TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Bár kutatások szerint a magyar lakosság többsége nem nagyon szeret költözködni, időnként mégis előállhat az a helyzet, hogy eladósorba állítjuk hangulatos, kényelmes, megszokott lakásunkat. Logikusan gondolkodva ez a következőket jelenti: feladunk néhány hirdetést, fogadunk néhány vevőjelöltet, majd boldogan megkötjük a szerződést és kiköltözünk. Elméletben. Hogyan készüljünk fel az eladásra, és mit kell tenni, ha vevő érkezik?

Noha azt lehet olvasni a különböző ingatlanos oldalakon, hogy az ingatlanközvetítők részaránya fokozatosan nő a piacon, még mindig sokan vannak, akik saját erőből vágnak neki a lakás eladásának, több-kevesebb sikerrel. A Lakásmustra most nekik szolgál hasznos tanácsokkal, és természetesen szokásunkhoz híven olyan példákkal, amiket nem biztos, hogy érdemes követni.

Készítsünk forgatókönyvet

Mielőtt teljes lelkesedéssel megrohannánk a hirdetési újságok hirdetésfelvevő irodáit (van még aki használja ezt a szolgáltatást?) vagy az internetes apróhirdetési és ingatlanos portálok regisztrációs oldalait kezdenénk el bőszen töltögetni, gondolkozzunk el néhány alapvető dolgon, amik később galibát okozhatnak, ha nincsenek tisztázva.


Miért akarunk elköltözni?

Az elköltözésnek számos oka lehet, például hirtelen többen, vagy kevesebben lettünk a családban (gyerekek születtek, vagy éppen kirepültek, hozzánk költözne a nagymama vagy valamelyik rokon, vagy éppen életünk párjával úgy döntünk, mégsem együtt – erre később még visszatérünk). Előfordulhat az is, hogy új munkahelyre megyünk dolgozni, amihez jó lenne közelebb lakni (érdemes ebben az esetben kivárni a próbaidő lejártát), vagy nem bírjuk tovább elviselni a szomszédot, vagy a belső udvar hangulatos hétköznapjait. De az is lehet, hogy egyszerűen csak szépre, újra vágyunk. Érdemes átgondolni, valóban indokolt-e a költözés, nem-e csak egy hirtelen fellángolásról van szó. Nem szabad elfelejteni, a mi lakásunknál jócskán akadhatnak még rosszabbak is.

Mikor tudnánk elköltözni?

Nézzük meg, mi történik, ha – a mai piaci helyzetben igen szerencsésnek számító esetben – hirtelen beállít egy vevő, hogy akkor költözne, de nem szívesen várna néhány hónapot, amíg találunk valamit, és kiköltözünk. Mivel a vásárlók többsége hitelre vár, némi időt biztosan nyerünk, de nem árt átgondolni, ilyen esetben hova megyünk tovább. Visszabéreljük a lakást ameddig nem készül el az új, vagy amíg nem találtunk másikat? Esetleg ismerősöknél, rokonoknál húzzuk meg magunkat? Albérletben? Hova tesszük a rengeteg bútort? Ezeket a kérdéseket nem árt a hirdetés feladása előtt átgondolni, hiszen a piacon bármi, és annak ellenkezője is megtörténhet.

Mennyi pénzt szeretnénk kapni a lakásért?

Ez a legfontosabb kérdés, amit el kell döntenünk. Az árat meghatározhatjuk saját magunk, a hirdetési újságok alapján (azonban azt ne felejtsük el, hogy az ott közölt árak legtöbbször csak irányárak), vagy kérhetjük ingatlanos segítségét is. Utóbbi valószínűleg jóval tájékozottabb az ár tekintetében, de nem árt több forrásból is ajánlatot kérnünk. Nehezebb a helyzet, ha olyan környéken van ingatlanunk, ahol alig mozdul valamit a piac, ilyenkor segítségünkre lehet egy értékbecslő. Határozzunk meg magunkban egy induló (alkut is tartalmazó) árszintet, valamint egy olyat, ami alatt semmi esetre sem szabadulunk meg a lakástól. Vegyük számba, egy esetleges komoly vevő esetén milyen érvek sorakoznak mellettünk az alkuban (tároló, garázs, bútorok, beépített elemek egy részének otthagyása), ha inkább magasabb pénzösszeget szeretnénk kapni. Érdemes már most azon elgondolkodni, hogy a vélhetően befolyó pénz elég-e a továbblépésre, vagy még pluszban hitelt kell felvenni.

