2011. október 14. 08:46

Az éjszaka folyamán tette közzé az S&P, hogy egy fokozattal rontotta a spanyolok hitelbesorolását. Ez azonban csak a nyitáskor okozott némi bizonytalanságot a piacokon, a növekvő kockázatvállalási kedv egyelőre kitart. A svájci frank egyelőre a 235 körül szinten stabilizálódhat a forint ellenében, áll a Commerzbank napi kommentárjában.

EUR/HUF (290,20 – 293,20): Az euró/forint nem volt képes lehorgonyozni a 290-es szint alatt, csupán rövid ideig lehetett kereskedni 289-és 290 között, sőt a nap végére a 294-es magasságot is érintette a kurzus. Ma úgy indult 292-nél a közép-európai kereskedés, hogy az éjszaka folyamán a Standard&Poors hitelminősítő egy fokozattal rontotta a spanyolok hitelbesorolását „AA”-ról „AA-”-ra. 
A tegnapi jó hangulatból származó kockázatvállalási hajlandóság több terülten is látszik, az EUR/HUF korrekción túl, a kötvények másodpiacán is megállt a hozamesés, és a referencia CDS-felárunk esése is enyhe emelkedésbe váltott, sőt még a BUX-index is enyhe mínuszban zárt tegnap. A kereskedők tehát csupán mérsékelten bíznak az európai válság megoldásában, sok még a kérdőjel, ami bizonytalanságot és kétkedést okoz. Talán az október 23-i EU csúcs után több jó irányba mutató választ fogunk kapni a jelenlegi kérdésekre.

EUR/USD (1,3720 – 1,3820): A szlovákok a második körben elfogadták az EFSF-alap bővítését, ezzel az alap keretösszege 440 milliárd euróra bővült. A gond csupán annyi, hogy az írek 17,7, a portugálok 26, a görögök 110 milliárdot ebből már lekötöttek, összesen 286,30 milliárd euro áll rendelkezésre, hogy például a spanyolokat és esetleg az olaszokat szükség esetén egy időben kisegítsék, ami bizony nem tűnik soknak. A viszonylag jó hangulatot az IMF-től érkező sajtóértesülések okozhatják: Kína és Brazília a hírek szerint azt fontolgatja, hogy a G20-as konferenciára bejelentik, hogy segítenek feltőkésíteni a Nemzetközi Valutaalap 390 milliárd dolláros alapját annak érdekében, hogy elejét tudják venni az eurózona recessziójának. Érdekes helyzet lenne, hogy két fejlődő ország segítené ki a fejlett nyugatot, de mindenesetre így a plusz IMF pénzzel már kevésbé kellene aggódni az olaszok és a spanyolok miatt. Ma is 1,38 körüli EUR/USD árfolyamra számíthatunk, délután egy sor adat érkezik az Egyesült Államokból, közülük a két legfontosabb a kiskereskedelmi értékesítések, és a University of Michigan hangulatindexe lesz.

CHF/HUF (234,00 – 237,00): Nem igazán mozog sem az EUR/CHF, sem az EUR/HUF árfolyama, így a CHF/HUF keresztárfolyama is stagnál 235 és 236 között.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.