<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A túlzott likviditás buborékot okozott a részvény-, nyersanyag- és ingatlanpiacon - idézi a Bank of China alelnökének véleményét a Bloomberg. Zhu Min szerint ez nem csak Kínára, hanem az egész világra igaz. Innen már csak az a kérdés, mikor pukkad ki az a bizonyos buborék.

A túlzott likviditás buborékot okozott a részvény-, nyersanyag- és ingatlanpiacon - idézi a Bank of China alelnökének véleményét a Bloomberg. Zhu Min szerint ez nem csak Kínára, hanem az egész világra igaz. Innen már csak az a kérdés, mikor pukkad ki az a bizonyos buborék.

A kínai jegybank 1100 milliárd dolláros hitelprogramot hajtott végre az első félévben, ez sokban segítette, hogy a kínai gazdaság 7,9 százalékos növekedést tudott produkálni a második negyedévben. Már korábban is többen nyilatkoztak úgy, hogy ez a töméntelen pénz jórészt a részvény- és nyersanyagpiacokra áramlott, ami fenntarthatatlan növekedést generált a piacokon.

A Shanghai Composite index idén már 61 százalékkal szárnyalt feljebb, miközben az MSCI World Index 20 százalékkal állt tavaly év végi szintje felett. A kínai statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint a lakásárak az utóbbi 11 hónap legnagyobb mértékű emelkedését produkálták a múlt hónapban.

Az év első hat hónapjában a Bank of China 1000 milliárd jüannyi új hitelt helyezett ki, azonban a múlt hónapban már arról számolt be, hogy az év hátralevő részében lassítani kívánja a hitelezést, illetve javítani akar a hitelek minőségén.

A China Construction Bank, a távol-keleti ország második legnagyobb pénzintézete augusztusban arról számolt be, hogy a második félévben 70 százalékkal kívánja visszafogni a hitelkihelyezést, hogy megakadályozza a rossz hitelek arányának emelkedését.

Az adatok szerint az év első öt hónapjában 1160 milliárd jüannyi pénz áramlott a kínai részvénypiacra - közölték június végén. A kínai bankfelügyelet szeptember elején közölte, hogy a jövőben szigorúbb tőkekövetelményeket fog előírni az ország bankjai számára. A pénzintézeteknek például a rossz hitelek 150 százalékára kell emelniük tartalékaikat a jelenlegi 134,8 százalékról.

A negatív hírek hatására el is kezdődött egy kis korrekció a kínai részvénypiacokon, azonban az utóbbi napokban már 9 százalékkal erősödött a Shanghai Composite index.


A hitelezés lassulása egyértelműen látszik: júliusban az új hitelkihelyezés negyede volt a júniusinak. Az augusztusi adatokat pénteken közlik a kínai hatóságok. A várakozások szerint ezek további 10 százalékos visszaesést mutatnak majd, így 320 milliárd jüanos hitelkihelyezést várnak a szakemberek.

Az egyik vezető kínai gazdasági ügynökség alelnöke szerint ezek a jelek apró buborékok kialakulására utalnak, melyeket minél előbb meg kell szüntetni, hogy a gazdaság visszatérjen az egészséges működéshez.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.