<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Egy háttérben körvonalazódó szaúdi-orosz olajtermelési megállapodás hírére kedden a kezdeti nagy zuhanás után emelkedni kezdett az olaj világpiaci ára.

A déli órákban a Brent nyersolaj 0,62 százalékkal, hordónként 31,51 dollárra, a WTI nyersolaj ára 0,61 százalékkal, 30,53 dollárra emelkedett. Kedden az olajár egy százalékot meghaladó csökkenéssel indult, a Brent ára 30,13 dollárig, a WTI ára 29,26 dollárig csökkent. A Brent a múlt héten 27,10 dollárig csökkent, és ezzel 2003 novembere óta a legalacsonyabb árszintet érte el.

Az iraki olajminiszternek egy kuvaitvárosi konferencián tett nyilatkozata szerint közelednek az álláspontok Szaúd-Arábia és Oroszország között a kitermelés esetleges csökkentéséről az árak stabilizálásra érdekében.

"Látok némi rugalmasságot (Szaúd-Arábia és Oroszország részéről), de ezt még valamilyen formába kellene önteni és ki is kellene mondani, legalább az OPEC-nek, különben, ha nincs szilárd elhatározás, nincs is értelme összeülni tárgyalni" - fogalmazott Ádel Abdel-Mahdi iraki olajipari miniszter, hozzátéve, hogy Irak kész részt venni a termeléscsökkentésben, ha mások is ezt teszik.

Termeléscsökkentő megállapodás nélkül a fundamentális piaci tényezők az árak további csökkenését vetítik előre - mutatott rá David Hufton, a PVM olajbróker kereskedője. Ha megállapodás születik, akkor viszont a 40-60 dolláros tartományba térünk vissza - tette hozzá. A megállapodás reményében megindult áremelkedés dinamikáját azonban újabb keresleti aggályok fékezik. Kína vasúti teherforgalma 2015-ben 11,9 százalékkal csökkent az előző évihez képest, amikor 3,9 százalék volt az éves csökkenés.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.