TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Aki olcsó lakást keres, könnyen belefuthat földszinti vagy szuterénlakásokba, melyek közös jellemzője, hogy nem különösebben népszerű a vevők között, ennek megfelelően elég nehéz eladni őket – cserébe viszont jó környékeken is olcsón juthatunk hozzájuk. Érdemes eljátszani a gondolattal, vagy inkább meneküljünk azonnal?

Az alsó, vagy még alsóbb szinten elhelyezkedő lakásokra nyugodtan mondható, hogy nem különösebben a vevők kedvencei. Ennek ellenére találhatunk az ilyen ingatlanok között is előnyös ajánlatokat, sőt, egészen exkluzív környékre is költözhetünk viszonylag olcsón, de az tény, hogy nagyon alaposan körül kell nézni. A Lakásmustra leereszkedett a szuterénbe, és körülnézett a piacon.

Budapesten akár 5 millióért is

Nem elképzelhetetlen, hogy földszinti, vagy szuterén lakást akár a fővárosban is találunk 5 millió forinttól, de természetesen ebben az esetben nem érdemes luxusminőségre számítani – ugyanakkor kezdő ingatlannak, sőt adott esetben üzlethelyiségnek is tökéletesen megfelelhet. Természetesen ahogy megyünk be a Belváros felé, az ilyen lakások ára is meredekebben elkezd emelkedni, de még az I. kerület egyik legjobb részén is 10 millió alatt maradhat az ár.

A pesti belső kerületekben azonban nem feltétlenül kell ilyen jellegű lakásokért mélyen a pénztárcánkba nyúlni, hiszen a VIII., a IX. és a XIII. kerületben és 6-7 millió forintért kínálnak ilyen jellegű lakásokat, nem is mindig borzalmas állapotban – összehasonlításként ennyiért egy lerobbantabb panellakást sem igen lehet már a fővárosban megvenni. A négyzetméterár nagyon változatos, általában 200-250.000 forint környékén van, vagyis főleg a kisméretű ingatlanok kerülhetnek bele a szórásba, de akár 60 négyzetmérünk is lehet Zuglóban kevesebb, mint 8 millió forintért, de azért csodát még mérsékelten sem szabad várni.

Mik lehetnek a leggyakoribb hibák?

Az első és legfontosabb dolog, amire ilyen lakások vételekor figyelnünk kell, a vizesedés, ami gyakran jellemzője ezeknek az ingatlanoknak, különösen a fél, vagy teljesen szuteréneknek. Készüljünk fel rá, hogy szembesülünk a problémával, így komolyabb érdeklődés esetén nem árt azonnal megfelelő szakembert magunkkal vinni a lakásmutatásra, aki rögtön tud tájékoztatni a felmerülő karbantartási és felújítási költségekről – persze ez nem jelenti azt, hogy minden lakás ilyen, van amelyik tényleg nagyon szépen és élhetően van kialakítva, de az nem a legolcsóbb kategóriába fog tartozni.

Érdeklődhetünk a statikai állapot felől is, mert sok rogyadozó-omladozó ingatlan rejtőzik a kínálatban, időnként egészen szürreális környezetben. Ha láthatóan nehezen, vagy csak nagy költségek árán menthető a helyzet, érdemes alaposabban utánanézni a társasház felújítási alapjának, vagy egyáltalán annak, hogy a háznak van-e hajlandósága és erőforrása segíteni a problémán.

Izgalmas kérdés lehet még a penészedés, az elektromos berendezések és a gépészet állapota, illetve az egész lakás általános megjelenése –arra a legtöbb esetben fel lehet készíteni, hogy a legenyhébb esetben is alapos festéssel kell indítani.

Tudja, hogy mit vesz?

Bár a földszinten lakás sok embernek megkönnyíti az életét – idősebbek, betegek, nehezebben mozgók, vagyis van valós kereslet az ilyen ingatlanokra is, alaposan nézzük át a papírokat, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a hangulatos szuterén, amit kinéztünk magunknak, az valóban lakás papíron.


Könnyen belefuthatunk abba, hogy a tulajdoni lap szerint igazából egy üzlethelyiséget, tárolót vagy éppen pincét szeretnének eladni, ami nem biztos hogy baj, de hiteles vásárlás esetén mindenképpen jóval alaposabb körültekintést igényel, valamint meg kell vizsgálni azt is, hogy át lehet-e minősíttetni később lakóingatlanná.

Mindezek ellenére már az új lakóparkokban is vannak népszerű földszinti lakások, melyek akár saját kertkapcsolattal is rendelkezhetnek – ezt is jól nézzük meg, mert mit sem érünk az olyan kertrésszel, ahova 200 másik lakásból lehet akaratlanul is belátni – de kellő kutatással és ügyességgel nagyon jó ajánlatokat is ki lehet fogni a témában.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.