<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.

Matolcsy György bejelentette: "a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer (...) megszűnik, a három pillérből, kettő, az állami és az önkéntes marad". Hozzátetette azt is, hogy a kormány véleménye szerint a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer zsákutca.

A felhalmozott magán-nyugdíjpénztári vagyon kisebbik részét, a nyugdíjbiztosítási alap hiányának kiegyenlítésére fordítja a kormány, jövőre 530 milliárd forintot, 2012-ben 250 milliárd forintot, a többit az államadósság csökkentésére, ami középtávon évi 300-400 milliárddal csökkenti a költségvetés kamatterheit - magyarázta a miniszter.

Matolcsy György elmondta: a következő napokban nyilvánosságra kerül, hogy milyen feltételek mellett működhetnek a jövőben a magánnyugdíjpénztárak, és "sem a belépés, sem a maradás nem lesz kötelező, (...) a feltételek változni fognak". Jelezte azt is, hogy a befizetett összeg maradéktalan kifizetésére vonatkozó eddigi állami garancia megszűnik.

A miniszter megfogalmazása szerint a Magyarországon középtávon kialakuló új adórendszer lényege az alacsony adóterhelés, az európai szintű forgalmi adó és a szélesedő adóbázis.

A költségvetés szempontjából az egykulcsos, 16 százalékos szja-t és a csökkenő, 2013-ig 10 százalékra mérséklődő társasági adót három forrásból lehet egyensúlyba hozni: a gazdaság fehérítéséből, a 4-6 százalékra gyorsuló gazdasági növekedés nyomán befolyó többlet adóbevételekből és a beinduló strukturális reformokból.

A közel száz tételből álló strukturális reformot a jövő év februárjában jelenti be a kormány, s ennek révén 600-800 milliárd forint megtakarítás érhető el - mondta Matolcsy György.

A jelzett átalakítások nyomán, amelynek része a nyugdíj-, illetve egészségbiztosítási járulék mérséklése is, a 2009. évi 39,5 százalékos, GDP arányos adócentralizáció, 2010-ben 38 százalékra, jövőre 36 százalékra, 2014-re pedig 33 százalékra csökken - vezette le Matolcsy György.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.