Mi marad, és mi megy?

Az Egyesült Királyságban divat a lakásokat teljesen lecsupaszítva átadni (a WC csésze, a csaptelepek és a konnektorok is távoznak általában), itthon ennél nagyvonalúbbak az eladók, nagyon-nagyon ritka, ha valaki tényleg mindent kiszed az eladott lakásából. Sokszor lehet alkudni bútorokra, beépített szekrényekre, konyhabútorra, csillárra, sőt időnként még műszaki cikkekre is. Egy különös esetben még a függönyök is bekerültek az alkuba, legalábbis a tulajdonos nagyon szerette volna, ha valahogy be tudja számítani őket a vételárba, de végül a vevő nem tartott rájuk igényt. Gondoljuk át, mit akarunk magunkkal vinni, és a maradó dolgok képeznek-e akkor értéket, hogy megérje alkudozni róluk, vagy mivel drágább a szállításuk az értéküknél, jobban megéri igény esetén nagyvonalúan otthagyni.

Érdemes-e gyorsan kifesteni?

Nagy felújításba – ha az korábban nem történt meg – eladás előtt már nem érdemes belevágni, nem térül vissza az ára. Amennyiben a falak bizarr állapotúak, egy tisztasági festés jót tehet az eladási esélyeknek, sajnos a vevők jó része nem tud elvonatkoztatni a tenyérnyomos, kicsit repedezett, legutoljára időszámításunk előtt fehér falaktól, valamint a kis/nagy kutya és egyéb aranyos állatok által hagyott nyomoktól. (Egy budai lakás megtekintésekor a vevőjelölt döbbenten fedezte fel, hogy a bejárati ajtó belső része nemes egyszerűséggel hiányzik. Kérdésére az eladók teljesen természetességgel közölték, hogy azt sajnos a kutya elrágta. Az üzletből persze nem lett semmi).

Hogyan és mikor mutatjuk majd be a lakást az érdeklődőknek?

Első látásra lényegtelen kérdésnek tűnik, azonban nagyon is fontos. Ha teljesen üres a lakás, akkor akár egy állandóan otthon lévő szomszédra is rábízhatjuk a mutatást, hiszen elvinni nem nagyon tudnak semmit. Azonban ha életvitelszerűen benne lakunk, egy kicsit előre kell gondolkodni. A vevők természetesen a lehető legkülönbözőbb időpontokban fognak majd ráérni, de sorvezetőnek mi is megszabhatunk egy intervallumot, hogy mikor lenne alkalmas. Egyáltalán ne legyünk meglepve, ha lesz olyan érdeklődő, akinek december 24-én 18 óra, vagy éppen valamelyik vasárnap kora hajnali időpont lesz majd alkalmas – ilyet is láttunk már.

Mutatás esetén nincs kellemetlenebb, amikor a vacsorázó családon, vendégségben lévő rokonokon, vagy éppen az esti babafürdetésen keresztül kell végigvinni a vevőket, akik a lakás megtekintése helyett leginkább a sűrű köszöngetéssel és a viszonylag kínos szituáció kezelésével lesznek elfoglalva – valószínű, hogy minden vágyuk lesz minél hamarabb távozni a lakásból. Lehetőleg próbáljunk meg olyan időpontokat találni, amikor minél kevesebben tartózkodnak otthon a családból.

Bonyolultabb a helyzet tartósan otthon lévő, ágyban fekvő beteg hozzátartozó esetén, bizony azt a szobát is meg kell mutatni, igyekezzünk ezt a lehető leggyorsabban és diszkrétebben végezni, higgyük el, a vevőjelöltnek is kellemetlen.

Baba van otthon, mi legyen?

A legjobb megoldás, ha a bemutatások idejére a kisbabát elvisszük levegőzni, bár jelenléte akár még segítheti is az eladást, hiszen a kisgyerek láttán a legtöbben pozitív emóciókat kapcsolnak az adott ingatlanhoz. (Tudja Klárikám, az a lakás, ahol az a kis tündéri szőke kislány volt). Sok kisgyerekes lakás tulajdonosa – illetve néhány tisztaságmániás eladó - cipőlevételre kéri a látogatókat. E sorok írója amikor lakást vásárolt az ilyen lakásokat automatikusan kihagyta, mivel egyrészt utál idegen helyen cipő nélkül mászkálni, másrészt, ha valaki el akarja adni a lakását, ennyi bele kell, hogy férjen. Sokan persze a kisgyerek egészségét féltik. Amennyiben kényelmetlennek érezzük a cipő levételét, vigyünk magunkkal minden eshetőségre készen cipőre húzható nejlont, ami áthidalhatja az esetleges ilyen jellegű problémákat.

