2010. március 29. 15:51

Hétfőn említésre érdemes hírek is napvilágot láttak, a forint ennek ellenére gyakorlatilag komoly mozgás nélkül fejezte be a napot. A magyar fizetőeszközzel némileg a 265-ös szint felett kereskedtek a hét első napján az euró ellenében.

A késő délutáni órákban az eurót a 265,40-265,50-es szint közelében jegyezték. Hétfőre virradóra a jegyzés 265,00 közvetlen közelében mozgott a nemzetközi kereskedelemben. A térségbeli devizák stabil, de az elmúlt két hetinél kissé gyengébb árfolyamot tartottak hétfőn. A magyar és a román jegybanki kamatvágásnak gyakorlatilag semmiféle érezhető hatása nem volt az árfolyamokra. A román jegybank 50 bázisponttal 6,5 százalékra, a magyar jegybank 25 bázisponttal 5,5 százalékra csökkentette alapkamatát. Mindkét alapkamat rekord alacsony szintre érkezett.

Az MNB kamatvágást követő tájékoztatóján elhangzottak is teljes mértékben megfeleltek a piaci várakozásoknak: a piacon 25 bázispontos, esetleg 50 bázispontos vágást vártak, a monetáris tanács pedig szoros szavazati aránnyal döntött 25 bázispontos csökkentés mellett 50 bázispont ellenében. A monetáris tanács indoklása szerint a közép-kelet-európai régió és Magyarország elmúlt hetekben javuló kockázati megítélése tette lehetővé a kamatvágást.

A térségbeli devizák meggyőző stabilitással vészelték át a görög adósságszolgálat uniós megtámogatása körül kialakult bizonytalansággal terhelt elmúlt két hetet. Miközben az euró az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben fokozódó bizalomhiány miatt tíz havi mélypontra esett a dollárral szemben, árfolyamaik stabilan, viszonylag szűk tartományban maradtak, holott korábban az euró/dollár árfolyammal szoros korrelációban mozogtak.

A forint péntek délután, a térségbeli devizákat általában is érintő, korábbi nyereségek lefölözésére irányuló korrekciós gyengülés során lépte át a 265 forintos euró jegyzést, miután két héten keresztül a 260-265 forintos euró jegyzési tartományban mozgott. A forint tavaly augusztus óta a 265-275 forintos euró jegyzési tartományban mozgott.

A kereskedők mérsékelten erősödő tendenciát várnak a héten a térségbeli devizák körében, párhuzamosan az általánosan javuló piaci befektetői hangulattal, jórészt a görög adósságszolgálati válság rendeződő körvonalainak köszönhetően. Emellett a hét számos, az amerikai és az európai gazdasági fellendülés ütemének megítélése szempontjából fontos makrogazdasági adatot tartogat, amelyeknek javuló értékeket előlegezett meg a piac.

A dollárt hétfőn délután fél ötkor forinton, az eurót 1,3448 dolláron jegyezték. Péntek délután a dollár jegyzése  forint, az euró jegyzése 1,3397 dollár volt. A svájci frankot 185,63 forinton jegyezték 185,96 forint után, 100 japán jent pedig 213,51 forinton jegyeztek 214,29 forint után.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.