5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A gazdasági válság lelassította a piacot, így az egyébként is hosszú értékesítési idővel büszkélkedő luxusingatlanok piacán még nehezebb megszabadulni a drága házaktól és lakásoktól. Vannak-e még a piacon ilyen ingatlanok, mennyiért kínálják őket, és kik lehetnek a potenciális vásárlók?

Eszményi környezet, ámulatba ejtő panoráma, dupla vagy még nagyobb garázs, bel- illetve kültéri úszómedence, szauna, szolárium, automatizált berendezések, távvezérelhető fűtés, világítás – ezek mind-mind egy luxusingatlan szinte alapvető kellékei. Persze a piacon számos ingatlant próbálnak luxusként eladni, ami nem ilyen, újabban már egészen meglepő módon luxuspanelekről is lehet hallani – még jó,hogy a luxusszuterén, mint ingatlanpiaci elem még senkinek nem jutott eszébe.

Budapesten luxuslakást vagy házat főleg a budai oldalon kínálnak, sokszor horribilis árakon, de aki a pesti oldalra esküszik annak sem kell kétségbeesnie – mind a Belvárosban, mind pedig a külső kerületekben, sőt még a Rákosokon is jobbnál jobb ajánlatok várják a vásárlókat – akik mintha mostanában kevesebben lennének. Ugyan a piacon megjelentek a készpénzes vásárlók, azonban többségük nem a luxuskategóriát választja befektetési célpontnak – így megeshet, hogy elég sokáig kell árulni egy-egy prémiumingatlant, mire gazdára talál.

Pénztárcát kinyitni, a Rózsadomb következik

A 100 millió forintnál drágább ingatlanok kínálatában körülnézve szembetűnő, hogy –nagyobb részük a II., III. és a XII. kerületben helyezkedik el, itt sem mindegy azonban, hogy hol és milyen minőségben épültek fel ezek az ingatlanok. Pontosan 100 millió forintért például választhatjuk a Máriaremetén található, nemrég felújított, gondozott, szép kerttel rendelkező 200 m2 alapterületű családi házat, vagy a XII. kerületben Mártonhegyen, a 167 négyzetméteres luxuslakást, melynek teraszáról gyakorlatilag az egész várost látni. Ez utóbbi ingatlan három fürdőszobával is rendelkezik, négyzetméterára közel 600.000 forint. Ebben a kategóriában még nincs úszómedence és szauna, de kétséget kizárólag mindkét ingatlan messze kielégíti az igényeket.

Egy árkategóriával feljebb, 150 millió forintért a XI. kerületi Kelenvölgyben például egy 7 szobás, 350 négyzetméter alapterületű ikerházfelet kínálnak, szintén kellemes környezetben. Ugyanezért az összegért Csillaghegyen egy teljes családi házat lehet vásárolni, 6 szobával és szintén gondozott, teljesen automata öntőzrendszerrel ellátott kerttel. Némivel több pénzért a II/a kerületben egy teljes villaház kínálja magát – 300 négyzetméter alapterülettel, márvány burkolatokkal, kilátással a budai hegyekre – mindezt három szinten, 7 szobában. Közel ennyiért kapható a Várban is belső kétszintes, tetőtéri luxuslakás – ezen a környéken egy új építésű lakás négyzetméteréért akár 1.000.000 forintot is elkérhetnek.

Méregdrága pesti tetőterek

Hasonló árkategóriában elsősorban az V. kerületben találunk lakásokat – azonban a Duna melletti, a folyóra való kilátással rendelkező ingatlanokért is bőven kérhetnek a tulajdonosok 100 millió forintnál is többet.

A Szabadság tér környékén 110 millió forintért szerepel a kínálatban több, közel 200 m2 alapterületű, rendkívül igényesen felújított nagypolgári ingatlan – a kb. 600 ezer forintos négyzetméterárért 4-5 szobát kapunk, rendkívül exkluzív kivitelű kandallóval. Hasonló összegért a VII. kerület megújuló részén egy új építésű társasház 336 négyzetméteres lakását lehet megvásárolni, exkluzív anyagokkal, burkolatokkal. A Párizsi utcában 250 négyzetméteres ingatlant kínálnak, az épület legfelső szintjén, jacuzzival, gőzkabinnal, közel 180 millió forintért, míg az Operával szemben egy 260 négyzetméteres igényesen rekonstruált lakástért 160 millió forintot kérnek.

A dunai kilátás szintén komoly árbefolyásoló tényező, a pesti rakparton egy 6 szobás lakásért majdnem 180 millió forintot kell fizetni, általában jellemző, hogy az itt található lakások meglehetősen drágák, akár eladásról, akár kiadásról van szó.

Fapados árú luxus a külső kerületekben

A külső kerületekben is szép számmal találhatóak luxusszinvonalú ingatlanok: a XVI. kerületben 130-250 millió forint között mozognak az árak – ezért a pénzért 2-600 négyzetméter alapterületű, szinte minden kényelmi berendezéssel felszerelt ingatlanokból lehet válogatni.

A központtól távol eső területeken a budai hegyvidéki „elit” részekhez képest semmivel sem – talán csak a kilátásban – elmaradó ingatlanokból lehet kb. fele-harmadakkora négyzetméteráron válogatni, ezeken a területeken a 100 millió feletti árkategóriában a jellemző négyzetméterár 250-350 ezer forint között alakul – az érdeklődés azonban jelen pillanatban meglehetősen mérsékelt.


Ki veszi meg mindezt?

Nem igaz már az a feltevés, hogy a magas árfekvésű luxuslakások iránt elsősorban a külföldi vásárlók érdeklődnek – ma már szinte minden vásárlói csoportból vannak érdeklődők az exkluzív ingatlanokra. A kereslet ebben a szegmensben meglehetősen speciális: a többség az újonnan vagy a közelmúltban épített, minden igényt kielégítő ingatlanokat keresi – ekkora összegért meglehetősen nagy elvárásokkal, ha például a lakás elosztása, vagy mondjuk az uszoda elhelyezkedése nem megfelelő, könnyen elállhatnak a vásárlástól – a mostani hitelválságban pedig kétszeresen is meggondolják a vevők, hogy nem-e jobb egyelőre bérelni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!