5p

A bank menedzsmentje kedd reggel tart sajtótájékoztatót az első negyedéves eredmények kapcsán. Mfor.hu-tudósítás.

10:05

"A második negyedéves eredményben meg fog jelenni egy egyszeri tétel, ami tartalmazni fogja az árfolyamgát miatt az idei évre kieső bevételeinek becslését" - mondja Bencsik. 

10:00

Az OTP is végez számításokat, azonban egyelőre nehéz értékelni a törvényjavaslatban szereplő paramétereket és a beszedni kívánt összeget, melyek nem mindig vannak összhangban.

9:56

"Bízunk abban, hogy a törvényjavaslatban szereplő paraméterek még nem a végső formáját jelentik a tranzakciós adónak, és abban, hogy érdemi egyeztetés lesz a kormány és a bankok között, hogy mindenki számára elfogadható megoldás születhessen" - mondta az mfor.hu kérdésére Bencsik László. 

9:51

A romló növekedési kilátások és a görög helyzet bizonytalansága miatt megnőtt annak kockázata, hogy nem tudjuk csökkenteni a kockázati költségeinket tavalyhoz képest - véli Bencsik. A bank korábbi profitvárakozásai teljesülhetnek. A portfólióromlás üteme megnőtt, ezzel a bizonytalansági faktor nagyobb lett.

9:45

Az OTP várakozásai szerint van arra esély, hogy elkerüljük a recessziót, stagnálást várnak a magyar gazdaságtól. ennek oka az exportpiacaink lassulása és az idei jelentős költségvetési konszolidáció.

9:44

Az utóbbi hetekben ismét felerősödtek a feszültségek az eurózónával kapcsolatban, az OTP mostanra gyakorlatilag nullára redukálta a periférián lévő kitettségét. 

9:39

A második negyedév lényegében nem fog különbözni az elsőtől, javulás az év második felében várható - hangsúlyozza Bencsik. Szerinte ha az ügyfelek jelentős része élne az árfolyamgát lehetőségével, az a portfólióromlás szempontjából lehetne kedvező.

9:37

"Konszolidált szinten 1045 milliárd forintos céltartalékot tettünk félre, a 78,6 százalékos fedezettség egy prudens céltartalékolásra utal" - mondja a bank vezérigazgató-helyettese. Hozzáteszi: ha ezen az állományon jobb eredményt tudnak elérni, akkor a jövőben remélik, hogy ebből felszabadíthatnak valamennyit. 

9:34

Ukrajnában egyetlen negyedév alatt 17 százalékkal tudta növelni betétállományát az OTP, míg Romániában 6 százalékos volt a növekedés. Ebben a két országban a legmagasabb a hitel/betét arány, mely 200 százalék körül van, ezért agresszív betétgyűjtésbe kezdett a bank. 

9:30

A nettó hitel/betét mutató tovább csökkent, 101 százalékon áll - emeli ki Bencsik. "Nem örülünk annak, hogy a vállalkozói hitelek összességében nem nőttek. A jövőben mindent megteszünk, hogy legalább ebben a szegmensben el tudjuk érni a 10 százalékos állománynövekedést" - teszi hozzá. 

9:24

Oroszországban a kockázati költségek emelkedése miatt csökkent az adózás előtti eredmény a tavalyi negyedik negyedévhez képest, a bolgár leánybanknál éppen ellentétes folyamat látszott, a 11 milliárdos eredmény főleg a kockázati költségek csökkenésének köszönhető. A többi leánybank eredménye az ott folyó munka ellenére nem túl látványos. Ukrajnában a bank tovább növelte a kockázati költségeket, számít arra, hogy az év vége felé lesz még egy leértékelődés a hrivnya árfolyamában, erre próbálnak felkészülni. 

9:22

Tovább nőtt a külföldi leányvállalatok eredményhozzájárulása, az egyedi tételek nélkül 42 százalékát hozták az eredménynek, az egyedi tételek nélkül pedig a profit több mint fele már külföldről származik. 

9:20

A bank tőkemegfelelése tovább javult, és a jövőben is javulás várható - mondta a vezérigazgató-helyettes. Erre pozitív hatással volt a forintárfolyam alakulása is, hiszen az első negyedévben erősödni tudott a magyar deviza.A nettó likviditási tartalék tovább nőtt az év végi 4,2 milliárd euróról 4,5 milliárdra.

9: 13

"A magyar hitelportfólió romlása a tavalyi év második felétől felgyorsult a forint gyengülése miatt" - emelte ki Bencsik. Részben ennek köszönhető, hogy a korábbi pozitív trend megtörni látszik, az első negyedévben 51 milliárd forinttal nőtt a 90 napon túli késedelmes hitelállomány. 

9:10

Az 51,2 milliárdos adózás előtti eredmény már nagyon hasonló a tavalyi első negyedévhez. az egyedi tételek nélkül 53,8 milliárd forint volt az adózás előtti eredmény, ami 5 százalékos növekedésnek felelt meg. 

9:07

"A korábbi negyedévektől eltérően az egészévre jutó bankadót az első negyedévben kellett megképeznünk. A fennmaradó  három negyedévben bankadó nem fog megjelenni" - kezdi Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

Háttér

A vártnál kicsivel kedvezőbb első negyedéves számokat tett közzé kedd hajnalban a legnagyobb hazai kereskedelmi bank, mely már most teljes egészében elkönyvelte az idei évre fizetendő bankadót. Az egyszeri tételek nélkül minimális változás volt az egy évvel korábbihoz képest a profitot illetően.Az OTP konszolidált adózás utáni eredménye az első negyedévben 12,8 milliárd forintot tett ki, ami 66 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és szinte hajszálra megegyezett a KBC Equitas elemzőinek előzetes becslésével. Mivel az első negyedévet számos egyszeri tétel terhelte, ezért érdemesebb az ezektől megtisztított eredményt kiemelni. Ezen a soron 43,8 milliárd forintos profitot mutatott ki a bank, ami 1 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel ezelőttihez képest, vagyis gyakorlatilag változatlan volt.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!