<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A nemzetközi piacokon tapasztalt optimizmus a forintnak szárnyakat adott, és a részvénypiac is szépen emelkedett.

A magyar fizetőeszöz látványosan emelkedett pénteken, köszönhetően annak, hogy egy nappal korábban az EKB ülése után újabb könnyítést helyezett kilátába Mario Draghi a bank elnöke. Segített az is, hogy az utóbbi hetek nyomása után az olaj látványosan erősödött, amivel együtt általános optimizmus volt tapasztalható a deviza és tőkepiacokon. A forint pénteken 3 egységgel erősödött az euróval szemben, és a délutáni órákban 312 alatt kereskedtek a devizapárral. Ennél is nagyobb erősödést ért el a svájci frankkal szemben, amely egészen 284 forintig csúszott vissza. A dollár az euró ellenében ugyan erősödött, de a forinttal szemben nem, a keresztárfolyam 288 felett volt péntek délután.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 448,25 pontos, 1,96 százalékos emelkedéssel, 23 357,24 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 9,5 milliárd forint volt, a vezető részvények - egy kivételével - erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője elmondta: az előző napokhoz képest optimista volt a hangulat az európai börzéken, és ez kihatott a BÉT-re is. Ennek oka pedig a kőolaj árának emelkedése volt, de kérdéses, hogy ez így marad-e, illetve kihat-e a jövő hétre is. Így még legalább két napi kereskedés kell ahhoz, hogy trendfordulónak lehessen mondani az áremelkedést.

Az üzletkötő hozzátette: a bizalmatlanságra utal, hogy délután a német tőzsdén is elkezdték a nap elején nyitott pozícióik zárását a kereskedők. A BÉT-en a Mol közel négyszázalékos emelkedése is az olajár növekedésével magyarázható.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője az M1 aktuális csatornán viszont az EKB márciusra jelzett újabb monetáris könnyítésre vonatkozó csütörtöki bejelentésével magyarázta a pénteki tőzsdei optimizmust. A 10 milliárd körüli forgalmat viszont alacsonynak tartotta, mivel amikor esett a BUX, akkor a forgalom elérte a 15 milliárd forintot is.

A Mol 480 forinttal, 3,67 százalékkal 13 575 forintra erősödött, 1,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 93 forinttal, 1,62 százalékkal 5818 forintra nőtt, forgalmuk 5,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,50 százalékkal 396 forintra csökkent, forgalma 261,5 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 99 forinttal, 1,83 százalékkal 5499 forintra emelkedett, a részvények forgalma 2,7 milliárd forintot ért el.

Az állampapír piacon a hosszú papíroknál érződött az optimizmus. Míg éven belül nem változtak a hozamok, addig a 3 éves kötvényeknél 2, az 5 éveseknél 7, a 10 éves papíroknál pedig 4 bázispontos hozamcsökkenés volt pénteken.

MTI/mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.