3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Európa legnagyobb bankja, a Deutsche Bank 5 milliárd eurónyi tőkeemelésre készül, három hónappal az után, hogy a társaság vezérigazgatója, Anshu Jain úgy nyilatkozott, hogy egy esetleges tőkebevonás nem szolgálná a befektetők érdekeit - írja a Quaestor hírlevele.

A bank mai közleménye szerint 2,96 milliárd értékben bocsátanak ki részvényeket, papíronként 32,9 eurós árfolyamon, amely a tervezett tőkeemelés egy része. Emellett a vállalat 2 milliárd euró értékben bocsát ki alárendelt kötvényeket. A tőkeemelés előtt 930 millió darab részvény forgott a tőzsdén, így a mostani kibocsátás közel 10 százalékkal növeli meg a részvények számát.

A vezérigazgató bejelentését az első negyedéves eredmények publikálásával együtt időzítették, így a 19 százalékos profitnövekedés némileg háttérbe szorította a részvény-kibocsátási tervezetet. Az S&P minősítő társaság a besorolás módosításával fenyegette meg a Deutsche Bankot, Jain szerint ezért kényszerülnek tőkeemelésre. A Deutsche Bank első emberének még egy januári nyilatkozatából az derült ki, hogy akkor még az eszközállomány egy részének értékesítését tervezték az új részvények kibocsátásával szemben.

A JP Morgan semlegesről felülteljesítőre minősítette fel a Deutsche Bank részvényeit a vezérigazgató mai bejelentése után. Indoklásuk szerint a bank végre rátért az előirányzott tőkemutatóik eléréséhez vezető útra. Ezzel a tőkeemeléssel a legerősebb bankok közé emelkedhet a Deutsche Bank, továbbá a Tier 1-es tőkemegfelelési rátájuk 9,5 százalékra növekedhet a március végi 8,8 százalékról, közölte a JP Morgan. Összehasonlítva, az amerikai Goldman Sachs és a JP Morgan befektetői óriások hasonló mutatói 8,9 és 9 százalékot tettek ki az első negyedév során.

Az S&P leminősítési figyelmeztetésére azért került sor, mert a bank tőkemutatói az A+ besorolás felülvizsgálatát jelezték márciusban, hivatkozva a bank ellen folyó bírósági eljárás költségeire és a Fed  külföldi bankokra vonatkozó tervezett szigorúbb előírásaira. A Morgan Stanley szerint a német bank tőkeemelése körülbelül 85 százalékban fedezné a tervezett amerikai jogszabályok betartását 2015-ig. A Fed a külföldi székhelyű bankok esetében szigorúbb tőkemegfelelési mutatókat irányozna elő az amerikai leánybankjaik likviditásának biztosítása érdekében.

A bank ma tette közzé első negyedéves eredményeit is, a profit 1,65 milliárd euróra emelkedett, felülmúlva a piaci 1,21 milliárd eurós várakozásokat. A nem megfelelően teljesítő kölcsöneik veszteségét kompenzálandóan 354 millió eurót különített el a társaság, amely kisebbnek bizonyult, mint a várt 425 millió eurós összeg. A befektetési üzletág üzemi eredménye 2 százalékkal csökkent 1,85 milliárd euróra az első negyedévben. A részleg a költségmegtakarítási program ellenére sem tudta ellensúlyozni a bevételek visszaesését, amelyek 4 százalékkal 4,6 milliárd euróra csökkentek.

A Deutsche Bank részvényei jelenleg 7,7 százalékos növekedést mutatnak.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!