2007. június 22. 14:42

Kicsit sarkítva azt lehet mondani, hogy két részvénnyel kereskedtek a mai napon, és (ha nem tévedek, akkor) mindkettő történelmi csúcsot ért el. Ennek köszönhetően a Bux is soha nem látott magasságba emelkedett.

A Mol kapcsán örvendetes lenne, ha a cég valamely vezetője elmagyarázná, hogy miért is jó ez a sajátrészvény vásárlás a tulajdonosoknak, azon kívül, hogy egy nap alatt 7 százalékot ugrik a papír árfolyama.

Az index.hu, bár próbálkozott nekik nem sikerült megfejteni a rejtvényt, míg a portfolio.hu egy összeesküvéselmélet (jelesül ellenséges felvásárlás) megakadályozását véli kiolvasni. A részvényállomány csökkentésével a menedzsment szerintük kihúzta a talajt az orosz befektetők alól. Számomra ez, a matematikát segítségül hívva kevésbé egyértelmű. Bár tény, hogy a mostani kb. 23 százalék mellé még tizet szerezve ők a következő közgyűlésig biztos, hogy nem lesznek elmozdítható, és a céget sem darabolhatja szét az OMV és az orosz befektetők. A részvények bevonását követően viszont az orosz + osztrák befektetők tulajdonrésze a bevont arányban (a jelenleg feltételezettek szerint 10 százalékkal) nőhet.
Persze, ha a menedzsment ezt követően úgy dönt, hogy a papírokat kikölcsönzi és tovább vásárol, amíg a Mol lesz a vállalat legnagyobb tulajdonosa akkor jól ki tudja szorítani Megdetet, meg a buta OMV-t.

Ami amúgy a tőzsdét illeti, az OTP menetelt tovább, áttörve a 10 ezer forintos lélektani szintet. A bankpapír iránt az elmúlt napokban megszokott komoly vevői érdeklődés mutatkozott. A záró ára a napi maximumtól alig elmaradva 10050 forint lett. A kitörés után további emelkedés valószínűsíthető.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a mai 885.40 pontos, 3.31%-os emelkedés, 62 milliárdos(!) forgalom mellett, egy elég pesszimista nemzetközi környezetben történt. Amennyiben nem lesz Amerikában égszakadás-földindulás, úgy jó esély van, hogy a jövő héten újabb történelmi rekrdoknak tapsikoljunk a tőzsdén.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.