2010. szeptember 14. 08:44

Az őszi hónapokban továbbra is a magyar államadósság finanszírozásának kérdései kerülhetnek a középpontba, több kockázat is látszik a jelenlegi hangulatjavulásban - hangzott el egy keddi sajtóbeszélgetésén. Elemzők szerint az önkormányzati választásokat követően a kormány gazdaságpolitikája megváltozhat, további intézkedésekre lehet szükség, ha valóban tartani akarják a költségvetési hiánycélt. Mfor.hu-tudósítás.

Az Equilor szakemberei szerint elvethető a W-alakú recesszió forgatókönyve, nem várható akkora visszaesés a gazdaságban és a piacokon, mint 2009 tavaszán, csak kisebb megingásokra kell felkészülni. A cég elemzői szerint legkésőbb az önkormányzati választások után kénytelen lesz a kormány ismét az államadósság finanszírozásának problémájával foglalkozni. Ez pedig fájdalmas döntéseket hozhat.

Október után jöhet a következő Orbán-csomag

"Az önkormányzati választások után várhatóan ismét előtérbe kerül majd a költségvetési hiány finanszírozásának problémája, ezért a kormány várhatóan egy újabb intézkedéscsomaggal áll majd elő" - hangzott el az Equilor keddi sajtóbeszélgetésén. A cég szakemberei szerint az Orbán-kormány a választások után a nemzetközi piacoknak is jobban tetsző gazdaságpolitikát folytathat.

A magyar kormány részéről nagyszabású, bizalomerősítő intézkedésekre van szükség, illetve pozitív lenne, ha sikerülne felvázolni egy új adósságpályát - vélekedik Szécsényi Bálint, az Equilor ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a következő hónapokban a hitelminősítők is konkrét lépésekre szánhatják el magukat: az már szinte biztosnak tűnik, hogy a Moody's egy fokozattal leminősíti hazánkat, de ezt a piac már beárazta. Az igazán komoly negatív meglepetés az lenne, ha a junk kategóriába sorolnának, mivel akkor a külföldi befektetési alapoknak el kellene adniuk magyar eszközeiket, de az Equilor elemzői szerint ezt valószínűleg sikerül majd elkerülni.

"Elképzelhető, hogy ki lehet váltani az IMF-forrásokat piaci finanszírozással, ebben elsősorban a jegybank devizatartalékaira és devizakötvény-kibocsátásokra lehet támaszkodni" - vázolta fel Szécsényi Bálint. Az adósságfinanszírozás főleg 2013-14-ben lesz majd érdekes, akkor ugyanis 11 milliárd eurót kell majd visszafizetnünk mindkét évben.

150-200 milliárd forintos megszorításokra lehet szükség a jövő évi hiánycél tartása érdekében, erről dönthet október után a kormány. "Ennek keretében minden bizonnyal hozzá fognak már nyúlni a direkt kiadásokhoz, a szociális kiadásokhoz valamilyen formában. Ez lehet akár az adórendszer átalakítása családi adózás irányába, illetve a nyugdíjak kérdése is nyitott még" - véli Szántó András. Az Equilor devizaüzletágának vezetője szerint emellett további kiadáscsökkentést lehet végrehajtani a közszférában.

"Én egyébként arra számítok, hogy ősszel konszolidálódik a magyar kormány és az IMF viszonya, sőt szerintem valamilyen megállapodás is születhet, amire majd a kormány azt mondhatja, hogy nem olyan hitelmegállapodás, mint a korábbi" - véli Szántó.

A jövő év elején talán fellélegezhetnek a frankhitelesek

A következő hónapokban akár 295-300-ra is emelkedhet az euróárfolyam, 2011 első felében azonban talán megnyugvás jöhet a forint piacán is - emelte ki Szántó András. "Ugyanakkor arra fel kell készülni, hogy gyengébb árfolyamon nyugszik majd meg a magyar deviza, 2011-ben 265-280 körül stabilizálódhat a hazai deviza" - tette hozzá Szántó.

A svájci frank 1,30 körül nyugodhat meg az euróval szemben, kérdés, hogy az alpesi ország jegybankja mit fog tenni. Szántó szerint 2011 első felében talán 200 forint körül stabilizálódhat a svájci frank árfoylama, azaz akkor talán fellélegezhetnek a frankhitelesek.

"Egy vészforgatókönyv esetén idén ősszel 300 forintig emelkedhet az euró jegyzése, a frank viszont 1,25 alá nem valószínű, hogy megy majd az euróval szemben. Ebből kiszámítva 240 forint körüli frankárfolyam lehet a csúcs a következő hónapokban" - emelte ki az elemző.

Jövőre jöhet a 6000-es OTP

Az Equilor sajtóbeszélgetésén a hazai részvényekkel kapcsolatban is kifejtették véleményüket a cég elemzői. Összességében volatilis mozgásokra számítanak az ősz folyamán, a legtöbb részvény esetében oldalazó mozgás várható.

Az OTP-vel kapcsolatban úgy vélekednek a cég szakemberei, hogy az idei év hátralevő részében 4600-5000 között oldalazhat az árfolyam, majd jövőre lehet fantázia a magyar bankpapírban, 2011 végére 6000 forint körülre várják az árfolyamot. Az OTP számára problémát okozhat a bankadó és a frank rekordárfolyama, utóbbi miatt tovább emelkedhet a problémás hitelek aránya, ugyanakkor a céltartalék megfelelően magas.

A Mol esetében nem látnak komoly kitörési lehetőséget a szakértők, kockázatot jelenthet a kormány korábbi terve, mely szerint az energiaszektorra is egy a bankadóhoz hasonló különadót vetnének ki. Az Equilor elemzői szerint nehéz célárat meghatározni, 20 500 és 22 000 között ingadozhat az árfolyam, de 23 000 fölé már nem várnák.

Beke Károly

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.