2008. október 30. 09:24

A jegybank kész minden eddiginél alacsonyabb szintre csökkenteni az alapkamatot az Egyesült Államokban, ha az eddigi lépések nem vezetnek sikerre - jelentette ki Ben Bernanke, a Fed elnöke szerdán, miután 50 bázisponttal 1 százalékra mérsékelte a központi bank a kamatot.

Az amerikai jegybank szerdán 1 százalékra mérsékelte az alapkamatot, de úgy tűnik, ezzel nem feltétlenül van vége: Ben Bernanke szerint a Fed kész az 1 százalékos kamatszint alá is lemenni, ha azt látja, hogy az eddigi lépések nem sikeresek. A jegybank elnöke szerint továbbra is nagyok a lefelé mutató kockázatok az amerikai gazdaság növekedését illetően, így elképzelhető, hogy minden eddiginél alacsonyabb kamatra lesz szükség.

A szerdai 50 bázispontos kamatvágással együtt októberben már 1 százalékkal csökkent az alapkamat a tengerentúlon, a hónap elején ugyanis a világ nagy jegybankjaival együtt a Fed is soron kívül döntött egy 50 bázispontos csökkentésről. Korábban sokan arra számítottak, hogy néhány nappal az elnökválasztás előtt a döntéshozók már nem fognak hozzányúlni a kamathoz, azonban az utóbbi hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy a recesszió elkerülhetetlen az Egyesült Államokban, így a Fed-nek is lépnie kellett.

"Az ajtó tárva-nyitva áll egy esetleges újabb kamatcsökkentés előtt, vagy bármilyen más lépés előtt, ami segíthet az amerikai gazdaságon" - nyilatkozta a Bloombergnek Allen Sinai, a Decision Economics elemzője. A szakember szerint ha a gazdasággal kapcsolatos várakozások gyengék maradnak, akkor decemberben újabb 50 bázispontos kamatcsökkentésre lehet számítani.

Bernanke szerdai szavai arra utalnak, hogy a jegybank elnöke kész akár 0 százalékra is csökkenteni a kamatszintet, ha úgy érzi, hogy azzal segíthet a gazdaságon. A Fed egyik korábbi munkatársa szerint ha a hitelezés nem áll helyre, akkor decemberben is csökkenhet az alapkamat. Szerinte nem kérdés, hogy mostanra a gazdasági növekedéssel kapcsolatos negatív kockázatok kerültek előtérbe, az inflációs nyomás kérdése pedig lekerült a napirendről, ami elsősorban az olajár elmúlt hónapokban történt zuhanásának köszönhető.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága, mely a kamatról is dönt úgy véli, hogy a világgazdaságban történő lassulás visszavetheti az amerikai exportot is, eddig a kivitel védte meg a világ legnagyobb gazdaságát a súlyosabb recessziótól. Az amerikai jegybank éppen ezért igyekszik kisegíteni a fejlődő országokat is: Brazília, Mexikó, Dél-Korea és Szingapúr jegybankjai egyenként 30 milliárd dollárt hívhatnak le a Fed-től swap ügyletek keretében.

Csütörtök délután újabb fontos adat jelenik meg az amerikai gazdaságról: az elemzők szerint a hatóságok azt fogják közölni, hogy a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Ez újabb recessziós jel lenne, egy esetlegesen ettől eltérő adatra pedig hevesen reagálnának a tőzsdék is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.