TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. január 25. 08:19

Három éves csúcson az euró a dollárral szemben, de a zöldhasú más fontos devizák ellenében is mélyponton van. A japán jen például a kritikusnak tartott 110-es szint alá került.

Az euró-dollár árfolyama a tegnapi kereskedésben ismét intenzíven emelkedett, és elérte az 1,24-es szintet, sőt a hajnali órákban át is lépte azt. De jelentősen erősödött a jen is, amely a 110-es szint alá került a dollár ellenében, ez már erősen rontja az exportorientált japán vállalatok versenyképességét, és egyes elemzők szerint lépéskényszerbe hozhatja a helyi kormányzatot és a jegybankot.

Az euró esetében technikailag a következő potenciális ellenállás az 1,25-ös érték, az Equlior reggeli hírlevelében az elemzőik úgy fogalmaznak, hogy szinte biztosak lehetünk benne ez az érték is megütésre kerül hamarosan. Hosszabb távon 1,28-nál található az első érdemleges szint, azonban mivel rövidebb távon jelentősen túlvett az árfolyam, a technikai kép alapján bármikor heves negatív korrekció indulhat. 
 

Az Európai Központi Bank nincs könnyű helyzetben, hiszen már a jelenlegi árfolyamszint is kényelmetlen lehet, és bármilyen, az eszközvásárlási program kivezetésének irányába tett kommunikációs lépés tovább erősítheti a közös európai fizetőeszközt. Az EKB egyébként éppen délután tartja aktuális kamatdöntő ülését.

A legutóbbi ülésen felvetődött, hogy hamarosan meg kellene változtatni a jegybank kommunikációját a QE program őszi kivezetése miatt, olvasható az Equilor reggeli hírlevelében. Peter Praet, az EKB egyik vezetője szerint az infláció fokozatosan közelíti a 2 százalékos célszintet, azonban a gazdasági növekedés és az infláció között láthatóan megszakadt a kapcsolat. Szilárd és széleskörű növekedést tapasztalnak az eurózónában, mely jelentősen hozzájárul a munkanélküliség csökkenéséhez is. A jelenleg hivatalos álláspont szerint az eszközvásárlási program szeptember végéig, havi 30 milliárd eurós keretösszeggel folytatódik, azonban a közleményben benne volt, hogy szükség esetén meghosszabbítható. 

Amennyiben a mostani közleményben ez a bekezdés már nem lesz benne, jelentős euróerősödésre számíthatunk, hiszen kézzelfogható bizonyíték lenne arra vonatkozóan, hogy a döntéshozók komolyan gondolják az őszi kivezetést. Ugyanakkor arra is figyelnie kell a jegybanknak, hogy a kommunikációjával ne erősítse túlzottan az euró árfolyamát, hiszen az visszahat az inflációra, illetve csökkenti az eurózóna versenyképességét is. 

Az euró gyengítése érdekében a múlt héten több jegybankár is megszólalt, azonban egyelőre kevés eredménnyel. Ráadásul az elmúlt napokban újabb intenzív euróerősödési hullám indult, így a döntéshozók nincsenek könnyű helyzetben. Talán az egyetlen megoldás lehet, ha egyelőre változatlanul hagyják a közleményt, és ismét leszögezik, hogy az eszközvásárlási program kivezetését követően az alapkamat még nagyon hosszú ideig 0 százalékon marad.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.