4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A 35 év felettiek is részesülhetnek majd a támogatott lakáshitelekből, amennyiben valóban az Országgyűlés elé kerülnek azok a módosítások, melyeken jelenleg is dolgoznak a kabinet munkatársai lapinformációk szerint. Az indoklás szerint kitoldódott a gyerekvállalási határidő, így a korábbi korhatár már életszerűtlen. A felvehető összegek azonban a tervek szerint nem változnak.

Eltűnhet a korhatár

Sokan azért maradhattak le idáig az államilag támogatott lakáshitelek jó részéről, mert már betöltötték a 35 éves korhatárt, mely fontos korlátozó tényezője volt a konstrukciónak. A Világgazdaság információi szerint jelenleg kétfajta terven dolgoznak a kabinetben: az egyik verzió szerint a mostani 35 éves felső határt 40 évre emelnék, míg a másik szerint teljes mértékben eltörölnék ezt a fajta korlátozást. A Pénzügyminisztériumban azonban nem erősítették meg a lap információit.

Az – olcsó – svájci frank alapú lakáshitelek eltűnésével fontos segítség lehet a módosítás a vásárlóknak, hiszen a támogatott hitelek kamatai kedvezőbbek mind a forint, és általában az euro alapú lakáshitelek többségénél, éppen ezért a jogosultak körében általában népszerűségnek örvend a támogatott konstrukció. Üröm lehet az örömben az, hogy a tervek szerint a felvehető összegeket nem módosítják, így marad az 5 és 12 millió forintos hitelfelvételi határ.

Szolid kínálat 12 millió alatt – kívül tágasabb

Ennyi pénzért ugyanis használt lakást ugyan lehet vásárolni még a fővárosban is, persze nem túl nagyot, és inkább a kevésbé felkapott helyeken. A budai oldal belső kerületeiben gyakorlatilag keresni sem érdemes ilyen lakásokat, a kínálat leginkább csak a szuterénekre, esetleg néhány földszinti lakásra korlátozódik. A III. kerületben panelekből már lehet válogatni ennyiért, bár kétségkívül nem ez mostanában a legnépszerűbb lakástípus, Békásmegyeren azonban van miből válogatni. A vásárlók szemében nagyon népszerűnek számító Újbudán is egyrészt panelekből lehet válogatni (de abból bőségesen), illetve kisebb alapterületű téglalakások is elérhetőek, egy 42 m2-es 1 szobás félemeleti akár még a Móricz Zsigmond körtérnél is elérető.

A pesti oldalon az V. kerületben szintén nem érdemes ilyen lakást keresni, maximum mutatóba, véletlenül akad egy-egy, persze elképzelhető, hogy valakinek megtetszik egy 21 m2-es lakás a Vadász utcában, persze ismét csak a földszint magasságában. A VI. kerületben már nagyobbak a lehetőségek, azonban a kínálat jó részét itt is inkább a földszinti, felújítandó lakások adják – ezekből jellemzően 40m2 körüliek vannak a piacon, átlagosan 260-290000 forintos négyzetméterárakkal. A VII. kerületben 10 millió forint alatt ismét csak az egyszobás, jórészt udvari garzonokból lehet válogatni, azonban a kicsivel a 12 milliós határ alatt már jó állapotú, kétszobás lakást is kínálnak például a Garay tér környékén, de vannak esélyek a Nefelejcs utca környékén is.

Boldog órák 10 négyzetméteren

A VIII. kerületben régi lakásból bőséges a kínálat, bár ezen lakások némelyikénél vagy a környék, vagy a lakás állapota, esetleg a kettő együtt lehet elriasztó a leendő vásárló számára – itt mindenesetre már 6-7 millió forintért is van lakás, persze senki ne penthousera számítson. A külsőbb kerületekben tovább szélesednek a lehetőségek, de a XIII. kerületben is lehet érdekes dolgokat találni 200-300 ezer forintos négyzetméteráron a Szent László út, a Szegedi út, de akár a Kassák Lajos utca, vagy a Radnóti Miklós utca környékén is.


Aki csak egészen kevés pénzt szeretne ingatlanra költeni, választhatja 5 millió forintért a XXII. kerületben a Sörház utca környékét – 30 m2 5 millióért, de nem árt, ha máris elkezdi szervezni a felújító brigádot, aki pedig az egészen kicsivel is megelégszik, vásároljon a Széchenyi hegyen mindössze 5,2 millióért – egy 10 m2-es ingatlant. Megnéztük, tényleg létezik!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!