4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Számottevő érdeklődés van az új működési forma a SZIT iránt, így a tőzsdén több osztalékorientált részvény lehet, derült ki a BÉT Akadémia - Professzionális Befektetői Fórum keddi, immár negyedik eseményén.

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (SZIT) állt a Budapesti Értéktőzsde és a Privátbankár közös rendezvényének fókuszában. Ez a működési forma nem jogi, hanem adózási szempontból különleges, hiszen az ilyen keretek között működő vállalkozásokat megilleti a társasági adó és helyi iparűzési adó alóli mentesség, valamint ingatlanszerzéseiket kedvezményes, 2 százalékos illeték terheli csak. A kötelezettségeik alapvetően megegyeznek más vállaltokkal szemben támasztottakkal, ami plusz követelmény, hogy legalább 5 milliárd forint értékű induló tőkével rendelkezzen a társaság és tőzsdén szereplő cégnek kell lennie. Az is kikötés, hogy 25 százalékos közkézhányadnak kell lenni ezeknél a vállalatoknál.

Miközben a cégeknek a SZIT tehát jelentős adókedvezményt biztosít, a befektetők számára az lehet nagy előny, hogy komolyabb mértékű osztalékra számíthatnak. A vállalatok számára előírják: az eredményének legalább 90 százalékát elérő mértékű osztalékot kell fizetni. Igaz ez alól lehet mentesség, így például a rendelkezésre álló pénzállomány erejéig kell ezt megtenniük. Mindenesetre a fórum előadói azt hangsúlyozták, hogy a SZIT esetén a vállalatok vagy beruháznak, növelve a részvényesi értéket, vagy osztalékot fizetnek és akkor ebből profitál a befektető.

Szalay Rita, a Budapesti Értéktőzsde kibocsátási igazgatója előadásában a várható magas osztalékhozam mellett azt is kiemelte, hogy a tőzsdei jegyzés miatt ezek jól dokumentált transzparens vállalkozások, így a befektetők kockázata is kezelhetőbb. Szintén ehhez kapcsolódóan előny az is, hogy egy ingatlanbefektetéshez szükségesnél kisebb összeggel is lehetőség van arra, hogy a piaci konjunktúrát kihasználják. Ugyanakkor a BÉT-re való bevezetés miatt a likviditása (pénzzé tehetősége) ezeknek az eszközöknek magas. Ráadásul a társaságok számos ingatlant birtokolnak, illetve fejlesztenek, így egy diverzifikált portfóliót kapnak a befektetők.

Az egyik ilyen lehetséges SZIT a BIF lesz, melynek vezérigazgatója, Sajgál Gábor elmondta, hogy a terveik szerint 2018. december 31-ig teljesítik az összes előírást, és a mostani „előzetes formából” szabályozott ingatlanbefektetési társasággá válhatnak. Mint a vezérigazgató kiemelte, az egyik ilyen fontos követelmény, amelyben elmaradásuk van, az a közkézhányad, ez ugyanis jelenleg 10 százalék körül van. A társaság tervei szerint első körben a saját részvényeket kívánják értékesíteni, azt követően születik döntés arról, hogy a mostani nagytulajdonosok adnak-e el papírokat, vagy alaptőkét emelve érik el a megszabott arányt. Sajgál Gábor annak a reményének adott hangot, hogy a közel 20 éves tőzsdei múlt kellő alap a befektetői bizalomra, és a SZIT-nek köszönhetően olyan osztalékrészvény lesz a BIF papírja, amelyet mind többen szeretnének majd megvásárolni. A társaság vezetője kiemelte, hogy a BIF -észvények egy átlagos ingatlanalaphoz képest magasabb hozamra képes, hiszen nekik a tőzsde biztosít likviditást, míg a befektetési alapoknál ez a társaságok feladata, amely készpénz vagy állampapír állományt igényel, a portfóliójuknak ez a része pedig jelenleg minimális hozamot biztosít.Az eseményen részt vett a hazai ingatlanpiac szereplője, a Duna House egyik vezetője is. Schilling Dániel, a társaság befektetői kapcsolatok és M&A vezetője a vállalattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertette. Az immár három országban - hazánk mellett Lengyelországban és Csehországban - is érdekelt vállalkozás nemzetközileg diverzifikált stratégiát folytat. Schilling Dániel szerint a magyar piac mellett, ahol továbbra is látnak még növekedési lehetőséget, a másik két országban komoly potenciál lehet. Ezekben az országokban piaci részesedésük is viszonylag kicsi, és az egy irodára jutó bevételek is elmaradnak a magyar átlagtól. Ugyanakkor a 20 éves ingatlanpiaci tapasztalatuknak köszönhetően mind a belföldi, mind a külföldi piacokon tovább tudnak szerinte növekedni, illetve a bevételeiket is képesek diverzifikálni, mert az ingatlanközvetítés mellett ingatlanfejlesztéssel és hitelközvetítéssel is foglalkoznak. Ennek köszönhetően folyamatos a cash termelése a vállalatnak, és osztalékot is fizetnek. Ráadásul ők kezelik az ország egyik legnagyobb lakásalapját, amely a befektetések miatt sokkal kisebb likvid eszközt kénytelen tartani, mint a hagyományos ingatlanalapok, így a hozama is magasabb lehet.

KB.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!