Ha nagy értékű ingóságok vannak a lakásban

Amennyiben drága bútorok, festmények, műszaki cikkek, ne adj isten ékszerek, pénz van a lakásban, nem árt, ha legalább ketten jelen tudnak lenni a bemutatáson. Ebben az esetben se beszéljünk arról, hogy alakítottunk ki széfet, titkos rekeszeket – elég lesz már a szerződés megkötése után ezeket feltárni. Sajnos nem mindenki érkezik jó szándékkal, lehet, hogy valaki csak a terepet akarja felmérni egy későbbi betöréshez – fogjunk gyanút, ha valaki nagyon feltűnően nézelődik, sőt alkalmasint fotókat szeretne készíteni. A könnyen mobilizálható értéktárgyakat – pénzkazetta, ékszerek, porcelánok – érdemes a mutatás idejére eltűntetni szem elől.

Rakjunk rendet!

Nincs lehangolóbb lakásmutatás, mint amikor a frissen kiteregetett ruhák, szétszórt újságok, csikkekkel teli hamutartók és bevetetlen ágyak között kell oldalaznia a vevőnek – hihetetlennek tűnik, de bőségesen tudnának mesélni ilyen esetekről az ingatlanosok és a vevőjelöltek. A rendetlen, fülledt levegőjű lakásba valószínűleg kevesen fognak beleszeretni, sajnos a vizuális élmény is nagyban meghatározó az ingatlanvásárlás esetén. Plasztikus dolognak tűnhet, de arra a 10-15 percre, amíg a vevő a lakásban van, próbáljuk mellőzni a mellékhelyiségek használatát, amit egyrészt úgyis meg kell majd mutatnunk, másrészt kisebb lakások esetén roppant kellemetlen szituációkat tud eredményezni.

Vegyük számba a várható negatív vevőélményeket

Tudnunk kell azt, hogy a vevő általában a tökéletes ingatlant keresi. A lépcsőházban, a ház előtt és a környéken szerzett élmények nagyban meghatározhatják a vásárlási döntést, erre is legyünk figyelemmel. Ha a ház rossz állapotú, azzal nem nagyon tudunk mit kezdeni, de ha vannak tervek a felújításra, azzal kapcsolatban érdemes összegyűjtenünk az információkat. Ha egy kellemes és hangulatos kocsma, netán szociális konyha vagy valami hasonló műintézmény működik a házban vagy annak közelében, illetve vannak problémás lakók a házban, időzítsük úgy a mutatást, hogy ez a lehető legkevésbé tűnjön fel a vevőnek. Azonban ha rákérdeznek, nem érdemes lényeges információkat elhallgatni, mivel előbb-utóbb szinte minden kiderül.

Gondoljuk át, kinek akarjuk eladni a lakást?

Osztatlan közös tulajdon estén érdemes előre tisztázni a jogi szituációt, illetve akkor is, ha ingatlanunk üdülő, vagy ne adj isten üzlethelyiség/raktár besorolású – ilyenre is bőségesen akad példa. Ha nem akarjuk, hogy a szomszédok tudomást szerezzenek az eladásról – mert mondjuk csak azért sem akarjuk nekik eladni – érdemes a mutatásokat diszkréten kezelni és szervezni.

Készüljünk fel, szerezzük be a lakás friss tulajdoni lapját, számítsunk arra, hogy komolyabb vevő a közös képviselőnél és a közüzemi szolgáltatóknál az esetleges tartozások iránt érdeklődhet. Ha ezek reménytelenül magasak, ismét külön alku tárgya lehet, ha azonban csak kisebb összeggel vagyunk elmaradva, nem biztos, hogy megéri magunkat kellemetlen helyzetbe hozni. Készüljünk fel arra, hogy lesznek vevők akik építésszel, statikussal érkeznek majd, nekik is lesznek kérdéseik.

Gondoljuk ki előre a válaszokat rendszerezetten, nagyon kellemetlen, ha a keresztkérdések hatására zavarba jövünk.

Ha mindezeket átgondoltunk, következhet az apróhirdetés feladása, és a vevőkkel való megismerkedés, melyre a következő cikkben térünk ki részletesen.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.