<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az eltűnő infláció jó érv lesz a jegybanknak, hogy kedden ha kicsit is, de tovább mérsékeljék az alapkamatot. Ha viszont az euró 310 forint felett ragad, kockázatos lesz a kamatvágások erőltetése - vélik a Raiffeisen szakemberei.

Az utolsó negyedévben 2,7 százalékkal volt magasabb a magyar gazdaság összteljesítménye, mint egy évvel azelőtt, és 0,6 százalékkal, mint az előző három hónapban. Ezek relatív erős számok (enyhén meghaladták a várakozásokat is), ennél magasabb éves növekedést csak 2006-ban találunk visszamenőleg - idézik a hét legfontosabb adatát a Raiffeisen Bank elemzői heti összefoglalójukban. Persze érdemes ezt abban a kontextusban is megnézni, hogy 2012 utolsó negyedévében (a mostani adat bázisául szolgáló időszakban) éppen 2,7 százalékkal esett vissza a GDP. A KSH nem tesz előzetes becslései során közzé részletes adatokat, de az elemzők számításai szerint a növekedés mostanra a gazdaságban szétterjedt, minden nagy gazdasági ág gyarapodott. Igaz, nagy valószínűséggel a legnagyobb részét még mindig a mezőgazdaság adta a növekedésnek. A felhasználó oldalon viszont már a belföldi kereslet is élénkült, és nem csak a nettó export húzza a GDP-t - vélik a szakemberek.

Péntek reggel közölte a KSH a januári 0 százalékos inflációt is, Ezzel kapcsolatban a Raiffeisen elemzői kifejtik: az év nagy részében ennél némileg magasabb, de továbbra is rendkívül alacsony inflációra számítanak - és ezen várakozásokban még nem szerepel újabb rezsicsökkentés. Mindez pedig jó érv lehet a monetáris tanács tagjainak, hogy kedden újabb alkalommal csökkentsék a kamatot, még ha csak kis mértékben is. Mindazonáltal a kamatcsökkentési sorozatnak a vége felé járunk, és véleményük szerint továbbra is magas a kockázat, hogy 310 felett ragad hosszú hetekig az euró árfolyama, ha tovább erőltetik a csökkentéseket.

Három csökkenés után egy kis emelkedés

Három csökkenő hét után enyhe emelkedést produkált a vezető hazai index, a BUX. Ugyan a hét folyamán járt szeptember óta nem látott szinteken, de péntekre, főleg a Magyar Telekom-nak köszönhetően, sikerült a 18 ezer pontos támaszok felett zárni. A hét nyertese, az FHB mögött, a Magyar Telekom volt köszönhetően a hétfői és pénteki teljesítményének. Hétfőn a Deutsche Telekom bejelentette, hogy megvásárolja cseh leányvállalatának maradék tulajdonrészét is. Korábban a Telekommal kapcsolatban már többször felmerült a kivásárlás lehetősége, de eddig még nem került rá sor. Az elemzők véleménye szerint most sem áll fenn ez a helyzet. A nagytulajdonos 2018-ra Kelet-Európa vezető telekommunikációs szolgáltatója kíván lenni, amihez hálózati fejlesztéseket és ha kell tulajdonbővítéseket hajt végre. Az árfolyam szempontjából átmenetileg tört az 50hmá (333), amire legutoljára májusban volt példa, de a végül alatta zárt.

Az OTP esetében ilyen sikerekről nem tudnak beszámolni, az árfolyam csökkent heti szinten, de ehhez az év 2. legalacsonyabb forgalma párosult. Az Európai Bíróság elkezdheti tárgyalni a devizahitelek kérdéskörét. Döntés 3 hónap múlva várható. A MOL szintén 4. hete rajzol alacsonyabb csúcsokat. A héten ugyanott zárt, mint ahol nyitott, de az alacsony forgalom miatt ebből nem lehet fordulatra következtetni. A Richter esetében a forgalom az év 2. legerősebbje volt. Napi szinten a szakemberek erőteljes beszűkűlést látnak, ami jelentős ellmozdulásra utalhat. Véleményük szerint az árfolyam még mindig túladott, mint amennyire tavaly februárban volt. "Sajnos utána még alacsonyabb árszintek következnek" - vélik az elemzők. 

16 hete áramlik ki a pénz a feltörekvő piacokról

Az előző héten a részvényekbe globális szinten 11,5 milliárd dollár áramlott, de ennek közel fele (4 milliárd dollár) az európai részvényekbe. Ezzel immár 33. hete áramlik a pénz az öreg kontinensre. Azon belül főleg a PIIGS országokba és az uniós pénzintézetekbe. Hasonló folyamatokat már láthattunk októberben is. Arra kell vigyázni, hogy nagyon hamar megfordulhat e trend - figyelmeztetnek az elemzők. A feltörekvő piacokból újabb 3,1 milliárd dollár áramlott ki, ami már a 16. heti kiáramlás. Ezen idő alatt 36 milliárd dollár hagyta el az ilyen befektetési célú alapokat, ami a kezelt vagyok 5 százalékát jelenti. Ez nagyon nagy összeg, így állítható, hogy jó beszállási pontokon vagyunk hosszú távra. Olcsóak a feltörekvő piacok, de természetesen még olcsóbbak is lehetnek.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.