2018. január 25. 08:19

Három éves csúcson az euró a dollárral szemben, de a zöldhasú más fontos devizák ellenében is mélyponton van. A japán jen például a kritikusnak tartott 110-es szint alá került.

Az euró-dollár árfolyama a tegnapi kereskedésben ismét intenzíven emelkedett, és elérte az 1,24-es szintet, sőt a hajnali órákban át is lépte azt. De jelentősen erősödött a jen is, amely a 110-es szint alá került a dollár ellenében, ez már erősen rontja az exportorientált japán vállalatok versenyképességét, és egyes elemzők szerint lépéskényszerbe hozhatja a helyi kormányzatot és a jegybankot.

Az euró esetében technikailag a következő potenciális ellenállás az 1,25-ös érték, az Equlior reggeli hírlevelében az elemzőik úgy fogalmaznak, hogy szinte biztosak lehetünk benne ez az érték is megütésre kerül hamarosan. Hosszabb távon 1,28-nál található az első érdemleges szint, azonban mivel rövidebb távon jelentősen túlvett az árfolyam, a technikai kép alapján bármikor heves negatív korrekció indulhat. 
 

Az Európai Központi Bank nincs könnyű helyzetben, hiszen már a jelenlegi árfolyamszint is kényelmetlen lehet, és bármilyen, az eszközvásárlási program kivezetésének irányába tett kommunikációs lépés tovább erősítheti a közös európai fizetőeszközt. Az EKB egyébként éppen délután tartja aktuális kamatdöntő ülését.

A legutóbbi ülésen felvetődött, hogy hamarosan meg kellene változtatni a jegybank kommunikációját a QE program őszi kivezetése miatt, olvasható az Equilor reggeli hírlevelében. Peter Praet, az EKB egyik vezetője szerint az infláció fokozatosan közelíti a 2 százalékos célszintet, azonban a gazdasági növekedés és az infláció között láthatóan megszakadt a kapcsolat. Szilárd és széleskörű növekedést tapasztalnak az eurózónában, mely jelentősen hozzájárul a munkanélküliség csökkenéséhez is. A jelenleg hivatalos álláspont szerint az eszközvásárlási program szeptember végéig, havi 30 milliárd eurós keretösszeggel folytatódik, azonban a közleményben benne volt, hogy szükség esetén meghosszabbítható. 

Amennyiben a mostani közleményben ez a bekezdés már nem lesz benne, jelentős euróerősödésre számíthatunk, hiszen kézzelfogható bizonyíték lenne arra vonatkozóan, hogy a döntéshozók komolyan gondolják az őszi kivezetést. Ugyanakkor arra is figyelnie kell a jegybanknak, hogy a kommunikációjával ne erősítse túlzottan az euró árfolyamát, hiszen az visszahat az inflációra, illetve csökkenti az eurózóna versenyképességét is. 

Az euró gyengítése érdekében a múlt héten több jegybankár is megszólalt, azonban egyelőre kevés eredménnyel. Ráadásul az elmúlt napokban újabb intenzív euróerősödési hullám indult, így a döntéshozók nincsenek könnyű helyzetben. Talán az egyetlen megoldás lehet, ha egyelőre változatlanul hagyják a közleményt, és ismét leszögezik, hogy az eszközvásárlási program kivezetését követően az alapkamat még nagyon hosszú ideig 0 százalékon marad.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.