2018. január 25. 13:58

Az EKB a vártnak megfelelően nem nyúlt a kamatokhoz. A közös valuta ennek ellenére tovább erősödött csütörtök délután.

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton csütörtöki ülésén. Az EKB közölte, hogy a kormányzótanács változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve -0,40 százalékos szintjét.


A központi bank kommentárjától várták a befektetők hogy irányt mutasson. Ez azonban nagy újdonságot nem tartalmazott, a decemberi döntést követően tett nyilatkozathoz hasonló közleményt adtak ki. (Hozzá kell tenni, hogy az EKB vezetőjének, Mario Draghinak a sajtótájékoztatója később kezdődik.) Ebben az áll, a kormányzótanács úgy látja, hogy a kamatok hosszabb ideig a jelenlegi szinten maradnak. A havi 30 milliárd eurós eszközvásárlási program szeptember végéig folytatódik, és szükség esetén időben és méretében kiterjeszthető - áll az EKB közleményében.

Az euró mégis nagyot ugrott a közlemény megjelenése után, ami azért történhetett meg, mert a központi bank szerint általános a gazdasági fellendülés az EU-ban. Igaz, ez sem tekinthető újdonságnak, nem véletlenül emelte meg a közösségre vonatkozó növekedési előrejelzését az EKB a korábbi 1,8-ról 2,3 százalékra.

Mindenestre, ahogy azt reggeli összefoglalónkban is jeleztük, nincs könnyű helyzetben Mario Draghi és csapata, hiszen a mostani 3 éves rekordszinten álló euró-dollár az európai vállalatok versenyképességét rontja. Eközben a kötvényvásárlási program lezárását elő kellene készíteni, de bármilyen, az eszközvásárlási program kivezetésének irányába tett kommunikációs lépés tovább erősítheti a közös európai fizetőeszközt.

Pedig az EKB monetáris tanácsának legutóbbi ülésén felmerült a QE program lezárásának a lehetősége. Az arról készül jegyzőkönyv január 11-én jelent meg, azóta gyakorlatilag korrekció nélkül erősödött az euró.

Csütörtökön az EKB ülése után ismét lendületet vett az euró, és a dollárral szemben nagyot erősödött. A délelőtti 1,24-es szintről néhány perc alatt 1,25-ig erősödött.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.