6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország megítélése jelenleg határozottan jobb a piacon, mint mondjuk fél éve, ez részben a kormány terveinek, részben pedig a német konjunktúrának köszönhető - mondta az mfor.hu-nak adott interjújában az ING Investment Management szenior stratégája. Mfor.hu-interjú Ad van Tiggelennel.

- Milyen most Magyarország megítélése a nemzetközi piacon?

- Határozottan jobb, mint például fél éve, sokat javult. Ez részben a kormány által bejelentett lépéseknek, az adóreformnak és a kiadáscsökkentésnek, részben pedig a német gazdaság erőteljes növekedésének köszönhető. A német növekedés az egész régió számára kedvező, így Magyarországot most az emeli ki a sorból, hogy a kormány látszólag meghozta a szükséges lépéseket.

- Március végén hazánk sikeres dollárkötvény-kibocsátást hajtott végre, ezekben a napokban pedig egy eurókötvényt készít elő a kormány. Ön szerint ez az aukció is sikeres lesz majd a piacon?


- Most kedvezőnek tűnik a kép Magyarországgal kapcsolatban, így nem lennék meglepve egy újabb sikeres kibocsátás esetén.

- Jelenleg hazánk mindhárom hitelminősítőnél egy kategóriával áll a befektetésre már nem javasolt kategória felett. Elképzelhetőnek tart további leminősítést? Ha a piac pozitívan értékeli a kormány terveit, akkor ez mikor jelenhet meg a minősítőknél is?


- Ezt nehéz előre megjósolni. Ha a kormány véghez tudja vinni a bejelentett terveket, akkor a jelenlegi minősítés fenntartható, vagy akár javulhat is. Túl korai lenne erről bármit is mondani, de az biztos, hogy Magyarország számára nagyon fontos lenne a befektetési kategória fenntartása, ellenkező esetben ugyanis sok külföldi befektetőnek előírásszerűen ki kellene vonulnia a magyar eszközökből.

- Tavaly úgy vélekedett, hogy 2011 vége előtt nem fog kamatot emelni az Európai Központi Bank (EKB), az első szigorítás azonban máris megtörtént. Ezek szerint meglepetést okozott a frankfurti döntéshozók múlt havi lépése?

- Igen, nem számítottunk erre. Egyrészt a gazdaság gyengesége, másrészt az erős euró is a kamatemelés ellen szóltak, ezek mellett a piacok nagy volatilitása sem indokolta volna ezt a lépést. A másik oldalon a német gazdaság vártnál erőteljesebb növekedése áll, azonban nem hittük volna, hogy ilyen gyorsan megtörténik az első kamatemelés. Azonban továbbra is azt gondolom, hogy a piac kicsit előreszaladt: jelenleg 2012 végére 2,5 százalékos kamatszintet áraznak, ami további öt emelést jelentene, én viszont nem gondolom hogy ennyire sietnének.

- Ezek után mit léphet a Fed? Mikor jöhet az első kamatemelés a tengerentúlon?

- Várhatóan nem lesz folytatása a júniusban lejáró QE2-programnak, ez pedig már önmagában szigorítást jelent, hiszen kevesebb lesz a gazdaságösztönzés. Kamatemelésre szerintem az idén nem fognak sort keríteni, talán a jövő év elején kezdődhet a szigorítási ciklus. Ettől még persze sor kerülhet az idén kamatemelésre, de talán nem fog megtörténni, és szerintem az lenne a jobb forgatókönyv.

- A fokozatosan csökkenő likviditás és a jegybanki szigorítások milyen hatással lehetnek a részvénypiacokra?

- Az emberek többsége azt gondolja, hogy ezek a lépések rosszat tesznek majd a részvényeknek, mi azonban nem osztjuk ezt a véleményt. Szerintem a legtöbb eszközre csak mérsékelt hatása lesz a jegybankok lépéseinek. Egyrészt azért, mert mindenki tudja, hogy ezek be fognak következni, ma már senki nem számít például QE3-programra Amerikában, másrészt pedig a gazdaságélénkítésre elköltött összeg nagy része nem érte el a reálgazdaságot, ma is a bankrendszerben van, ezért nem okoz például komoly inflációs nyomást sem. Ha pedig ezt az extra likviditást kivonják a bankrendszerből, az szerintem nem fog nagy robbanást hozni a piacokon.

