<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kimondta a várt bűvös kifejezést Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a 14.30-tól tartó sajtótájékoztatóján.

Elemzők szerint a "Strong vigilance" (fokozott éberség) a következő hónapban várható kamatemelést jelzi előre. Ráadásul Trichet újságírói kérdésre válaszolva is megismételte a kifejezést ("Strong vigilance" needed on inflation).

Az EKB-elnök ismertette az eurórendszer közgazdászainak legfrissebb inflációs előrejelzését. Ezek szerint az idei évben 2,5-2,7 százalékos infláció, 2012-re 1,1-2,3 százalékos infláció várható az euróövezetben. Az EKB márciusban közölt számításaihoz képest az idei árdrágulásra vonatkozó előrejelzést felfelé módosították, elsősorban a magasabb energia- és nyersanyagárak miatt. Trichet hangsúlyozta, hogy az inflációt érintő kockázatok továbbra is felfelé hatnak.

Az elnök kiemelte, hogy az EKB elkötelezett a "2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó" inflációs célt teljesítése mellett és rendkívül fontos, hogy az energia- és nyersanyagárak növekedése ne okozzon második körös inflációt. 

A sajtótájékoztatón az EKB úgynevezett rendkívüli finanszírozási tevékenységének meghosszabbításáról tájékoztatott, így az egy hónapos finanszírozási eszközt (MRO) októberig, a három hónapos eszközt (LTRO) legalább szeptemberig biztosítják teljes kihelyezéssel.

Ahogy korábban, úgy a csütörtöki kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón az EKB-elnök hangsúlyozta, hogy az elhúzódó európai adósságválság nem befolyásolja a szervezetet az újabb, esetleges kamatemelésekről való döntésben. Hangsúlyozta: az EKB kamatdöntéseinél az euróövezet egészének érdekeit veszi figyelembe és ezt a legjobban az árstabilitás megőrzésével és az inflációs várakozások rögzítésével szolgálhatják. "Ez előfeltétele a célok teljesítésének" - tette hozzá.

A görög adósságválsággal kapcsolatosan leszögezte, hogy az EKB nem támogat semmilyen átstrukturálást, vagy adósságleírást. Hozzátette: minden intézkedésnek, amely a magánszektor részvételével történik önkéntességen kell alapulnia és el kell kerülni, hogy a döntések hitelminősítői lépéseket vonjanak maguk után.

Az euróövezet gazdasági kilátásairól elmondta: a kockázatok általánosságban kiegyensúlyozottak. A kedvező üzleti hangulat és a megnövekedett külső kereslet mellett egyes pénzpiaci szektorok nehézségekkel küzdenek, amelyek kihathat a reálgazdaságra, továbbá az energiaárak emelkedése is negatívan érinti a gazdasági növekedést - érvelt beszédében ez EKB-elnök.

A növekedési pályáról szólva arról tájékoztatott, hogy az idei évre 1,5-2,3 százalékos, míg 2012-re 1,6-2,8 százalékos GDP-bővülést várnak.

mfor.hu/MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.