3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A jegybank kész minden eddiginél alacsonyabb szintre csökkenteni az alapkamatot az Egyesült Államokban, ha az eddigi lépések nem vezetnek sikerre - jelentette ki Ben Bernanke, a Fed elnöke szerdán, miután 50 bázisponttal 1 százalékra mérsékelte a központi bank a kamatot.

Az amerikai jegybank szerdán 1 százalékra mérsékelte az alapkamatot, de úgy tűnik, ezzel nem feltétlenül van vége: Ben Bernanke szerint a Fed kész az 1 százalékos kamatszint alá is lemenni, ha azt látja, hogy az eddigi lépések nem sikeresek. A jegybank elnöke szerint továbbra is nagyok a lefelé mutató kockázatok az amerikai gazdaság növekedését illetően, így elképzelhető, hogy minden eddiginél alacsonyabb kamatra lesz szükség.

A szerdai 50 bázispontos kamatvágással együtt októberben már 1 százalékkal csökkent az alapkamat a tengerentúlon, a hónap elején ugyanis a világ nagy jegybankjaival együtt a Fed is soron kívül döntött egy 50 bázispontos csökkentésről. Korábban sokan arra számítottak, hogy néhány nappal az elnökválasztás előtt a döntéshozók már nem fognak hozzányúlni a kamathoz, azonban az utóbbi hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy a recesszió elkerülhetetlen az Egyesült Államokban, így a Fed-nek is lépnie kellett.

"Az ajtó tárva-nyitva áll egy esetleges újabb kamatcsökkentés előtt, vagy bármilyen más lépés előtt, ami segíthet az amerikai gazdaságon" - nyilatkozta a Bloombergnek Allen Sinai, a Decision Economics elemzője. A szakember szerint ha a gazdasággal kapcsolatos várakozások gyengék maradnak, akkor decemberben újabb 50 bázispontos kamatcsökkentésre lehet számítani.

Bernanke szerdai szavai arra utalnak, hogy a jegybank elnöke kész akár 0 százalékra is csökkenteni a kamatszintet, ha úgy érzi, hogy azzal segíthet a gazdaságon. A Fed egyik korábbi munkatársa szerint ha a hitelezés nem áll helyre, akkor decemberben is csökkenhet az alapkamat. Szerinte nem kérdés, hogy mostanra a gazdasági növekedéssel kapcsolatos negatív kockázatok kerültek előtérbe, az inflációs nyomás kérdése pedig lekerült a napirendről, ami elsősorban az olajár elmúlt hónapokban történt zuhanásának köszönhető.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága, mely a kamatról is dönt úgy véli, hogy a világgazdaságban történő lassulás visszavetheti az amerikai exportot is, eddig a kivitel védte meg a világ legnagyobb gazdaságát a súlyosabb recessziótól. Az amerikai jegybank éppen ezért igyekszik kisegíteni a fejlődő országokat is: Brazília, Mexikó, Dél-Korea és Szingapúr jegybankjai egyenként 30 milliárd dollárt hívhatnak le a Fed-től swap ügyletek keretében.

Csütörtök délután újabb fontos adat jelenik meg az amerikai gazdaságról: az elemzők szerint a hatóságok azt fogják közölni, hogy a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Ez újabb recessziós jel lenne, egy esetlegesen ettől eltérő adatra pedig hevesen reagálnának a tőzsdék is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!