<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Újabb csapás a magyar kötvénypiacnak: a csütörtöki 12 hónapos aukción mindössze 23 milliárd forintnyi ajánlat érkezett a 40 milliárd értékben meghirdetett papírokra. A gyér érdeklődés miatt az ÁKK-nak az összes benyújtott ajánlatot el kellett fogadnia, ezért több mint fél százalékot ugrott a hozam.

Két héttel ezelőtt már megesett az a csúfság, hogy a 40 milliárd forint értékben meghirdetett 12 hónapos kötvényekre mindössze 22,8 milliárd értékben érkezett igény, ezért az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) semmit nem fogadott el.

Most szinte ugyanez ismétlődött meg azzal a változással, hogy a 23 milliárdnyi ajánlatot teljes egészében el kellett fogadni. Ennek oka pedig az mfor.hu piaci forrásból származó információi szerint az, hogy az adósságkezelő belső szabályzata értelmében ha a meghirdetett mennyiség kétharmadára nem érkezik ajánlat, akkor csak úgy bocsáthatnak ki kötvényt, ha mindent elfogadnak. Vélhetően az ÁKK is túl nagy presztízsveszteségnek érezte volna, ha ezúttal is "nulláznak", ezért most bevállalta a magasabb hozamot.


Az elfogadott 23 milliárdnyi ajánlat esetében az átlaghozam 6,79 százalék lett, ami 57 bázisponttal volt magasabb az egy hónappal ezelőtti utolsó sikeres aukció hozamánál és 24 bázisponttal a tegnapi másodpiaci hozamnál. Ennél is fájdalmasabb a maximális hozam: a legmagasabban elfogadott ajánlatra 7,19 százalékot kellett fizetnie az államnak.

Az újabb sikertelen aukciót követően visszahúzták 310 fölé az euró jegyzését, holott délelőtt 309 alá is erősödött a forint. 

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.