2009. november 27. 10:16

Az utóbbi években folyamatosan nőtt az intézményi megtakarítások (pénztárak, unit-linked biztosítások megtakarításai) összetételében a külföldi részvények aránya, és – bár e tekintetben kisebb visszaesések voltak - a magyar papírokból is egyre több került a portfóliókba. A tendencia a tavalyi év nagy részvénypiaci visszaesései miatt megtorpant egy időre, de az idei harmadik negyedévben ismét mind a magyar, mind a külföldi részvények aránya jelentősen nőtt - olvasható a Bamosz pénteken megjelent Regiszterében.

Az utóbbi években folyamatosan nőtt az intézményi megtakarítások (pénztárak, unit-linked biztosítások megtakarításai) összetételében a külföldi részvények aránya, és – bár e tekintetben kisebb visszaesések voltak - a magyar papírokból is egyre több került a portfóliókba. A tendencia a tavalyi év nagy részvénypiaci visszaesései miatt megtorpant egy időre, de az idei harmadik negyedévben ismét mind a magyar, mind a külföldi részvények aránya jelentősen nőtt - olvasható a Bamosz pénteken megjelent Regiszterében.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) most publikált negyedéves Regiszter Jelentése alapján látszik az is, hogy az információt szolgáltató vagyonkezelők és a Bamosz saját adatai alapján az intézményes megtakarítások teljes állománya szeptember végén 7832 milliárd forint volt piaci értéken. Az intézményes befektetésből a Bamosz tagjai által kezelt befektetési alapok összesített nettó eszközértéke 2785 milliárd forintot, míg a Regiszter jelentésben szereplő vagyonkezelt vagyon 5047 milliárd forintot tett ki.

A kezelt vagyon legnagyobb részét a pénztárak és biztosítók adják, míg viszonylag kicsi az egyéb vagyontulajdonosok aránya. Az összes kezelt vagyon több mint fele (3049 milliárd forint) pénztári, további 33 százaléka pedig biztosítói vagyon. Hosszútávon a nyugdíjpénztárak által vagyonkezelésbe adott vagyon aránya trendszerűen nőtt, míg a biztosítóké fokozatosan csökkent – ez a tendencia az utolsó negyedévben is jelentkezett, azaz a pénztári vagyonok gyorsabban bővültek a biztosítói vagyonoknál.

Pénztári vagyonkezelés

Az összesített részvényarány a pénztáraknál 34 százalékra nőtt az utolsó negyedévben, emelkedett az államkötvények aránya is, a magyar állampapírok együttesen a pénztári portfóliók 52 százalékát adják. Jelentősen csökkent viszont a pénztári portfóliókban a betétek és diszkont kincstárjegyek, valamint a magyar vállalati kötvények/jelzáloglevelek aránya is a vizsgált időszakban. Érdekesség, hogy a befektetési jegyek aránya a pénztári portfóliókon belül 27,6 százalék, ez pedig továbbra is azt erősíti meg, hogy a külföldi befektetések jelentős részben a költséghatékonyság és kockázatkezelés szempontjából előnyösebb megoldást kínáló befektetési alapokon keresztül valósulnak meg.

A negyedévben mind a hazai állampapírok, mind a részvények hozama kiugró volt. A piaci mozgások eredményeképpen a pénztári vagyonkezelt vagyonok piaci értéke átlagosan 10 - 11 százalékkal bővült. A pénztárak vagyona 16,2 százalékkal nőtt a negyedévben, ami azt mutatja, hogy az utolsó három hónapban jelentős, 100-150 milliárd forint friss tőke érkezhetett a kasszákhoz. Fontos megjegyezni azt is, hogy az elmúlt öt évben (az utóbbi év tetemes veszteségeivel együtt is) a pénztárak átlagosan 6–7 százalékos pozitív éves hozamot értek el.

Biztosítói vagyonkezelés

A kezelt vagyon csaknem harmadát kitevő biztosítói vagyonok kisebb részét a befektetéshez kötött életbiztosítások, a unit-linked termékek teszik ki – az adatszolgáltatók összesített adatai alapján ez 568 milliárd forint –, míg a nagyobb részt az egyéb biztosítói vagyonok (pl. a biztosítási tartalékok) jelentik. A negyedév végén ez 1073 milliárd forintot tett ki.

A unit-linked termékek vagyona a teljes biztosítói vagyonon belül a vizsgált időszakban gyorsabban nőtt, mint a biztosítótársaságok egyéb vagyona. Ezen belül, azaz a unit-linked portfóliókban is nőtt mind a magyar, mind a külföldi részvények aránya a negyedévben. Több lett a magyar államkötvény is, míg a bankbetétek, a diszkont kincstárjegyek, és az egyéb magyar kötvények aránya itt is csökkent.

A unit-linked termékek esetén a nagyobb részvényarány miatt a negyedéves piaci teljesítmények átlagosan 12 százalék körüli hozamot eredményezhettek, a vagyon ugyanakkor ennél valamivel kisebb mértékben, 11,2 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy mintegy négy milliárd forint körüli tőkekivonás mehetett végbe a piacon. Az első kilenc hónapban ugyanakkor összesítve több mint 21 százalékkal nőtt a unit-linked biztosítások vagyona.


Egyéb portfóliók

Az egyéb kezelt portfóliók (magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapok, alapítványok, stb. vagyona) továbbra is biztonsági játékot játszanak. Részben a nagy betétbiztosítási és befektető-védelmi alapokra érvényes befektetési szabályok, részben a magán- és jogi személyek kockázatkerülése miatt jobban preferálják az alacsonyabb kockázatú eszközöket. A vagyon több mint 80 százaléka itt továbbra is hazai állampapírokban van.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.