3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vártnak megfelelően jelentősen nőtt a Mol nettó eredménye a második negyedévben, a speciális tételek nélkül 109,6 milliárd forintos eredményt ért el az olajcég - derül ki a Mol ma hajnalban közzétett gyorsjelentéséből.

Jórészt a vártnak megfelelően alakult a Mol második negyedéves eredménye, a többszörösére emelkedő nettó eredmény jórészt a nem realizált készlet- és devizahatásoknak köszönhető. A pénzügyi műveletek bevételei például több mint tízszeres emelkedést mutattak 2007 második negyedévéhez képest. A Mol árbevétele az olajár tartós emelkedésének köszönhetően emelkedett 52 százalékkal, az üzleti eredmény viszont kismértékben visszaesett.

A Mol a második negyedévben 920,5 milliárd forint árbevételt ért el, ami 52 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 606,6 milliárd forintnál. A speciális tételek nélkül számított üzleti eredmény 9 százalékkal csökkent, 91,1 milliárd forintról 82,7 milliárdra. Dollárban számítva viszont 5 százalékkal nőtt az üzleti eredény, a forintban számított csökkenés betudható a magyar deviza erősödésének.

A legfeltűnőbb emelkedés a nettó eredményben következett be: a tavalyi 26,5 milliárd forint után 109,6 milliárd forint lett a nettó eredmény. A teljes első félévben 174,6 milliárd forint volt a vállalat nettó eredménye a tavalyi 72 milliárd után.

Az üzletágak közül sokat veszített volt a Petrolkémia üzletág, mely a kiugróan alacsony integrált árrés miatt gyengén teljesített. A pénzügyi műveletek nyeresége viszont jelentősen nőtt: az első félévben 38,9 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el a Mol szemben a tavalyi 33,2 milliárdos veszteséggel. A cég nettó hitelállománya június végén 434,4 milliárd forint volt, az eladósodottság a második negyedévben 27,3 százalékra csökkent az első negyedéves 38,8 százalékról. Mindez a CEZ-tranzakció zárásának köszönhető, alacsonyabb lett a hosszú lejáratú hitelállomány és nőtt a saját tőke.

Hernádi Zsolt az eredményekben kiemelte a Feldolgozás és Kereskedelem, valamint a Kutatás-termelés üzletágak kedvező eredményét. Az elnök-vezérigazgató szerint fontosak lehetnek a későbbiekben az új felfedezések, melyeket a második negyedévben tettek Oroszországban és Kazahsztánban, ezek később hozzájárulhatnak ahhoz, hogy növelje termelését a magyar olajcég.

Hernádi azt is kiemelte, hogy vizsgálják az osztrák OMV kezében lévő 20 százalékos Mol-pakett sorsával kapcsolatos lehetőségeket.

A Mol eredményei jórészt megfeleltek a várakozásoknak: az üzemi eredmény kicsivel magasabb lett, mint amit az elemzők vártak, a nettó eredmény viszont 0,7 milliárd forinttal elmaradt a Concorde várakozásától.

Összességében kijelenthető, hogy a jelentős eredménynövekedés jórészt egyszeri tételeknek, a készletnövekedésnek és a pénzügyi műveletek pozitív eredményeinek köszönhető. Mindezek mellett az eladósodottság csökkenése és az új mezők felfedezése pozitív lehet hosszabb távon is a Mol számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!