<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az európai gazdasági kilábalásba és az adósságválság leküzdésébe vetett bizalom erősödését jelzi, hogy az amerikai befektetők csaknem négy évtizede nem fektettek annyi tőkét európai részvényekbe, mint az idei első félévben.

A Goldman Sachs szerint az amerikai nyugdíjalapok és egyéb nagy intézményi befektetők 2013 első hat hónapjában 65 milliárd dollárt fektettek európai vállalati papírokba, többet, mint 1977 óta bármelyik év hasonló időszakában.

Eddie Perkins, a Goldman Sachs részvénypiaci befektetésekért felelős igazgatója a hétfői Financial Timesnak elmondta, hogy "az európai gazdasági sztori" jó befektetési lehetőséget kínál, és a ház az európai árfolyamok további emelkedésére számít a kontinens gazdaságainak kilábalásával párhuzamosan.

Robert Parkes, az HSBC bankcsoport részvénystratégája kijelentette, hogy az európai vállalati eredmények rendre pozitív meglepetéssel szolgálnak, és ez "hátszelet ad" az európai részvénypiacoknak.

Az HSBC kimutatása szerint az európai vállalatok részvényei átlagosan még mindig 15 százalékkal alulértékeltek hosszabb visszatekintésű árfolyamátlagukhoz mérve, annak ellenére is, hogy jelentős árfolyam-emelkedés ment végbe az eurójegybank (EKB) vezetője, Mario Draghi tavaly nyári piacnyugtató kijelentése óta.

Drgahi azóta is sokszor idézett tavaly júliusi sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy az EKB "bármit hajlandó megtenni" az euró megmentése érdekében. Az európai részvényárfolyamok azóta átlagosan 27 százalékkal emelkedtek.

Az európai vállalati papírok ennek ellenére továbbra is olcsónak számítanak. Az HSBC számításai szerint a részvényárfolyamok és az egy részvényre vetített vállalati eredmények ciklikusan kiigazított szorzója jelenleg 11,4, jóllehet a hosszú távú átlagos szorzó 14,8.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.