3p

Az OTP Bank az év végén felülvizsgálhatja stratégiai nyereségtervét attól függően, hogy miként alakulnak a nemzetközi piaci feltételek - jelentette ki Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója az OTP szófiai befektetői napján.

Az OTP ma tartotta befektetői napját Bulgáriában, ahol a bank vezető beszéltek arról, hogy a nemzetközi válság következtében elképzelhető, hogy felül kell vizsgálni a cég stratégiai céljait. A menedzsment szerint az idei célkitűzések nincsenek veszélyben, ugyanakkor Csányi Sándor szerint a hitelválság mindenki számára váratlan fordulatokat hozott a pénzügyi világban - tudósít az MTI.

"Nem revideáltuk a 2010-es kétmilliárd eurós eredménytervet" - jelentette ki Urbán László vezérigazgató-helyettes, ugyanakkor hozzátette, hogy ha az egész világ a feje tetejére áll, akkor az OTP-től sem várható el, hogy változatlanul tartsa tőkestabilitását és nyereségességét. A vezérigazgató-helyettes közölte, hogy összefüggésben a piaci válság egyelőre pontosan fel nem mérhető hatásaival, 2009-re két tervet készít majd a bank, egy konzervatívat, amely a forrásbevonási lehetőségek további szűkülésével, és egy másikat, amely valamivel kedvezőbb feltételekkel számol.

A befektetői nap előtt kiadott anyagban még az szerepelt, hogy a nemzetközi hitelválság nem érintette közvetlenül az OTP-t, a csoport egyetlen tagjának sem kellett veszteséget leírnia, ugyanakkor a bank részvényeinek árfolyama 2007 június 29. és 2008 augusztus 25. között 34 százalékkal csökkent. Az OTP csoport számára a piaci körülmények változása ezen túl főként abban nyilvánult meg, hogy nehezebben és drágábban jut hozzá a növekedéséhez szükséges forrásokhoz.

A szükséges stratégiai változás elemeinek felsorolásában az első helyen az anyag a magyarországi tevékenységben a lakossági piaci jelenlét erősítését említi, kiemelve, hogy a megfelelő jövedelmezőségű vállalati ügyfeleket is meg kell tartani.

A leányvállalatoknál a jelentős növekedési, illetve profitabilitás javítási potenciállal rendelkező piacokra fókuszál az OTP. Ezek Bulgária, Ukrajna, Oroszország és Montenegró. A kivonulás folyamatban van Szlovákiából és Szerbiából. A többi leánybanknál pedig megemelik a jövedelmezőségi elvárásokat. Ezzel párhuzamosan fontolgatják a piacra lépést bizonyos FÁK tagországokban. (Korábban azerbajdzsáni esetleges bankvásárlásról beszéltek.)

A csoport vezetésében is terveznek a hatékonyságot javító intézkedéseket, és lassítani kívánják a fiókhálózat bővítését.

A tájékoztatóban ugyanakkor kiemelik, hogy a bank tőkehelyzete stabil, sőt tőkemegfelelési mutatója (Tier 1 ratio) az OTP Garancia ügylet zárását is figyelembe véve 2008-ra eléri a 11,2 százalékot, aminél magasabb a vezető európai bankok közül mindössze egynek van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!