2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

1990 óta a legnagyobb mértékben estek augusztusban a lakásárak Nagy-Britanniában. A visszaesés elsősorban a csökkenő jelzáloghitelezésnek és a világgazdaság általános lassulásának köszönhető.

Augusztusban 10,5 százalékkal csökkent a lakások átlagos értéke Nagy-Britanniában, közel két évtizede nem volt példa ekkora visszaesésre éves viszonylatban. Júliushoz képest 1,9 százalékos volt a lakások értékvesztése, ez sorozatban a tizedik hónap, amikor csökkenést regisztráltak. Egy átlagos brit lakás értéke augusztusban 164 654 font volt a felmérés szerint.

Az infláció az elmúlt egy évtized legmagasabb adatát produkálta, a gazdaság stagnál, a hitelezés feltételei pedig szigorodtak - jórészt ezek okozzák az 1990-es recesszió óta a legnagyobb ingatlanválságot a szigetországban. Több nemzetközi bank is úgy véli, hogy a Bank of England döntéshozói az év hátralevő részében félreteszik az inflációs félelmeket és még az idén elkezdik csökkenteni a kamatot, hogy felpörgessék a gazdaságot.

"A bizalom visszaesett a lakáspiacon" - mondta el a felmérést készítő szervezet képviselője egy tévéinterjúban. Szerinte is elsősorban a gazdasági visszaesésnek köszönhető, hogy 1990 óta először volt kétszámjegyű a lakások értékcsökkenése éves szinten.

"Ha a közeljövőben is olyan mértékben csökkennek a lakásárak, mint az elmúlt három hónapban, akkor az év végére 15 százalékot eshet a lakások értéke" - mondta el a Bloombergnek George Buckley, a Deutsche Bank közgazdásza. "mivel az infláció 5 százalékra emelkedhet, ezért mindez azt jelentené, hogy a lakások értéküknek ötödét elveszítenék idén" - tette hozzá.

A brit alapkamat jelenleg április óta 5 százalékon áll, az elemzők szerint a kamatcsökkentés lenne a legjobb módszer arra, hogy segítsenek a brit lakáspiacon. Éppen ezért sokan úgy vélik, hogy a Bank of England kénytelen lesz félretenni az inflációs félelmeket, és még az idén csökkentheti a kamatot. Egy elemző szerint jövőre 3,5 százalékon lehet a brit alapkamat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!