<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fed készen áll arra, hogy megtámogassa a vártnál lassabban gyógyuló gazdaságot - közölte a jegybank keddi kamatdöntésének kommentárjában, utalva arra, hogy a jövőben akár jelentősebb lépéseket is tehetnek a munkanélküliség növekedésének és az árak további csökkenésének megakadályozása érdekében.

Az amerikai jegybank (Fed) nyíltpiaci bizottsága (FOMC) kedden az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton. A Fed alapkamata - napikamatcélja - 0,0-0,25 százalék maradt, 2008. december 16-a óta nem változott. A bizottság egész napos tanácskozáson hozta meg döntését. A kamaton nem változtattak, de az eddigieknél erősebben fejezték ki aggodalmukat a gazdasági növekedés lassulása és az azt akadályozó alacsony infláció miatt.

Azóta, hogy a Fed 2008 decemberében nulla közeli szintre csökkentette az irányadó banki kamatot, a gazdaság élénkítés, a tőke árának további csökkentése érdekében értékpapír-vásárlási programot indított. Ennek keretein belül azóta több, mint 1,7 billió (ezer-milliárd) dollár értékben vett a Fed hosszú lejáratú állampapírt. Az intézkedésnek köszönhetően gyengült a dollár a rivális nagy valutákkal szemben, amiért a befektetők a magasabb hozamot ígérő japán és brazil valutákba fektették pénzüket.

A recesszió 2009. júniusában ért véget az Egyesült Államokban, de a kilábalás a válságból továbbra is lassúnak bizonyul. Az idei év második negyedévében csupán 1,6 százalékkal bővült éves összehasonlításban a világ legnagyobb gazdasága. Az újabb és újabb kedvezőtlen gazdasági adatok tovább csökkenthetik a kilátásokat az idei év második negyedévére is. A munkanélküliség változatlanul a nyugtalanító 9,6 százalékos szinten áll.

Korábban a Fed elnöke, Ben Bernanke úgy nyilatkozott, hogy a jegybank készen áll további gazdaságélénkítő intézkedések elfogadására, de azokat csak akkor hajtják végre, ha a kilátások jelentősen romlanának. Amerikai piaci elemzők úgy látják, hogy 2011 vége előtt nem várható a jegybanki kamat szintjének növekedése. A mostani bejelentések miatt ez az időpont még későbbre csúszhat. Míg eddig a kereskedők 61 százaléka gondolta úgy, hogy 2011 novemberében kamatot emel a Fed, addig most csupán 54 százaléka számít erre.

MTI