5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Felmérések szerint a fővárosban lakást vásárolni kívánók közel egyharmada szívesen költözne a XI. kerületbe, ami nem is véletlen – változatos lakástípusok szerepelnek a kínálatban a paneltől kezdve egészen a luxusminőségű családi házakig, ráadásul budai viszonylatban elérhető áron. A Lakásmustra most induló, háromrészes sorozata Újbuda ingatlanpiacán néz körbe.

A XI. kerület évek óta kedvelt célpontja a lakásvásárlóknak, hiszen – főleg árainak köszönhetően – reális alternatívát nyújthat azoknak, akik Budán szeretnének ingatlant vásárolni, ám nem rendelkeznek annyi pénzzel, hogy ezt mondjuk az árak szempontjából igencsak felülértékelt I., II. vagy XII. kerületben tegyék meg. Újbuda nagy területének köszönhetően számos ingatlantípust vonultat fel, a csendes, kertvárosias részek jól megférnek a nagyobb – nem túl drága – lakótelepek és új építésű projektek mellett, és mindez ráadásul a jó tömegközlekedési kapcsolatoknak köszönhetően a város szinte bármely részéből könnyen elérhető.

Jót fog tenni a 4-es metró

A kerület közlekedési lehetőségeire senkinek sem lehet panasza, több, a várost (és a Belvárost) átszelő buszjárat érinti, számos villamosvonal indul a környékről, elérhető a vasúti közlekedés, valamint közel van az M1-M6-M7-es autópálya, ráadásul a körgyűrűnek köszönhetően Budapest más területei is viszonylag gyorsan elérhetőek. A XI. kerület az egyik olyan városrész, ahol ráadásul a 4-es metró megépülte valószínűleg értéknövekedést fog eredményezni, hiszen Budának ez a része ebből a szempontból még nem lefedett (ellentétben pl. a VIII. kerülettel, ahol kvázi egymás mellett fog menni a két metróvonal) a kerületet pedig 5 megálló is érinteni fogja.

Jót fog tenni a 4-es metró mind a Kelenföldi pályaudvar környékének, ahol elsősorban az Etele úti lakótelep lakásai válhatnak kapósabbá és forgalomképesebbé, a Tétényi úti megálló pedig akár a Fehérvári úton található paneles területek későbbi eladhatóságára is jó hatással lehet. A Bocskai úti megálló az egykori Budai Skála környékének ingatlaneladásában lesz majd nagy segítség, a Móricz Zsigmond körtéri állomás jelentőségét pedig mint tömegközlekedési csomópont aligha kell bemutatni – mind az albérletek, mind az eladó lakások piacának nagyon jót fog tenni a metróépítés. Fontos szerepe lehet a Szent Gellért téri megállónak, ami – az egyébként igen nívós és drága – Gellérthegy lábánál valószínűleg szintén pozitív hatással lesz a piacra.

Panellakás kilátással

A sokfajta ingatlantípusból kezdjük először a panellakásokkal, hiszen a XI. kerületben rengeteg – nem túl drága – lakótelepi lakás található, amelyek a fentieket figyelembe véve nem biztos, hogy "panelsága" miatt azonnal kihúzandók a vásárlási preferencialistáról. A kerületben lakótelepből is sokféle van, eltérő árakkal és adottságokkal, egyet azonban máris érdemes megjegyezni: a Fehérvári út környékén a magas emeleti lakásokból pazar panoráma nyílik, a tűzijáték például szinte kompromisszumok nélkül élvezhető.

Az egyik legelitebb környéknek számít a tv-sorozatból jól ismert Gazdagrét. Noha a Lantos utcából (valójában Csiki-Hegyek) Mágenheimék és Vágásiék már régen elköltöztek, Gazdagrét továbbra is nagyon népszerű a vásárlók körében, hiszen az utolsók között épült a lakótelep, számos újítással, sok jó kilátású házzal (pl. Budaörs felé), parkokkal. Ma Gazdagrét egy teljesen élhető, nyugodt külső városrész, ami azonban a jó közlekedési kapcsolatoknak köszönhetően még sincs elérhetetlenül messze a Belvárostól, ráadásul a néhány kilométerre lévő budaörsi bevásárlóközpont-negyed minden elképzelhető vásárlási igényt kielégít. A környéken 230-260 ezer forint között mozognak a panellakások négyzetméterárai, számos ház már át is esett a panelprogramon, így áruk egy picivel még magasabb is.

Jóval korábban épült a Fehérvári úti – Tétényi úti – Etele úti hatalmas lakótelep, ahol változatos (de általában jó) elrendezésű ingatlanokat kínálnak bőségesen. Igény szerint szalagházban vagy blokkházban, mindenki megtalálhatja ezen a környéken kedvenc panellakását. Az árak 200-240 ezer forint között alakulnak, bár egy-két lakást a Fehérvári úton ennél olcsóbban is el lehet vinni. Jót fog tenni a környéknek a jelenleg eléggé leharcolt állapotban lévő Tétényi úti „városközpont” tervezett felújítása – sajnos az eredeti tervekkel ellentétben ez a lokális központ nem igazán tudta betölteni funkcióját, de ez valószínűleg lakótelepi betegség, hiszen hasonló állapot alakult ki Újpalotán is, és még több más fővárosi lakótelepen.

Őrmező egyik jellegzetessége, hogy egy kicsit a világtól elzárt területnek tűnik, aki nem direkt oda tart, akár az sem biztos, hogy megtalálja a lakótelepet, melynek árai 230 ezer forint között mozognak négyzetméterenként. Ingatlanos tapasztalatok szerint a lakások többsége jó minőségű, a környezet azonban kicsit belterjes – inkább helyben történnek költözések, a külső érdeklődés viszonylag alacsony, legalábbis ha Gazdagréthez hasonlítjuk.

Jó választás a panelprogramos ház

Bár sokan nem tanácsolják a mostani gazdasági helyzetben a panellakások megvásárlását – lévén a magas energiaszámlák elvihetik azt a különbséget hosszútávon, ami a vételárnál egy téglalakáshoz képest nyerhető – a panelprogramban részt vett házakban kínált ingatlanokat okvetlenül érdemes megszemlélni, ahol már sokkal kedvezőbb számok szerepelnek a havi energiaszámlán, ráadásul egyes kerületi panelek belső kialakítása szinte luxusszínvonalat megszégyenítő. Amennyiben limitáltak az anyagi lehetőségek, a kerületi panelek jó startot jelenthetnek első lakásnak, és később is – éppen a fenti fejlesztéseknek köszönhetően – jó eséllyel maradnak forgalomképesek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!