2018. február 8. 10:50

Újabb sikeres éven vannak túl az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetséghez (ÖPOSZ) tartozó pénztárak. Mind nominálisan, mind reálértékben hozamot értek el.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak ismét bebizonyították, hogy a lakosság számára egyre fontosabb öngondoskodási megoldások közül a legjobb takarékoskodási alternatívát jelentik és ezt egyre nagyobb arányban ismerik fel az emberek. 2017-ben ugyanis az ÖPOSZ-szal együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak a korábbi évekhez hasonlóan ismét kimagasló teljesítményt nyújtottak.

A nyugdíjkasszák vagyonnövekedése az utolsó negyedévben 10 százalék feletti volt a tavalyi évben az összesített vagyonuk 1288 milliárd forintra rúgott. A jelentős növekedéshez hozzájárult a növekvő tagdíjbevétel és az pénztárak által elért hozam is. A tagok létszáma nem változott jelentősen, továbbra is egymillió felett van (1,054 millió). A vagyongyarapodás különösen az alacsony kamatkörnyezetben figyelemre méltó.


Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az eredményekkel kapcsolatban kiemelte: "Az érintett önkéntes nyugdíjpénztárak 6,78 százalékos átlagos becsült hozamot értek el tavaly, az infláció hatásával együtt számolt reálhozam pedig 4,7 százalék volt. Szintén kedvező eredmény, hogy az egy önkéntes nyugdíjpénztári tagra jutó vagyon 2017 végén 1,22 millió forint volt, ez pedig az egy évvel korábbi szinthez képest 10 százalékos növekvésnek felel meg."

Az ÖPOSZ elnöke kiemelte, hogy a munkáltatói befizetések ugyan stagnáltak, ám egyre többen ismerik fel az öngondoskodás fontosságát és tesznek is ezért, ezt jelzi, hogy az egyéni befizetések továbbra is erőteljesen növekednek, az utolsó negyedévben 32 százalékkal ugrott meg, ami rekordszintű tagi hozzájárulást eredményezett. Éves szinten is figyelemre méltó volt a növekedés az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, az egyéni befizetések összege 2017-ben meghaladta a 90 milliárd forintot, ami 25 százalékos emelkedést jelent. A növekvő tagi befizetések miatt az összes hozzájárulás arányában eltolódott az irányukba. Dr. Kravalik Gábor azt hangsúlyozta, hogy egyre többen nem csak az adójóváírás arányában, hanem annál nagyobb összegű befizetést eszközölnek, ami jelezheti azt is, hogy befektetési alternatívaként is megállják a helyüket a pénztárak.

Az ÖPOSZ-szal együttműködő egészség- és önsegélyező pénztárak 2017-et 51,2 milliárd forintos összvagyonnal zárták. Tagjaik az év során 7,3 millió alkalommal fizettek egészségszámlájukról a különböző szolgáltatásokért, amelyekre összesen 39,5 milliárd forintot költöttek, azaz alkalmanként átlagosan több mint 5300 forintot adtak ki a munkáltatójuk által kiegészített és adókedvezménnyel támogatott egyéni befizetéseikből összeálló egyenlegükből. Az önsegélyező és egészségpénztárak tagjai pedig 23,1 milliárd forintot fizettek be egyénileg, ez pedig 44 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. Ezzel sikerült ellensúlyozni a visszaeső munkáltatói befizetéseket.

Az ÖPOSZ elnöke megjegyezte, hogy a munkáltatói befizetések visszaesése mögött az emelkedő adóterhelés állt. A béren kívüli juttatásként adható cafeteriaelemre ugyanakkor idén alacsonyabb lesz az adókulcs, hogy a pénztári tagsághoz adható hozzájárulást adóterhelése közel 3 százalékponttal 41 százalék alá csökkent. Dr. Kravalik Gábor reményei szerint változást hoz a munkáltatók hozzáállásában. Az alacsonyabb adókulcs miatt szerinte sok munkáltató számára lehet vonzóbb a béren kívüli juttatások között népszerűnek mondható pénztári hozzájárulás.

Dr. Kravalik Gábor kifejtette, hogy a pénztárakban lévő több mint 1 milliós nyugdíjpénztári és a hozzávetőleg 1 millió fős egészségpénztári tagság egyértelműen jó megoldásnak tartja ez a takarékoskodási formát, ám a munkáltatói hozzájárulások bővülésére nagy szükség lenne, hogy növekedjen a takarékoskodó munkavállalók tábora. Az ÖPOSZ szerint ugyanis sokan vannak még, akik csak a munkáltatójuk segítségével tudják megkezdeni a takarékoskodást. Emellett az ÖPOSZ abban bízik, hogy a nettó fizetések emelkedése miatt még többen lépnek a takarékoskodás útjára a pénztári megoldások segítségével. A leggyakoribb megtakarítási célokra (lakás, nyugdíj, gyermeknevelés, taníttatás, egészségügyi kezelés) a nyugdíj és egészségpénztárak megoldást kínálnak az ÖPOSZ elnöke szerint.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.