUF árfolyama, a Trichet beszéd viszont felpezsdítheti a devizapiacokat.

EUR/USD (1,4030 – 1,4120): Erős dollár, gyenge euró várja az ECB kamatdöntése utáni sajtótájékoztatót, 10 nappal ezelőtt 1,45 volt az EUR/USD, tegnap pedig már az 1,40 alatti szintet kóstolgatta. Ma is inkább az 1,40-hez közelebbi árfolyamok lesznek valószínűk, a 2 éves görög állampapírok ma is rekord magas hozammal forognak, már 55 százalék feletti hozamot fizet a 24 hónapos kötvény. A mai ECB kamatdöntésen nem várható, hogy változtatnának az 1,5 százalékos alapkamaton, a hamarosan leköszönő elnök várhatóan beszélni fog a növekedési kilátásokról, az olasz kötvényvásárlásokról, és persze a görögökről. Délután fél háromtól kiderül, hogy miként reagál a piac Trichet úr mondandójára. Az ECB sajtótájékoztató után hosszabb távon, a szeptember 20-21-én esedékes FOMC ülést követő bejelentés(eke)t fogják a kereskedők várni, talán mégiscsak lesz valamiféle gazdaságösztönzés a FED részéről.

CHF/HUF (227,00 – 229,00): Az árfolyamküszöb bevezetése óta meglehetősen unalmassá vált a CHF/HUF keresztárfolyama, a magas volatilitás már a múlté, ma 227-229 körüli frank/forint árfolyam várható.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.