2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Eltörölték Nagy-Britanniában a lakásvásárláskor fizetendő adót, a kormány pedig további egymilliárd fontot költene arra, hogy megfordítsa a brit lakáspiac zuhanását.

Holnaptól egy éven keresztül a 175 ezer fontnál olcsóbb lakások után nem kell adót fizetni Nagy-Britanniában, a kormány ettől a lépéstől reméli azt, hogy az elmúlt 18 év legnagyobb ingatlanválságát meg tudja állítani. Emellett a kormány egymilliárd fontos programot dolgozott ki, mely segítené az emberek új otthonhoz jutását és a bajba került jelzáloghiteleseket.

A kormány azt várja a csomagtól, hogy meggátolja a gazdaság recesszióba süllyedését, a kormányzó Munkáspárt számára azonban az sem mellékes, hogy szeretné visszaállítani népszerűségét. A felmérések szerint a Munkáspárt tavaly október óta az ellenzéki konzervatívok mögött áll a népszerűségben.

"Egyelőre nem tűnik úgy, hogy a kormány programja rohamos lakásvásárlást eredményezne" - mondta el a Bloomberg kérdésére Ed Stansfield, a Capital Economics londoni ingatlanszakértője. "A fő félelmet még mindig az okozza, hogy a lakások értéke tovább eshet. Az csak másodlagos, hogy a kormány mit tud ez ellen tenni" - vélekedett a szakember.

A lakásvásárláskor fizetendő adó elengedése mellett a csomag része, hogy a kormány a következő három évben 6,5 milliárd fontot fordítana szociális lakásprogramra. Az összeg nagy részét a következő egy évben költené el a kabinet a tervek szerint.

Eddig a 125 ezer font alatti értékű lakások után nem kellett adót fizetni a szigetországban, ezt a küszöböt emelik most fel 175 ezer fontra. Mindez azt jelenti, hogy aki például vesz egy 175 ezer font értékű lakást, az ezentúl 1750 fontot spórol meg. Ezzel az adómentesen megvehető lakások állomány a teljes brit lakásállomány felére emelkedik az eddigi egyharmadról. mindez 600 millió fontos bevételkiesést jelent a pénzügyminisztériumnak.

Utoljára a kilencvenes évek elején volt a mostanihoz hasonló ingatlanválság Nagy-Britanniában. A múlt héten közölt statisztikák szerint augusztusban 10,5 százalékkal estek a lakásárak az egy évvel korábbi szinthez képest, hasonlóra majdnem 18 éve nem volt példa.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!