6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kis magyar sajátosság az általában felháborodott plakátokkal, rendőrségi feljelentésekkel és bírósági eljárásokkal tarkított társasházi élet. A közös tulajdon használatáért a többség minél kevesebbet akar fizetni, sok a nem fizető, van ahol havonta cserélődik a közös képviselő, máshol a hivatásos ráérők mindent megtorpedóznak. Mit kell tenni, hogy mindezt elkerülhessük?

Legyen akár használt, akár új építésű az ingatlan, ha egynél több lakás van benne, a társasházi ügyekkel kapcsolatban előbb-utóbb szinte minden esetben felmerülhet valamilyen konfliktus. Általában ezek kirobbantó oka, hogy sokallják a közös költségeket, nem tetszik valamilyen felújítás vagy bővítés, de előfordulhat az is, hogy a közös képviselő, vagy a képviseletet ellátó cég még az alapvető jogszabályokkal sincs tisztában, így a tulajdonosoknak kell lépni, ami sokszor nagyon idő és pénzigényes folyamat.

Új építés – szemben a beruházóval

Frissen épült házak esetén előfordul az az eset, hogy a beköltözés után különféle okok miatt akár évekig nem sikerül megalakítani a társasházat – ennek sokféle oka lehet, ilyen például a megfelelő iratok, vagy egyáltalán a szándék hiánya. Lakásunkban éldegélni persze társasház nélkül is lehet, de érdemes forszírozni a dolgot, mivel ennek hiánya megnehezítheti a lakás eladását.

Fontos tudni, hogy főleg az elején nem árt, ha saját magunk is elolvassuk a vonatkozó jogszabályokat, például igen alaposan tanulmányozzuk a társasházi törvényt, amit tapasztalatok alapján egyes társasházkezelő cégek meglehetősen lazán értelmeznek – ami számunkra kedvezőtlen döntések esetén szerencse lehet, hiszen akár az egész közgyűlést és annak határozatait bírósági úton meg lehet támadni.

Különösen fontos a jogszabály ismerete abban az esetben, amikor még a beruházó van többségben, azaz a közgyűlésen leginkább az történik, amit az ő képviselője megszavaz – és ez az elmúlt évekre visszatekintve nem mindig volt ínyére a már meglévő lakóközösségeknek, akik jó pár esetben csak formai hibák segítségével tudták megsemmisíttetni a számukra kedvezőtlen határozatokat. Érdemes legalább ezen a fronton jóban lenni lakótársainkkal, mivel amint megvan a többség, minden korábbi döntést meg lehet változtatni – például a beruházó által megszavazott horribilis árú takarítást, liftkarbantartást.

Tudnunk kell, hogy ha valamit el akarunk érni, érdemes véleményvezérként fellépni, sok lakó ugyanis egyáltalán nincs tisztában semmivel, ami a társasházakkal kapcsolatos, mindenre bólogatnak a közgyűlésen, csak ne kelljen sokat fizetni. Körültekintően kell közös képviselőt választani, az ezzel foglalkozó cégek között vannak jók, rosszak, de azt csak kevéstől lehet elvárni, hogy sajátjának érezze a házat.

Régi épületek – egy kötekedő mindig van

A régebben épült házak esetében valószínűleg már összeszokottabb a lakóközösség, szerencsés esetben egy munkáját jól végző közös képviselővel az élen, bár van jó pár társasház, ahol a közös képviselőt havonta váltják le, vagy adják éppen egy cégnek a megbízást. Ez hosszú távon a ház teljes működésképtelenségét eredményezi, a felújítások, karbantartások elmaradásával a lakások értéke és eladhatósága is csökken.

Klasszikus példája a társasházi kötekedésnek a tetőtér-felújítás: szinte biztosan van olyan lakótárs, akinek valamiért nem tetszik, hogy a házat felújítják a tetőtérért cserébe, és megvétózza a dolgot – szerencsére a társasházi törvény egyre inkább abba az irányba módosul, hogy egyre kevesebb esetben kelljen teljesen egyhangú döntés. Érdekes módon a legtöbb kötekedőt némi anyagiakkal ilyenkor általában jobb belátásra lehet téríteni.

Sajnos több helyen szinte semmiféle pénzügyi tartaléka nincs a társasházaknak, ami adódhat krónikus nemfizetésből, vagy a források ésszerűtlen felhasználásából – nem érdemes ilyen helyzetbe lavírozni a házat, mert akár egy kitört bejárati ajtóüveg javíttatása is problémákat okozhat. Előbb-utóbb minden háznak szüksége van arra, hogy részben vagy egészében renoválják – tulajdonosként is figyeljük a felújítási alap állását időnként, akár a számvizsgáló bizottság tagjaként, ami egészen közeli rálátást enged a ház pénzügyeire.

Közös költség, a régi mumus

A közös költség egy olyan jellegű díj, melyet jó néhányan hajlamosak a kifizetési lista végére tenni, vagy teljesítését elhalasztani, sőt attól teljes mértékben eltekinteni. (Egyes lakótelepeken erről már a lépcsőházban behatóan informálódhatunk...) Nem jó taktika, mert előbb-utóbb úgyis ki kell fizetni, ráadásul kamatokkal növelten. Egyes "agilis" közös képviselők ilyenkor közüzemi szolgáltatások kikapcsolásával próbálkoznak, ami van akinél beválik, más nehezebben tűri – láttunk már alaposan helybenhagyott közös képviselőt egy ilyen művelet után. Mindenesetre nem árt tudni, hogy végső esetben végrehajtást is kérhetnek ellenünk.

Éppen azért, hogy a nagy közös-költség tartozásokat elkerüljük, érdemes azt ésszerűen meghatározni a közgyűlésen, felmérve a lakók teherbíró képességét. Szép és jó dolog a biztonsági őr, a kamerarendszer, és egyéb kényelmi extrák – de csak akkor vágjunk bele, ha vélhetően lesz rá a háznak pénze, és mindenki tudja vállalni ennek finanszírozását. Amennyiben számunkra jelentene túl nagy terhet a közös költség növelése, mondjuk meg a közös képviselőnek, vagy a közgyűlésen, hogy sajnos nem tudjuk vállalni – szinte biztos, hogy lesznek követőink, általában ebből a fajta díjból senki sem szeret túl sokat fizetni.


Minden lében két kanál

Számos jó közös képviselő létezik, azonban óvakodjunk azoktól, akiket láthatóan csak a "képviselet" után felvehető díj érdekel, illetve tanácsos elkerülni a mindenbe beleszóló, minden lében két kanál közös képviselőket is. Volt olyan, aki buzgóságában odáig ment, hogy csendrendeletet fogadtatott el a társasházban, ami persze hatalmas konfliktusok forrása lett, de ritkán szokták kedvelni a mindenkiről mindent tudó, és azt mindenkinek elkotyogó közös képviselőket. Ha netán saját magunk vállalnánk a pozíciót, alaposan nézzünk utána a szükséges követelményeknek, és keressünk szövetségeseket a házon belül, különben egy kicsit nehezebb lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!