<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A hét eleji riadalmat követően jelentősebben tudott erősödni a hazai piac, így összességében mérsékelt optimizmussal tekinthetünk a hazai börze várható teljesítményére is, írják a Raiffeisen elemzői heti összefoglalójukban.

Az átmeneti szakadást követően az OTP konszolidálni tudta árfolyamát a kritikus 6000 forint felett, míg az 5700-as támasz megerősítésre került lejjebb. Az erőteljes felpattanást mindenképpen pozitív jelzésnek értékelhetjük, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy mindezt 220-as svájci frank árfolyam mellett tette, vélik a Raiffeisen szakértői. Negatívum azonban, hogy a kormány és a Bankszövetség bejelentését a devizahitelesek megsegítéséről többször elhalasztották, amely nem kedvező előjel. Tekintve a korábbi erős bizonytalanságot, ezt még érdemes lehet kivárni, de jó esély van rá, hogy hamarosan rövid távra is érdemes lesz visszavenni a papírt. Technikai szempontból a 6150-6175 merülhet fel, mint érdemi ellenállás, technikai alapon ezután lehet érdemes újra visszaugrani rövid távra (ajánlás OTP long 6175-ről).

A hét híre a Mol-hoz kapcsolódott, miután bejelentették, hogy az állam megvásárolta az orosz Surgutneftegas Mol-ban lévő 21.2%-os részvénycsomagját. A lépés megítélése egyelőre igen vegyes a piacon. Egyrészt miután ezzel végképp elhárult a veszélye annak, hogy a cég ellenséges felvásárlás célpontja legyen, hiszen az állam a nyugdíjpénztáraktól várhatóan hozzá áramló és az MFB-hez
kihelyezett csomaggal együtt gyakorlatilag 25%-os befolyást érhet el, a Mol más célokra használhatja azokat a részvényeket, amelyeket korábban a támadások elhárítása céljából halmozott fel. Jelenleg 4.3%-nyi saját részvénye van, de további legalább 14%-nyi részvényt lehet kvázi saját részvénynek kezelni a Raiffeisen elemzői szerint. Ezeket a későbbiekben a közkézhányad növelésére, eszközvásárlásoknál fizetésre tudják használni, de felvetődhet a részvénybevonás lehetősége is, bár ez utóbbi kisebb valószínűségű.

Ezzel szemben többeket aggodalommal tölt el az állami jelenlét, amely a későbbiekben rányomhatja a bélyegét a cég stratégiájára is. Jelen pillanatban még nem világos a kormányzat célja, a Raiffeisen azonban úgy gondolják, a kormányzat nem tervez(het) durva beavatkozást a cég politikájába (10%-os szavazati arányával - ennyiben van maximalizálva minden részvényes szavazati joga - erre nincs is esélye egyelőre).

Jeleneg tehát minimum ugyanannyi felfelé mutató kockázat van, mint lefelé, így a Raiffeisen megerősíti hosszú távú vételi ajánlását a Mol-ra, figyelembe véve a várhatóan erős cash-flow termelő képességet. Emellett újabb pozitív hírek jöhetnek elsősorban a kurdisztáni kutatási területekről, de további eszköz vásárlások is lehetnek, különösen, hogy ezügyben megnőtt a mozgástér, vélik a bank szakemberei.

Technikai szempontból pozitívum, hogy kitartott a 22500-as támasz a papírban, és alapvetően hasonlóan bullish jelzést adott korábban, mint az OTP. Felfelé a 23500 és 24000 erősebb ellenállás. A papírt rövid távon támogathatja az olajárak további emelkedése, amennyiben fenti szinteket meghaladja a papír, rövid távon is ismét vételi pozíciót felvételét lehet majd megkockáztatni, a Raiffeisen szerint.


Az MTelekom is jól teljesített a héten, ahhoz azonban nem volt elegendő, hogy az 550-es ellenállás fölé tudjon lendülni, így továbbra is maradt a negatív kép.

Heti szinten nincsen változás a gyógyszergyártók teljesítményében, a Richterben a 36000-es támasz, az Egis-ben a 19000-es támasz kitartott, de semmilyen olyan pozitív változás nincsen egyelőre, amely abba az irányba mutatna, hogy rövid távra érdemi pozíció felvétel indokolt lenni bármelyik papírban, függetlenül kedvező értékeltségüktől, vélik a Raiffeisennél.