2017. november 3. 14:57

Az elmúlt években a feltörekvő piacok sokak várakozásait felülmúlták, de mostanra már három tényező is kihívást jelent a számukra: az erős amerikai dollár, az alacsony nyersanyagárak, és az eszközök magasan való értékeltsége.

Jóllehet 11 százalékot veszített az értékéből az euróval szemben az év eleje óta, a dollár stabilan a 2014-es szintje felett van, az Egyesült Államok gazdasága jó formát mutat, így nem valószínű, hogy a dollár rövid idő belül visszatér a 2013-as, 2014-es szintjére, írja Althea Spinozzi, a Saxo Bank elemzője. 

Az erős dollár és a fejlett országok központi bankjainak kamatemelései súlyosan érinthetik feltörekvő piaci vállalatok és kormányok egész sorát, amelyek dollárban finanszíroztatták meg működésüket. 

Az alacsony nyersanyagárak ugyancsak kockázatot jelentenek. Sok feltörekvő piaci ország erősen függ a nyersanyagexporttól, és még ha vannak is jelei némi visszaerősödésnek, a nyersanyagárak a 2014 elejei szint alatt vannak.

És végül az eszközök magasan értékeltsége az, ami jelentős kockázati tényező lehet a feltörekvő piacokon. A magas hozamot kereső befektetők pénze már jó ideje áramlik ezekre a piacokra, felpuffasztva ezzel az árakat, és ennek a folyamatnak az eredményeképpen sokak szemében már a feltörekvő piacok is drágák lettek. Jó példa erre Kína nemrég kibocsátott két államkötvénye, egy 5 és egy 10 éves papír, amelyek 15 illetve 25 bázisponttal kínáltak csak nagyobb hozamot a megfelelő futamidejű amerikai állampapíroknál.
 

A Trump-adminisztráció is hozzájárult a bizonytalansághoz azzal, hogy a dollár és az amerikai államkötvények piaci értékét nagyobb mértékben függővé tette a politikai és gazdasági fejleményektől. Ez a kéz eszköz hagyományosan biztonsági menedéknek számított, de a számos meggondolatlan elnöki intézkedés alaposan aláásta ezt a státuszukat.

Mindezek hatására a befektetők jó része abban a kényelmetlen helyzetben találta magát, hogy igazából sehol sincs biztonságban a pénzük. 

Egy, a feltörekvő piacokról induló válság gyorsan a fejlett piacokra gyűrűzhet. Az eszközallokáció különösen nagy jelentőséggel bír az ilyen bizonytalan időkben. 
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.