<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az Országgyűlés június végén utolsó tavaszi ülésén fogadta el azt a törvényt, melynek értelmében az 52 évnél idősebb magánnyugdíjpénztári tagok, illetve a pénztárak egykori - ma már nyugdíjas - tagjai 2009 végéig visszaléphessenek az állami nyugdíjrendszerbe. A döntés több mint százezer embert érinthet, akiknek érdemes lehet élni a lehetőséggel. Ugyanakkor a döntés meghozatalában most nem számíthatunk a pénztárak segítségére. Mfor.hu-háttér.

Az elmúlt években többször volt lehetőség visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe azoknak, akik rosszabbul jártak a magánnyugdíjpénztárak bevezetésével. Most újra kinyitották a kaput: december végéig nyilatkozhatnak úgy az 52 évnél idősebbek, hogy inkább az állami ellátást választják.

160 ezer embert érinthet

Szakemberek szerint körülbelül 160 ezer embert érinthet a parlament mostani döntése, ők azok, akik most mégis az állami rendszer mellett dönthetnek. Egyrészt azok választhatják az állami nyugdíjat, akik 2008. december 31-ig betöltötték az 52. életévüket, de még nem nyugdíjasok. Mellettük azok, akik már nyugdíjasok és valamelyik magánpénztár tagjai, szintén dönthetnek úgy, hogy az államtól kérik az ellátást. Az egyetlen feltétel, hogy az illető önszántából lépett be a magánnyugdíjpénztárba. A pénztárak létrehozásakor ugyanis még volt olyan szabály, hogy a pályakezdőknek kötelező volt belépniük.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szeptember végéig minden érintettnek eljuttat majd egy levelet a tudnivalókról, majd három hónapjuk lesz arra, hogy döntsenek.

"Nincs egységes recept azzal kapcsolatban, mikor éri meg visszalépni az állami rendszerbe. Érdemes mindenkinek egyénileg kiszámolnia, melyik megoldással járna jobban, de az érintettek többségének várhatóan megéri majd váltani" - válaszolta az mfor.hu kérdésére Zaupper Bence, a Hewitt nyugdíjszakértője.

Ebben a számolásban azonban most nem számíthatunk a pénztárak segítségére: a korábbi hasonló lehetőségeknél a magánnyugdíjpénztár mindenkinek kiszámolta, melyik lehetőséggel mennyi nyugdíjat kapna, így csak választani kellett a két összeg közül. A mostani törvény értelmében azonban a tagoknak kell kiszámolniuk, ezzel kikerülik a pénztárakat.

A nyugdíjasok közül azok, akiknek most a nyugdíjuk összege 75 százalékos, szintén visszaléphetnek az állami rendszerbe és kérhetik az ellátás 100 százalékos megállapítását. "Nekik mindenképpen érdemes lehet visszalépni, mivel lényegében harmadával emelkedhet a nyugdíjuk összege" - véli a Hewitt szakértője.

A mostani döntés mellett továbbra is érdemes egy 2008-ban indult átlépési szabály, melynek értelmében 2012 végéig azok léphetnek vissza az állami rendszerbe, akiknek esetében a magánnyugdíjpénztár tájékoztatása szerint nyugdíjuk nem érné el a tb-nyugdíj 25 százalékát és 10 évnél kevesebb ideig voltak pénztári tagok.

Várhatóan nem lesz tömeges visszalépési hullám

"Az elmúlt évek tapasztalatai alapján néhány tízezer átlépőre számítok, azaz véleményem szerint nem lesz tömeges a változtatás" - vélekedik Zaupper Bence. Az adatok szerint 2008-ban például mindössze 14 ezren döntöttek a visszalépés mellett, ugyanakkor 193 ezer új tag lépett be a magánpénzárakba. Éppen ezért várhatóan most is folytatódik a pénztárak taglétszámának dinamikus növekedése - teszi hozzá a szakértő.

A legnagyobb mértékben 2002-ben döntöttek a visszalépés mellett az emberek, akkor 51 ezren döntöttek az állami rendszer mellet. Utána 2003-2007 között évente néhány ezer volt a változtatók száma, akkor a rokkantnyugdíjassá válók dönthettek az állami rendszer mellett.

"A választható portfólió esetén is megfigyelhető volt, hogy mindössze az emberek egy-két százaléka döntött tudatosan valamelyik portfólió mellett, ami azt mutatja, hogy az érintettek nagy többsége nem is nagyon foglalkozik nyugdíjügyeivel, részben ezért nem számítok most sem tömeges átlépési hullámra" - indokolja Zaupper Bence.

Érdemes folyton nyitogatni a kaput?

Az állami rendszerbe való visszalépés lehetősége részben azért került megint előtérbe, mert 2008-ban a válság miatt feltűnően rosszul teljesítettek a magánnyugdíjpénztárak, ráadásul az elmúlt tíz év átlagos hozama sem érte el a vártat.

"A magánnyugdíjpénztárak annak idején azért jöttek létre, mert úgy gondolták, hogy hosszútávon tudnak segíteni az állami rendszernek. Ez továbbra is igaz, véleményem szerint még mindig van létjogosultsága egy ilyen vegyes modellnek" - nyilatkozta még március végén az mfor.hu-nak Holtzer Péter, a Nyugdíj- és Idősügyi Kerekasztal elnöke. Hozzátette: tíz év után sokkal rosszabbnak tűnik a magánnyugdíjpénztár és az állami rendszer viszonya, mint amire számítottak.

Szerinte ez részben annak volt köszönhető, hogy a magánnyugdíjpénztárak gyengén teljesítettek, az állami rendszer pedig túlvállalta magát például a 13. havi nyugdíjjal. "Elképzelhető, hogy a magánnyugdíjpénztárak esetében a következő tíz év a racionálisabb működésről fog szólni, az állami rendszer viszont kénytelen lesz visszavenni az ígéretekből, ahogy az már látszik is" - vélekedik Holtzer.

"Az utóbbi években már kétszer volt lehetőség arra, hogy aki akart, visszaléphetett az állami pénztárba. Ugyanakkor szerintem nem szerencsés ezt a kaput állandóan nyitogatni, bizonytalanságot vinni a rendszerbe" - mondta a közgazdász.

Azzal Zaupper Bence is egyetért, hogy hatással van a rendszer stabilitására az állandó visszalépési lehetőség, fontos lenne, hogy a pénztárak számára is kiszámíthatóbb legyen a rendszer. Ugyanakkor szerinte éppen azért, mert nem szokott tömeges lenni az átlépés, a pénztáraknak sem kell félniük.

Beke Károly

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.