2018. január 11. 19:47

Csütörtökön komoly eladói nyomás alá került több kriptovaluta, miután Dél-Korea azt közölte, hogy megtiltja az ilyen eszközökkel való kereskedést.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Ismét az aggodalmak erősödtek fel a kriptovaluták piacán, és a három legnagyobb ilyen eszköz, a Bitcoin, az Ethereum és a Ripple is komoly eladói nyomás alá került. A legismertebb virtuális pénz, közel 6 százalékkal gyengült, és ismét a 13 ezer dolláros szinthez közelít, pedig a hét első felében még 17 ezer dollárt is adtak egy Bitcoinért.

Az ijedtség hátterében az áll, hogy a virtuális pénzek fontos piacának számító Távol-Keleten újabb országban tilthatják be a velük való kereskedést. Csütörtökön olyan információk láttak napvilágot, hogy Dél-Koreában a jövőben semmiféle kriptovalutával nem lehet majd üzletelni.


A dél-koreai igazságügyi miniszter, Park Sang-Ki szerint komoly aggodalmaik vannak az ilyen eszközök használatával kapcsolatban, és megkezdték egy törvényjavaslat előkészítését, amely a kriptoeszközökkel való kereskedelmet korlátozza. A döntést azt követően hozták meg a miniszter szerint, hogy konzultáltak a pénzügyminisztériummal és a szabályzó hatóságokkal. Vannak ugyanakkor olyan hangok, hogy a tervezett javaslat elfogadása akár éveket is igénybe vehet, addig pedig kiszámíthatatlan, hogy milyen piaci folyamatok lesznek majd. Sok elismert szakértő vélekedik úgy, hogy komoly összeomlás jöhet a virtuális fizetőeszközök piacán, szerdán éppen a világ leggazdagabb és legismertebb tőzsdei befektetője, Warren Buffett adott hangot ilyen véleményének.

A koreai kezdeményezést azonban nem véletlenül vették a befektetők komolyan, a kriptoeszközök két legnagyobb dél-koreai legnagyobb tőzsdéjénél, a Coinone-nál és a Bithumb-nál a rendőrség és az adóhatóság is razziát tartott a héten a Reuters jelentése szerint.

A dél-koreaiak lépése azért is figyelemre méltó, mert eddig elsősorban olyan – kevésbé demokratikus - országok igyekeztek a kriptoeszközöket korlátozni, ahol ezek használatával tüntettek el a hatóságok szeme elől vagyonokat. Igaz, a hivatalos álláspont szerint a szigorú szabályozásra a helyi hatóságok is azért kényszerülnek, mert több feltételezett esetben is kriptovalutákat használtak pénzmosáshoz.

Ráadásul a kelet-ázsiai térség befektetői kiemelt forgalmat bonyolítanak ezekkel az eszközökkel, egyes statisztikák szerint a dél-koreaiak az első öt legnagyobb forgalmat bonyolító ország között vannak.

A virtuális pénzügyi eszközök korlátozásáról a nyár óta folyamatosan látnak napvilágot hírek, Oroszországban és Kínában is életbe léptettek olyan jogszabályokat, amely komoly tiltásokat tartalmaz a kereskedésre vonatkozóan. Ugyanakkor Peking a héten már a bányászat kapcsán is hozott tiltó rendelkezést. A nyugati világban egyelőre nincsenek ilyen akadályok, igaz több szabályozó hatóság és jegybank is felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen eszközökkel való kereskedelem fokozottan kockázatos.
 
A Bitcoin konferenciára sem lehet jegyet venni Bitcoinért

Noha a Bitcoin kapcsán a határtalan lehetőségekről beszélnek egyes szakértők, ezzel magyarázva a kriptovaluta árfolyamának szárnyalását. A kritikusok azonban azt róják fel, hogy gyakorlatilag sehol sem lehet fizetésre használni az eszközt. Csattanós válasz helyett maguk az érintettek is "sunyítanak", hiszen például az egyik legnagyobb rendezvényen, az Észak-Amerikai Bitcoin Konferencián sem fogadják el, hogy a résztvevők az 1000 dolláros részvételi díjat kriptovalutával fizessék ki, számolt be a Business Insider.  

Noha éves szinten még mindig elképesztő hozamokat láthatunk, nagyon sokan szálltak be akár a Bitcoinba, akár más ilyen valutába. Az árfolyammozgás ugyanakkor főleg a legismertebb eszköznél december közepe óta nem kizárólag emelkedő, így egyre többen tapasztalják meg, hogy egyik napról a másikra óriási veszteségeket szenvedhetnek el.

A Bitcoin mostani esése egyébként még viszonylag korlátozott, az immár csak harmadik legjelentősebb kapitalizációval rendelkező Ripple a hét elején még a 4 dolláros szinthez közelített (a maximuma 3,84 dollár volt), csütörtökön pedig már csak 1,7 dollárt ért. Tehát nagyjából két nap alatt értékének a 60 százalékát veszítette el.
 
mfor.hu