2008. november 25. 18:29

A 35 év felettiek is részesülhetnek majd a támogatott lakáshitelekből, amennyiben valóban az Országgyűlés elé kerülnek azok a módosítások, melyeken jelenleg is dolgoznak a kabinet munkatársai lapinformációk szerint. Az indoklás szerint kitoldódott a gyerekvállalási határidő, így a korábbi korhatár már életszerűtlen. A felvehető összegek azonban a tervek szerint nem változnak.

Eltűnhet a korhatár

Sokan azért maradhattak le idáig az államilag támogatott lakáshitelek jó részéről, mert már betöltötték a 35 éves korhatárt, mely fontos korlátozó tényezője volt a konstrukciónak. A Világgazdaság információi szerint jelenleg kétfajta terven dolgoznak a kabinetben: az egyik verzió szerint a mostani 35 éves felső határt 40 évre emelnék, míg a másik szerint teljes mértékben eltörölnék ezt a fajta korlátozást. A Pénzügyminisztériumban azonban nem erősítették meg a lap információit.

Az – olcsó – svájci frank alapú lakáshitelek eltűnésével fontos segítség lehet a módosítás a vásárlóknak, hiszen a támogatott hitelek kamatai kedvezőbbek mind a forint, és általában az euro alapú lakáshitelek többségénél, éppen ezért a jogosultak körében általában népszerűségnek örvend a támogatott konstrukció. Üröm lehet az örömben az, hogy a tervek szerint a felvehető összegeket nem módosítják, így marad az 5 és 12 millió forintos hitelfelvételi határ.

Szolid kínálat 12 millió alatt – kívül tágasabb

Ennyi pénzért ugyanis használt lakást ugyan lehet vásárolni még a fővárosban is, persze nem túl nagyot, és inkább a kevésbé felkapott helyeken. A budai oldal belső kerületeiben gyakorlatilag keresni sem érdemes ilyen lakásokat, a kínálat leginkább csak a szuterénekre, esetleg néhány földszinti lakásra korlátozódik. A III. kerületben panelekből már lehet válogatni ennyiért, bár kétségkívül nem ez mostanában a legnépszerűbb lakástípus, Békásmegyeren azonban van miből válogatni. A vásárlók szemében nagyon népszerűnek számító Újbudán is egyrészt panelekből lehet válogatni (de abból bőségesen), illetve kisebb alapterületű téglalakások is elérhetőek, egy 42 m2-es 1 szobás félemeleti akár még a Móricz Zsigmond körtérnél is elérető.

A pesti oldalon az V. kerületben szintén nem érdemes ilyen lakást keresni, maximum mutatóba, véletlenül akad egy-egy, persze elképzelhető, hogy valakinek megtetszik egy 21 m2-es lakás a Vadász utcában, persze ismét csak a földszint magasságában. A VI. kerületben már nagyobbak a lehetőségek, azonban a kínálat jó részét itt is inkább a földszinti, felújítandó lakások adják – ezekből jellemzően 40m2 körüliek vannak a piacon, átlagosan 260-290000 forintos négyzetméterárakkal. A VII. kerületben 10 millió forint alatt ismét csak az egyszobás, jórészt udvari garzonokból lehet válogatni, azonban a kicsivel a 12 milliós határ alatt már jó állapotú, kétszobás lakást is kínálnak például a Garay tér környékén, de vannak esélyek a Nefelejcs utca környékén is.

Boldog órák 10 négyzetméteren

A VIII. kerületben régi lakásból bőséges a kínálat, bár ezen lakások némelyikénél vagy a környék, vagy a lakás állapota, esetleg a kettő együtt lehet elriasztó a leendő vásárló számára – itt mindenesetre már 6-7 millió forintért is van lakás, persze senki ne penthousera számítson. A külsőbb kerületekben tovább szélesednek a lehetőségek, de a XIII. kerületben is lehet érdekes dolgokat találni 200-300 ezer forintos négyzetméteráron a Szent László út, a Szegedi út, de akár a Kassák Lajos utca, vagy a Radnóti Miklós utca környékén is.


Aki csak egészen kevés pénzt szeretne ingatlanra költeni, választhatja 5 millió forintért a XXII. kerületben a Sörház utca környékét – 30 m2 5 millióért, de nem árt, ha máris elkezdi szervezni a felújító brigádot, aki pedig az egészen kicsivel is megelégszik, vásároljon a Széchenyi hegyen mindössze 5,2 millióért – egy 10 m2-es ingatlant. Megnéztük, tényleg létezik!

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.