2009. október 7. 08:21

A jegybank által javasolt hitelkorlátozási lépések szakértők szerint az ingatlanpiacon katasztrofális következményekkel járhatnak. Az új lakások építése teljes egészében le is állhat, írja a Napi Gazdaság.

Elfogadhatatlan a tervezett korlátozás - reagált Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke a jegybanki javaslatra. Mint elmondta, az új lakások építése már most is szinte teljesen leállt, a hitelszűkítés azonban minden lehetséges kilábalást ellehetetlenít. A Magyar Ingatlanszövetség (Maisz) főtitkára, Kispál Sándor is különösen az új lakások esetében tart komoly gondoktól. Mint elmondta: a 12-18 millió forintos vételárú ingatlanoknál hitel nélkül nem képzelhető el az értékesítés. Az amúgy is csökkenő vásárlóerő mellett a hitelfelvételi szigorítás drasztikus visszaeséssel járhat. Az Otthon Centrum hitelcentrumának vezetője, Bánfalvi László úgy véli, a középkategóriás ingatlanok válhatnak teljesen eladhatatlanná (ez a kategória részben megegyezik a Kispál által mondottal). A luxusszegmensben jelenleg is inkább a készpénzes vétel a jellemző, a kimondottan kicsi, illetve olcsóbb használt lakásoknál pedig a tapasztalat szerint a hitelhányad jelenleg sem haladja meg a korlátozás szerint tervezettet. Bánfalvi azt gondolja, hogy a már eladósodottak 60-70 százaléka lenne hitelképtelen az új szabályok szerint. Az MNB - fogalmazott a szakember - megelőzte a korát, ma Magyarországon ugyanis nagyon sokan vannak, akiknek jövedelme a minimálbérhez közelít vagy annál markánsan nem magasabb szintű.

Varjasné is az átlag alatti fizetéssel rendelkezők népes táborának a lakáspiacról való kiesését hangsúlyozta. A Maisz főtitkára attól tart, a rendelkezés a lakáspiacot, amely amúgy is gyilkos spirálba került, még mélyebbre taszítja. Különösen azért, mert a várható intézkedések akár árzuhanáshoz is vezethetnek. Jelenleg is kínálati a piac, amennyiben pedig a hitelszigorítás miatt további potenciális kereslet tűnik el, lehetetlen lesz tartani az árszinteket.


Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője ugyanakkor bízik abban, hogy a szabályozást végül nem a javaslatnak megfelelő formában fogadják el. Így nem is vállalkozott arra, hogy megítélje: egy várhatóan jóval enyhébb (de ma még teljesen ismeretlen) verzió milyen változásokat indukálhat majd a piacon. Kifejtette viszont, hogy a kormányzatnak az ország finanszírozási szerkezetének érthető javítása mellett az ennek szűkítő hatását ellensúlyozó támogatási programot kellene indítania. Az október elsejétől megnyitott lehetőség Murányi szerint legfeljebb egy "szépségtapasz". A szakember nem lepődne meg azon, ha a tervezett korlátozás miatt most megugrana a lakások iránt az érdeklődés. Ésszerűnek tartaná ugyanis, hogy aki még tud, most próbálna lakáshoz jutni, írja a Napi Gazdaság.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.