2007. szeptember 17. 07:08

Bizonytalanná teheti a tőzsdéket az egyik legnagyobb brit jelzálogbankot sújtó válság. Emellett a holnapi Fed kamatdöntés is kivárásra inthet.

Bizonytalanná teheti a tőzsdéket az egyik legnagyobb brit jelzálogbankot sújtó válság. Emellett a holnapi Fed kamatdöntés is kivárásra inthet.

Hihetetlen erős volt pénteken Amerika, a gyengébb makroadatok ellenére a Dow Jones ipari átlag 17,64 pontos, azaz 0,13 százalékos nyereséggel 13 442,52 ponton végzett, 7,86 százalékkal magasabban az év végi értékénél. Ez pedig kissé ellentmondásos, hiszen ha enyire erős a piac, akkor miért verik az asztalat a szereplők a kamatcsökkentés érdekében. Ha pedig mégsem, akkor kéne egy kicsit esni.
Kedden esete persze okosabbak leszünk, bár néhányan már most az "adj el a hírre" stratégiát javasolják, hiszen a kamatvágást beárazta a piac, az elvileg nem adhat új lendületet, annak elmaradása pedig...

Ennek kapcsán megszólalt Greenspan is, a Fed volt elnöke óva intette a jegybankot attól, hogy - mint mondta - "agresszívan" csökkentse alapkamatát. Greenspan szerint meredek kamatcsökkentés felélesztené az inflációt, és ez nagyobb veszély, mint a "nem elsőrendű válság", amelyet ő maga nem tart túl veszélyesnek.

Ázsia inkább stagnált, miközben az elsőszámú piacon, Japánban nem volt ma kereskedés.

Annak ellenére, hogy az Eu és az ECB illetékesei nap mint nap elmondják, hogy nincs gáz, Európának nem kell félnie a hitelválság begyűrűzésétől, úgy tűnik a félelem már "kopogtat". Két nap alatt kétmilliárd fontot (750 milliárd forintot) menekítettek ki a megrettent betétesek a bankközi piaci likviditásszűke miatt megszorult egyik vezető brit jelzálog-kölcsönző, a Northern Rock lakossági fiókjaiból, amelyeket - Nagy-Britanniában évtizedek óta példátlan módon - pánikszerűen megrohantak a megtakarításaikat féltő ügyfelek. Vasárnapi értesülések szerint a bankot a nyugtató célú nyilatkozatok ellenére teljes betétállományának felétől is megszabadíthatják a következő néhány napban.

Az ügy érdekessége, hogy a Bank of Englandnek kellett beavatkoznia, miután a pénzpiaci szereplők nem voltak hajlandók a likviditási problémák áthidalásában segíteni.

Mindezeknek megfelelően a legfontosabb londoni tőzsdemutató, a FTSE 100 tovább hanyatlik, ma fél százalékos mínusszal nyitott.

Itthon a Bux a nyitást követően néhány pontos pluszt mutat, de egyelőre a pesti tőzsdén inkább a kivárás a jellemző. A vezető részvények a pénteki záróárak környékén vannak.

Az OTP Bank 65 ezer darab OTP törzsrészvényt vásárolt 9252 forintos részvényenkénti átlagáron pénteken.

Update 1

A hazai piacon is inkább a visszafogott pesszimizmus a jellemző az első óra kereskedése alapján.

A négy nagyobb forgalmú papír egyike sem tudott emelkedni, a Mol 0,25, a Mtelekom 0,8 az OTP 1 százalékot esett, míg a Richter a pénteki szinten van.

Az indexnél elég gáz, hogy a felső ellenállással nem tud mit kezdeni, így könnyen lehet, hogy a héten az alsó támaszt fogjuk majd tesztelni.

Update 2

Az angol Northern Rock jelzáloghitelező problémái kihatottak az európai bankszektorra: a pénzügyi cégek mindenütt estek. Nincs ez másképp nálunk sem, a nap vesztese itthon a közel két és fél százalékot zuhanó OTP. Miután a bankpapír súlya az egyik legnagyobb, ez a Bux-ot is alaposan lehúzta.

Délelőtt 11 körül a piac egy százalékos mínuszba került, és bár némi hullámzás van, érdemi elmozdulás azóta sem volt. Hiába produkáltak az európai piacok, illetve az amerikai határidős indexek a napi mélypontjukhoz képest némi erősödést.

Update 3

A végére viszonylagos emelkedést mutatott az index, a zárásra a Bux vesztesége 169 pont lett (26745.98). Bár némileg javított, így is közel 2 százalékot vesztett pénteki értékéhez képest az OTP (9070, -181 Ft). Nem zárt jó napot a MTelekom sem, a nap végén 947 forinton kötöttek rá üzletet, amely 16 forinttal alacsonyabb a pénteki zárónál. Erösödni tudott viszont a Mol (25700, +170). Stagnált a Richter, 37200-on zárt, mint pénteken, 1 százalékot erősdött viszont az Egis (22500, +235 Ft). A kisebb papírok többnyire este, nem így a Pplast, amely újabb 1,85 százalékos ugrást követően 8350 forinton fejezte be a hétfői napot.

A tengerentúlon a Dow 0,3 százalékos, míg a Nasdaq közel egy százalékos esésben van. Érdekes lesz, hogy történik-e bármi lényeges a holnap esti kamatdöntésig odaát, vagy "alibizés" lesz kedd estig

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.