2009. október 7. 08:21

A jegybank által javasolt hitelkorlátozási lépések szakértők szerint az ingatlanpiacon katasztrofális következményekkel járhatnak. Az új lakások építése teljes egészében le is állhat, írja a Napi Gazdaság.

Elfogadhatatlan a tervezett korlátozás - reagált Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke a jegybanki javaslatra. Mint elmondta, az új lakások építése már most is szinte teljesen leállt, a hitelszűkítés azonban minden lehetséges kilábalást ellehetetlenít. A Magyar Ingatlanszövetség (Maisz) főtitkára, Kispál Sándor is különösen az új lakások esetében tart komoly gondoktól. Mint elmondta: a 12-18 millió forintos vételárú ingatlanoknál hitel nélkül nem képzelhető el az értékesítés. Az amúgy is csökkenő vásárlóerő mellett a hitelfelvételi szigorítás drasztikus visszaeséssel járhat. Az Otthon Centrum hitelcentrumának vezetője, Bánfalvi László úgy véli, a középkategóriás ingatlanok válhatnak teljesen eladhatatlanná (ez a kategória részben megegyezik a Kispál által mondottal). A luxusszegmensben jelenleg is inkább a készpénzes vétel a jellemző, a kimondottan kicsi, illetve olcsóbb használt lakásoknál pedig a tapasztalat szerint a hitelhányad jelenleg sem haladja meg a korlátozás szerint tervezettet. Bánfalvi azt gondolja, hogy a már eladósodottak 60-70 százaléka lenne hitelképtelen az új szabályok szerint. Az MNB - fogalmazott a szakember - megelőzte a korát, ma Magyarországon ugyanis nagyon sokan vannak, akiknek jövedelme a minimálbérhez közelít vagy annál markánsan nem magasabb szintű.

Varjasné is az átlag alatti fizetéssel rendelkezők népes táborának a lakáspiacról való kiesését hangsúlyozta. A Maisz főtitkára attól tart, a rendelkezés a lakáspiacot, amely amúgy is gyilkos spirálba került, még mélyebbre taszítja. Különösen azért, mert a várható intézkedések akár árzuhanáshoz is vezethetnek. Jelenleg is kínálati a piac, amennyiben pedig a hitelszigorítás miatt további potenciális kereslet tűnik el, lehetetlen lesz tartani az árszinteket.


Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője ugyanakkor bízik abban, hogy a szabályozást végül nem a javaslatnak megfelelő formában fogadják el. Így nem is vállalkozott arra, hogy megítélje: egy várhatóan jóval enyhébb (de ma még teljesen ismeretlen) verzió milyen változásokat indukálhat majd a piacon. Kifejtette viszont, hogy a kormányzatnak az ország finanszírozási szerkezetének érthető javítása mellett az ennek szűkítő hatását ellensúlyozó támogatási programot kellene indítania. Az október elsejétől megnyitott lehetőség Murányi szerint legfeljebb egy "szépségtapasz". A szakember nem lepődne meg azon, ha a tervezett korlátozás miatt most megugrana a lakások iránt az érdeklődés. Ésszerűnek tartaná ugyanis, hogy aki még tud, most próbálna lakáshoz jutni, írja a Napi Gazdaság.