<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Sokéves mélypontra zuhant az ipari fémek ára hétfőn azok miatt az aggodalmak miatt, hogy a dollár további erősödésének nyomán a termelők nem csökkentik a kínálatot, noha a kereslet gyenge a piacokon, különösen Kína részéről.

A londoni fémtőzsdén a nikkel ára közel 6 százalékkal csökkent, így 2003 óta nem tapasztalt mélységbe zuhant, míg a réz ára majdnem 3 százalékkal több mint hatéves mélypontra süllyedt. Az ólom 2010-ben volt utoljára ilyen olcsó, míg az alumínium tonnánkénti 1435 dolláros ára a hatéves mélypontot jelentő pénteki szintre esett vissza.

A dollár euróhoz viszonyított árfolyama héthavi csúcspontra emelkedett, aminek következtében a dollárban árazott fémek megdrágultak az európai és más, nem amerikai befektetők számára, miközben közeledik a dollárt tovább erősítő amerikai kamatemelési ciklus megkezdése.

A kínai acéliparhoz kapcsolódó fémek, mint például a cink és a nikkel, különösen megszenvedik a helyzetet. Kína nyersacélszükséglete idén minden jel szerint tovább zsugorodott, miután tavaly mint több mint egy évtizedes növekedés után először csökkent.

Az ipari fémek egyik legfőbb felvevő piacának számító Kínában az alapok továbbra is agresszívan árulják a fémeket, mert attól tartanak, hogy a gazdasági növekedés tovább lassulhat, ami a kereslet visszaesésével jár és aránytalanul sújtja a fémpiacokat.

A londoni fémtőzsdén (LME) az irányadó réz a legkeresettebb, három hónapos határidőre tonnánként 4444 dolláron érte el napi mélypontját, majd 4474 dollárra emelkedett az ára, amely így is 2,3 százalékkal volt alacsonyabb a péntekinél.

A nikkel tonnánkénti ára 8235 dollárra esett, de dél körül 8320 dolláron, 4,6 százalékos mínuszban kereskedtek vele, pedig a legfrissebb adatok szerint októberben éves összevetésben 651 százalékkal növekedett kínai importja. Elemzők azonban attól tartanak, hogy nem felhasználásra, hanem raktározásra került a behozott fém.

A cink ára 2,6 százalékkal 1526 dollárra süllyedt, miközben a múlt héten 2009 óta először az 1500 dollár alá is benézett az ára. A cink egyike a legnagyobb mennyiségben használt fémeknek. Az ára nem tudott emelkedni még azokra a hírekre sem, hogy kínai importja 189 százalékkal ugrott meg októberben, a legnagyobb kínai cinkkohászatok pedig jövő évi termelésük 500 ezer tonnás visszafogásában állapodtak meg. A Commerzbank elemzői arra számítanak, hogy közép- és hosszú távon jelentősen emelkedni fog a cink ára.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.