- Melyik eszközök, melyik szektorok lehetnek a következő néhány hónap nyertesei a piacon?


- A vállalatok eredménynövekedése gyorsabb, mint amire előzetesen számítottunk, ez pedig elsősorban a ciklikus szektorok számára kedvezőbb, melyek negyedévről negyedévre kedvező számokat közölnek. Ezek a pozitív meglepetések azonban nem mehetnek így a végsőkig, az év második felében arra számítok, hogy kevesebb lesz majd a vártnál kedvezőbb eredmény a cégek részéről, ami az olcsóbb defenzív részvények felé mozdíthatja el a befektetőket. Az egyik legérdekesebb szektor az egészségügy lehet, mely hosszú ideig a piacok egyik nagy vesztese volt, most azonban javuló eredmények érkeznek. Emellett továbbra is az egyik kedvencünk a telekom szektor, illetve az olajpapírok, mivel szerintünk magas marad a nyersanyag ára.

- Magas marad vagy tovább emelkedik?

- Ebben két hatás játszhat közre: egyrészt a fejlődő országok kereslete folyamatosan emelkedik, miközben a fejlett országoké stagnál. Ha ez folytatódik, akkor szerintünk 2014-re utolérheti a fejlődő országok olajszükséglete a fejlettekét. Gondoljunk csak bele: Kínában például évente 20 millió új autót adnak el, melyek mind üzemanyagot használnak, és növelik az olajkeresletet. A másik oldala a dolognak, hogy véleményem szerint a közel-keleti problémák tovább folytatódnak, hosszabb ideig lázongások lehetnek a régió országaiban. A tűz már meggyulladt, így nehéz lesz eloltani. Már csak abban bízunk, hogy a zavargások nem érik el Szaúd-Arábiát, mely egyrészt az Egyesült Államok egyik legfontosabb katonai szövetségese a régióban, másrészt pedig a világ legnagyobb olajtermelője. Ha ott is komoly lázadások lennének, az 200 dollárig repíthetné az olaj árát, a világgazdaságot pedig egy W-alakú recesszióba taszíthatná. Egyelőre arra számítunk, hogy a folyamatosan emelkedő kereslet és a közel-keleti bizonytalanság tartósan 100 dollár felett tartja az olajárat.

- Elképzelhetőn tartja, hogy Görögország, Írország és Portugália után egy negyedik európai ország is bajba kerül majd és nemzetközi mentőcsomagra lesz szüksége?

- Nem, szerintem Spanyolország el fogja kerülni ezt, ők sokkal jobb helyzetben vannak, és már meghozták a szükséges intézkedéseket. Úgy gondolom, hogy a fenti három ország volt a legrosszabb helyzetben, most majd az ő adósságátütemezésük kerülhet középpontba, Görögország esetében ez szinte biztosra vehető, de remélhetőleg inkább később, mint előbb következik be. (mfor.hu szerk:  Zsiday Viktor kissé más véleményen van, lásd A csőd beismerése sokkal jobb (majdnem) mindenkinek) Ha ez túl hamar megtörténne, akkor az újabb spekulációkat indítana el a többi országgal kapcsolatban. A legfontosabb, hogy ez az átütemezés kontrollált legyen majd.

- Az elmúlt hónapokban többször lehetett olyan pletykákat hallani, hogy néhány európai ország véleménye eltérő a mentőcsomagokkal kapcsolatban, Szlovákia például már a görögök megmentésére is csak vonakodva adott pénzt. Reális veszély, hogy néhányan szembe mennek a többséggel?

- Nincs másik út, nincs másik választás. Ez ugyanolyan, mint ahogy egy nagy bankot sem szabad hagyni bedőlni, mert annak nagyobb költségei lesznek, mint a megmentésnek lettek volna. Lehet nem szeretni, de ezeket meg kellett lépni, mert ha például Görögországot a sorsára hagyták volna, akkor azonnal spekulációk indultak volna el más országokkal kapcsolatban is. Ezek az országok, akik vonakodnak, a rövid távú hasznot nézik csak, ami nem jó gondolkodás.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!