TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Kicsit sarkítva azt lehet mondani, hogy két részvénnyel kereskedtek a mai napon, és (ha nem tévedek, akkor) mindkettő történelmi csúcsot ért el. Ennek köszönhetően a Bux is soha nem látott magasságba emelkedett.

A Mol kapcsán örvendetes lenne, ha a cég valamely vezetője elmagyarázná, hogy miért is jó ez a sajátrészvény vásárlás a tulajdonosoknak, azon kívül, hogy egy nap alatt 7 százalékot ugrik a papír árfolyama.

Az index.hu, bár próbálkozott nekik nem sikerült megfejteni a rejtvényt, míg a portfolio.hu egy összeesküvéselmélet (jelesül ellenséges felvásárlás) megakadályozását véli kiolvasni. A részvényállomány csökkentésével a menedzsment szerintük kihúzta a talajt az orosz befektetők alól. Számomra ez, a matematikát segítségül hívva kevésbé egyértelmű. Bár tény, hogy a mostani kb. 23 százalék mellé még tizet szerezve ők a következő közgyűlésig biztos, hogy nem lesznek elmozdítható, és a céget sem darabolhatja szét az OMV és az orosz befektetők. A részvények bevonását követően viszont az orosz + osztrák befektetők tulajdonrésze a bevont arányban (a jelenleg feltételezettek szerint 10 százalékkal) nőhet.
Persze, ha a menedzsment ezt követően úgy dönt, hogy a papírokat kikölcsönzi és tovább vásárol, amíg a Mol lesz a vállalat legnagyobb tulajdonosa akkor jól ki tudja szorítani Megdetet, meg a buta OMV-t.

Ami amúgy a tőzsdét illeti, az OTP menetelt tovább, áttörve a 10 ezer forintos lélektani szintet. A bankpapír iránt az elmúlt napokban megszokott komoly vevői érdeklődés mutatkozott. A záró ára a napi maximumtól alig elmaradva 10050 forint lett. A kitörés után további emelkedés valószínűsíthető.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a mai 885.40 pontos, 3.31%-os emelkedés, 62 milliárdos(!) forgalom mellett, egy elég pesszimista nemzetközi környezetben történt. Amennyiben nem lesz Amerikában égszakadás-földindulás, úgy jó esély van, hogy a jövő héten újabb történelmi rekrdoknak tapsikoljunk a tőzsdén.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.