4p

Az utóbbi napok legnagyobb kérdése az volt, meglesz-e a 40 milliárdos nettó profit az OTP számára a második negyedévben. A bank végül péntek hajnalban a vártnak megfelelő adatokat közölt kicsivel 40 milliárd feletti nyereséggel. Ezzel nagy valószínűséggel elérhető lesz a menedzsment idei évre kitűzött 150 milliárd forintos célja.

Az utóbbi napok legnagyobb kérdése az volt, meglesz-e a 40 milliárdos nettó profit az OTP számára a második negyedévben. A bank végül péntek hajnalban a vártnak megfelelő adatokat közölt kicsivel 40 milliárd feletti nyereséggel. Ezzel nagy valószínűséggel elérhető lesz a menedzsment idei évre kitűzött 150 milliárd forintos célja.

41,7 milliárd forint volt az OTP konszolidált nettó profitja a második negyedévben - jelentette be a bank péntek hajnalban a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Ez éves szinten 35 százalékos visszaesést jelent, az első negyedéves adatnál pedig 4 százalékkal alacsonyabb. Az érték nagyjából megfelel az elemzői várakozásoknak, a legtöbb szakember arra számított, hogy nem fog a 40 milliárdos lélektani határ alá esni a nyereség.


Mindez azt jelenti, hogy az év első hat hónapjában 85 milliárd forint volt a bank nyeresége. Ez azért fontos, mert a menedzsment idei célkitűzése 150 milliárd. Azaz ha nem lesz javulás az év második felében, hanem hasonló két negyedévet produkál a pénzintézet, már akkor is bőven meglehet a tervezett profit.

A bank működési eredménye 105,1 milliárd forint lett, ami éves szinten 19 százalékos emelkedést jelent, az első negyedévhez képest viszont 9 százalékos csökkenést mutat. A nettó kamatbevételek 11 százalékkal csökkentek az év első három hónapjához képest, így 141,1 milliárd forintot tettek ki, 2008 második negyedévéhez képest ez 14 százalékos emelkedést jelent.

Az ügyfélhitelek állománya egy év alatt 14 százalékkal nőtt, de a 6998,2 milliárd forintos adat 9 százalékkal elmarad az első negyedév számától. A betétek terén csak 5 százalékos volt a visszaesés az első negyedévhez képest, ennek köszönhetően csökkent a bruttó hitel/betét arány 139,1 százalékról 132,1 százalékra.

A gyorsjelentés egyik kényes pontja a problémás hitelek aránya (NPL) volt, azonban ezen a területen már lehetett arra számítani korábban, hogy további emelkedés jön. Végül az első negyedéves 5,7 százalékról 7,4 százalékra nőtt a 90 napon túli késedelmes fizetések aránya. Ezek fedezettsége 71,1 százalékos volt, míg az OTP tőkemegfelelési mutatója 15,9 százalékra emelkedett.


Az ukrán leánybanknál a 90 napon túli késedelmes fizetések aránya 10,4 százalékról 11,2 százalékra emelkedett a második negyedévben, azaz a növekedés csökkenő dinamikát mutat.

A portfólió romlására utal az 55,5 milliárd forintos céltartalékképzés, ami három és félszerese a tavaly ilyenkor tapasztaltnak, illetve 22 százalékkal magasabb az első negyedéves 45,4 milliárdnál. Ez azonban szintén nem okozott meglepetést, előzetesen számítani lehetett arra, hogy a portfólió romlása miatt szükség lesz a tartalékok növelésére.

"Az első negyedév piaci várakozásoknál kedvezőbb eredménye után az április-júniusi időszak is összességében megerősítette az eddigi folyamatokat: a bankcsoport konszolidált tőkehelyzete stabil, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas a tőkemegfelelési mutatója" - olvasható az OTP gyorsjelentésében. Éppen ezért nem is módosították az idei célokat, azaz marad a 150 milliárdos profitvárakozás.


A külföldi leányvállalatok közül többen is veszteséget hoztak a csoport számára, melyeket jórészt a hazai és a bolgár üzleti tevékenység kompenzált. Kimondottan kedvező, hogy az első negyedéves 9 milliárd forint feletti veszteség után április és június között már csak 945 millió forint volt az ukrán leánybank vesztesége. Ezzel még mindig a legrosszabbul teljesítő leánycég volt, de már jelentős javulás figyelhető meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!