<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Mol idei harmadik negyedéve az első olyan időszak amelyben konszolidálta az INA számait, ez utóbbiak azonban az INA múlt pénteken megjelent, csalódást keltő jelentéséből tudhatóan negatívan hatottak a Mol teljesítményére - olvasható a Concorde csütörtökön kiadott elemzésében. A Mol egyébként november 17-én közli negyedéves számait.

A Mol idei harmadik negyedéve az első olyan időszak amelyben konszolidálta az INA számait, ez utóbbiak azonban az INA múlt pénteken megjelent, csalódást keltő jelentéséből tudhatóan negatívan hatottak a Mol teljesítményére - olvasható a Concorde csütörtökön kiadott elemzésében. A Mol egyébként november 17-én közli negyedéves számait.

Ami a makro környezetet illeti, a Mol a harmadik negyedévben komoly kihívásokkal volt kénytelen megküzdeni, és ebben rövidtávon nem is várható érdemi változás. Az olajár emelkedése elsősorban a dollár gyengülésének és a spekulatív kereslet élénkülésének volt köszönhető, a fizikai kereslet továbbra is gyenge, a készletek szintje magas, a finomított termékek ára pedig nem mozgott együtt a nyersolajéval.

forrás: Concorde


A finomítói marginok tovább csökkentek, negyedév/negyedév alapon is, ez a jelenség elsősorban a gázolaj előállításának eredményességét rontja, a benzinen elért margin jobban ellenáll a környezet romlásának. A Brent-Ural különbözet tovább szűkült, 0,2 dollár/hordóra a harmadik negyedévben, azaz a komplex finomítóknak a különbözetből származó versenyelőnye gyakorlatilag eltűnt, gyors javulásra ezen a téren sem számítunk.

A harmadik negyedév 9 dolláros átlagos áremelkedése a Brent olajban a Mol esetében nem eredményez pozitív készletértékelési hatásokat, ugyanis a Mol az OMV-vel és a PKN-nel ellentétben nem a negyedévek átlagos olajárát használja a készletek átértékelésénél, hanem az adott negyedév utolsó hónapjának átlagos olajárát.

"Várakozásunk szerint a finomítói és kiskereskedelmi üzletág a harmadik negyedévben nem tudott profitot termelni, úgy becsüljük, hogy ebből a tevékenységből 2 milliárd forintos veszteség keletkezett az időszakban" - jósolják a brókercég elemzői.

Az értékesített volumenek az év első kilenc hónapját tekintve 2-3 százalékkal csökkenhettek év/év alapon, a harmadik negyedévben viszont negyedév/negyedév alapon 3 százalékkal nőhetett az értékesített mennyiség, a magyarországi keresletnek köszönhetően, amely most valószínűleg ellensúlyozni tudta a szlovákiai értékesítésnek a szlovák gazdaság visszaeséséből származó csökkenését.

A dollár gyengülése továbbra is nyomást gyakorolt a finomítói és kiskereskedelmi üzletág eredményére. Az üzletág üzemi eredményét a nagyobb visszaeséstől az energiaárak csökkenése, és a költségcsökkentési intézkedések óvhatták meg. A kapacitáskihasználtság relatíve magas, 95 százalékos maradhatott. Az INA finomítói tevékenysége 7 milliárd forintos veszteséggel járult hozzá az üzletág konszolidált eredményéhez.

A kitermelési üzletág eredményére is negatív hatást gyakorolt a forint dollárral szembeni erősödése, emellett a gázárak 10 százalékos negyedév/negyedév alapú esése is rontotta az eredményességet. Ami a volumeneket illeti, a hazai gázkitermelés növekedésének köszönhetően a harmadik negyedévben valamelyest nőhetett a Mol szénhidrogén-kitermelése az egy évvel korábbihoz képest. "Várakozásunk szerint az anyavállalat kitermelési üzletága 17 milliárd forintos üzemi eredményt érhetett el az időszakban, ennek teljesülése 48 százalékos visszaesést jelentene 2008 Q3-hoz képest" - áll az elemzésben. Az INA kitermelési tevékenysége 9 milliárd forintot tett hozzá az üzletág konszolidált eredményéhez, a társaság egészének szintjén tehát 26 milliárd forintos EBIT-re számítunk ebben a szegmensben, ez év/év alapon 21 százalékos visszaesést jelentene.

A gáz-tranzit üzletágtól 14 milliárd forintos profitot várunk, ez év/év alapon 76 százalékos növekedést jelentene. A várt növekedésben a tranzitdíjak emelkedésén túl szerepet játszik olyan tételek számviteli áthelyezése is, melyek korábban a finomítói és kiskereskedelmi üzletágban voltak elszámolva, illetve itt jelentkezik az energia-kereskedelmi tevékenység eredménye.

A petrolkémiai üzletág kilátásait tekintve lassú javulásra csak a jövő évre várunk, ugyanis az integrált petrolkémiai marginban a harmadik negyedévben látott javulás várhatóan nem folytatódik a negyedik negyedévben, az alapanyagárak növekedése miatt. A jövő évre átlagosan 350 euró/tonnás integrált petrolkémiai marginra számítunk, ez azonban nagyon távol van az egészségestől, amit jól jelez, hogy a Mol középtávú terveiben 480 euró/tonna szerepel. Az üzletág várhatóan az idei év egészében veszteséges lesz, bár a harmadik negyedévben becslésünk szerint 3 milliárd forinttal járulhat hozzá a Mol konszolidált EBIT-jéhez.

Az INA negatív hozzájárulása a konszolidált eredményhez egyszeri tételeken túl a gázüzletágból és a veszteséges finomítói üzletágból származnak, ezektől várható érdemi javulás a jövő évtől fogva.

A pénzügyi eredmény a nettó 3,7 milliárd eurós külföldi devizában denominált hitelállománynak a forint erősödéséből származó átértékeléséből adódik, ezen a soron 19,5 milliárd forintos nem realizált eredménnyel számolunk.

Természetesen a Mol gazdálkodása is alapvetően a világgazdasági folyamatok alakulásától függ, ezek azonban a legjobb esetben jövőre eredményezhetnek a Mol számára érzékelhető javulást. A társaság szintjén az INA veszteséget termelő gázkereskedelmi üzletágának eladása hozhat majd pozitív változást, de ez sem 2010-nél előbb.


A 2009-es egész éves EBIT-re vonatkozó várakozásunkat 21 százalékkal, 223 milliárd forintra csökkentjük, ennek teljesülés év/év alapon 12 százalékos növekedést jelentene, ugyanakkor az egy részvényre jutó nettó eredményre vonatkozó becslésünket 13 százalékkal, 722 forintra mérsékeljük, ez 48,5 százalékos visszaesését jelentene 2008-hoz képest. A 2010-es egy részvényre jutó eredményt illetően az eddigi 1818 forintról 1729 forintra módosítjuk várakozásunkat - írják a Concorde szakértői.

"A Mol-részvények év végi fair értékére vonatkozó várakozásunkat tartjuk, ez továbbra is 13 130 forint" - zárul az elemzés.