TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. december 4. 05:54

A gazdasági válság lelassította a piacot, így az egyébként is hosszú értékesítési idővel büszkélkedő luxusingatlanok piacán még nehezebb megszabadulni a drága házaktól és lakásoktól. Vannak-e még a piacon ilyen ingatlanok, mennyiért kínálják őket, és kik lehetnek a potenciális vásárlók?

Eszményi környezet, ámulatba ejtő panoráma, dupla vagy még nagyobb garázs, bel- illetve kültéri úszómedence, szauna, szolárium, automatizált berendezések, távvezérelhető fűtés, világítás – ezek mind-mind egy luxusingatlan szinte alapvető kellékei. Persze a piacon számos ingatlant próbálnak luxusként eladni, ami nem ilyen, újabban már egészen meglepő módon luxuspanelekről is lehet hallani – még jó,hogy a luxusszuterén, mint ingatlanpiaci elem még senkinek nem jutott eszébe.

Budapesten luxuslakást vagy házat főleg a budai oldalon kínálnak, sokszor horribilis árakon, de aki a pesti oldalra esküszik annak sem kell kétségbeesnie – mind a Belvárosban, mind pedig a külső kerületekben, sőt még a Rákosokon is jobbnál jobb ajánlatok várják a vásárlókat – akik mintha mostanában kevesebben lennének. Ugyan a piacon megjelentek a készpénzes vásárlók, azonban többségük nem a luxuskategóriát választja befektetési célpontnak – így megeshet, hogy elég sokáig kell árulni egy-egy prémiumingatlant, mire gazdára talál.

Pénztárcát kinyitni, a Rózsadomb következik

A 100 millió forintnál drágább ingatlanok kínálatában körülnézve szembetűnő, hogy –nagyobb részük a II., III. és a XII. kerületben helyezkedik el, itt sem mindegy azonban, hogy hol és milyen minőségben épültek fel ezek az ingatlanok. Pontosan 100 millió forintért például választhatjuk a Máriaremetén található, nemrég felújított, gondozott, szép kerttel rendelkező 200 m2 alapterületű családi házat, vagy a XII. kerületben Mártonhegyen, a 167 négyzetméteres luxuslakást, melynek teraszáról gyakorlatilag az egész várost látni. Ez utóbbi ingatlan három fürdőszobával is rendelkezik, négyzetméterára közel 600.000 forint. Ebben a kategóriában még nincs úszómedence és szauna, de kétséget kizárólag mindkét ingatlan messze kielégíti az igényeket.

Egy árkategóriával feljebb, 150 millió forintért a XI. kerületi Kelenvölgyben például egy 7 szobás, 350 négyzetméter alapterületű ikerházfelet kínálnak, szintén kellemes környezetben. Ugyanezért az összegért Csillaghegyen egy teljes családi házat lehet vásárolni, 6 szobával és szintén gondozott, teljesen automata öntőzrendszerrel ellátott kerttel. Némivel több pénzért a II/a kerületben egy teljes villaház kínálja magát – 300 négyzetméter alapterülettel, márvány burkolatokkal, kilátással a budai hegyekre – mindezt három szinten, 7 szobában. Közel ennyiért kapható a Várban is belső kétszintes, tetőtéri luxuslakás – ezen a környéken egy új építésű lakás négyzetméteréért akár 1.000.000 forintot is elkérhetnek.

Méregdrága pesti tetőterek

Hasonló árkategóriában elsősorban az V. kerületben találunk lakásokat – azonban a Duna melletti, a folyóra való kilátással rendelkező ingatlanokért is bőven kérhetnek a tulajdonosok 100 millió forintnál is többet.

A Szabadság tér környékén 110 millió forintért szerepel a kínálatban több, közel 200 m2 alapterületű, rendkívül igényesen felújított nagypolgári ingatlan – a kb. 600 ezer forintos négyzetméterárért 4-5 szobát kapunk, rendkívül exkluzív kivitelű kandallóval. Hasonló összegért a VII. kerület megújuló részén egy új építésű társasház 336 négyzetméteres lakását lehet megvásárolni, exkluzív anyagokkal, burkolatokkal. A Párizsi utcában 250 négyzetméteres ingatlant kínálnak, az épület legfelső szintjén, jacuzzival, gőzkabinnal, közel 180 millió forintért, míg az Operával szemben egy 260 négyzetméteres igényesen rekonstruált lakástért 160 millió forintot kérnek.

A dunai kilátás szintén komoly árbefolyásoló tényező, a pesti rakparton egy 6 szobás lakásért majdnem 180 millió forintot kell fizetni, általában jellemző, hogy az itt található lakások meglehetősen drágák, akár eladásról, akár kiadásról van szó.

Fapados árú luxus a külső kerületekben

A külső kerületekben is szép számmal találhatóak luxusszinvonalú ingatlanok: a XVI. kerületben 130-250 millió forint között mozognak az árak – ezért a pénzért 2-600 négyzetméter alapterületű, szinte minden kényelmi berendezéssel felszerelt ingatlanokból lehet válogatni.

A központtól távol eső területeken a budai hegyvidéki „elit” részekhez képest semmivel sem – talán csak a kilátásban – elmaradó ingatlanokból lehet kb. fele-harmadakkora négyzetméteráron válogatni, ezeken a területeken a 100 millió feletti árkategóriában a jellemző négyzetméterár 250-350 ezer forint között alakul – az érdeklődés azonban jelen pillanatban meglehetősen mérsékelt.


Ki veszi meg mindezt?

Nem igaz már az a feltevés, hogy a magas árfekvésű luxuslakások iránt elsősorban a külföldi vásárlók érdeklődnek – ma már szinte minden vásárlói csoportból vannak érdeklődők az exkluzív ingatlanokra. A kereslet ebben a szegmensben meglehetősen speciális: a többség az újonnan vagy a közelmúltban épített, minden igényt kielégítő ingatlanokat keresi – ekkora összegért meglehetősen nagy elvárásokkal, ha például a lakás elosztása, vagy mondjuk az uszoda elhelyezkedése nem megfelelő, könnyen elállhatnak a vásárlástól – a mostani hitelválságban pedig kétszeresen is meggondolják a vevők, hogy nem-e jobb egyelőre bérelni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.