2017. december 6. 14:01

Miután a múlt héten úgy tűnt a Bitcoin megrogyhat, most ismét kirobbanó formában van a virtuális pénz. Sokan gondolják, hogy ez már messze nem elfogadható.

A Wall Street egyik legnagyobb befektetési bankja, JPMorgan Chase első embere Jaime Dimon ismét meglehetősen borúsan nyilatkozott a Bitcoinról. Azt mondta ez egy veszélyes spekulatív buborék, melynek olyan vetületei lehetnek, amit nem tudunk megbecsülni sem. Ahogy növekszik a Bitcoin árfolyama úgy válik egyre toxikusabbá ez az eszköz, felmérhetetlen következményekkel.

Nem a JPMorgan Chase feje az egyetlen, aki meglehetősen borús képet fest, hiszen a héten a magyar származású milliárdos Thomas Peterffy, az Interactive Brokers nevű online kereskedési platform atyja jelezte, hogy a Bitcoin lufi kidurranása sokkal messzebb menő következményekkel fog járni, mint hogy egy-két rosszul spekuláló befektető elveszíti a pénzét. Ő olyan intézményi megrázkódtatást is el tud képzelni, ami a Lehman Brothers 2008-as csődje utáni globális válságnál is rosszabb lehet.

Erre rímel Stephen Roach, a Yale egyetem professzorának a véleménye, aki azt mondta, hogy pénzügyi termék esetén ennél meredekebb grafikont még életében nem látott. A történelem során tapasztalt buborékok közül pedig véleménye szerint csak a 17. századi Hollandián végigsöprő Tulipán mánia nevű jelenségnél volt ennél durvább árfolyam emelkedés.


Roach szerint ezeknek a történeteknek a vége mindig ugyanaz, a lufi kidurran. A kérdés most már inkább az, hogy meddig fogják ezt tovább fújni, és milyen következményei lesznek annak, ha a Bitcoin árfolyama tartósan zuhanni kezd.

Az, hogy a mértéktartók véleménye ismét előkerült nem véletlen, hiszen a szerdai kereskedésben közel ezer dollárral drágul. Talán nem meglepő, hogy így történelmi rekordot ért el a kriptovaluta kurzusa, az új csúcsa 12799 dollár lett.

mfor.hu