Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Három éves csúcson az euró a dollárral szemben, de a zöldhasú más fontos devizák ellenében is mélyponton van. A japán jen például a kritikusnak tartott 110-es szint alá került.

Az euró-dollár árfolyama a tegnapi kereskedésben ismét intenzíven emelkedett, és elérte az 1,24-es szintet, sőt a hajnali órákban át is lépte azt. De jelentősen erősödött a jen is, amely a 110-es szint alá került a dollár ellenében, ez már erősen rontja az exportorientált japán vállalatok versenyképességét, és egyes elemzők szerint lépéskényszerbe hozhatja a helyi kormányzatot és a jegybankot.

Az euró esetében technikailag a következő potenciális ellenállás az 1,25-ös érték, az Equlior reggeli hírlevelében az elemzőik úgy fogalmaznak, hogy szinte biztosak lehetünk benne ez az érték is megütésre kerül hamarosan. Hosszabb távon 1,28-nál található az első érdemleges szint, azonban mivel rövidebb távon jelentősen túlvett az árfolyam, a technikai kép alapján bármikor heves negatív korrekció indulhat. 
 

Az Európai Központi Bank nincs könnyű helyzetben, hiszen már a jelenlegi árfolyamszint is kényelmetlen lehet, és bármilyen, az eszközvásárlási program kivezetésének irányába tett kommunikációs lépés tovább erősítheti a közös európai fizetőeszközt. Az EKB egyébként éppen délután tartja aktuális kamatdöntő ülését.

A legutóbbi ülésen felvetődött, hogy hamarosan meg kellene változtatni a jegybank kommunikációját a QE program őszi kivezetése miatt, olvasható az Equilor reggeli hírlevelében. Peter Praet, az EKB egyik vezetője szerint az infláció fokozatosan közelíti a 2 százalékos célszintet, azonban a gazdasági növekedés és az infláció között láthatóan megszakadt a kapcsolat. Szilárd és széleskörű növekedést tapasztalnak az eurózónában, mely jelentősen hozzájárul a munkanélküliség csökkenéséhez is. A jelenleg hivatalos álláspont szerint az eszközvásárlási program szeptember végéig, havi 30 milliárd eurós keretösszeggel folytatódik, azonban a közleményben benne volt, hogy szükség esetén meghosszabbítható. 

Amennyiben a mostani közleményben ez a bekezdés már nem lesz benne, jelentős euróerősödésre számíthatunk, hiszen kézzelfogható bizonyíték lenne arra vonatkozóan, hogy a döntéshozók komolyan gondolják az őszi kivezetést. Ugyanakkor arra is figyelnie kell a jegybanknak, hogy a kommunikációjával ne erősítse túlzottan az euró árfolyamát, hiszen az visszahat az inflációra, illetve csökkenti az eurózóna versenyképességét is. 

Az euró gyengítése érdekében a múlt héten több jegybankár is megszólalt, azonban egyelőre kevés eredménnyel. Ráadásul az elmúlt napokban újabb intenzív euróerősödési hullám indult, így a döntéshozók nincsenek könnyű helyzetben. Talán az egyetlen megoldás lehet, ha egyelőre változatlanul hagyják a közleményt, és ismét leszögezik, hogy az eszközvásárlási program kivezetését követően az alapkamat még nagyon hosszú ideig 0 százalékon marad.
 
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.