TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Négy és fél éves csúcson zárt, ezzel visszatért a 2008-as válság előtti szintre a tokiói értéktőzsde indexe a jegybank monetáris lazítását övező várakozásnak és a javuló japán gazdasági kilátásoknak köszönhetően.

A tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index 179,76 ponttal, 1,45 százalékkal 12 560,95 pontra emelkedett, amely 2008. szeptember 8. óta a legerősebb zárás volt Tokióban. A tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index 13,48 ponttal, 1,3 százalékkal 1051,65 pontra nőtt.

A tokiói tőzsde az egész héten szárnyalt, pénteken elsősorban Kuroda Haruhiko jegybankelnöki, illetve Ivata Kikuo és Nakaszo Hirosi alelnöki kinevezésének parlamenti jóváhagyása miatt. A Bank of Japan új vezetői hármasától a piacok gyors és agresszív monetáris lazítóintézkedéseket várnak, miután korábban jelezték: mindent meg fognak tenni a szigetországot másfél évtizede sújtó defláció letörése és a januárban bejelentett 2 százalékos inflációs cél elérése érdekében.

A piacok szintén pozitívan reagáltak Abe Sindzó miniszterelnök azon pénteki bejelentésére, miszerint Japán csatlakozik a Csendes-óceáni Partnerség (Trans-Pacific Partnership - TPP) nevű szabadkereskedelmi tárgyaláshoz. Elemzők szerint az igen zárt japán piac megnyitása nagyon lendíthet az ország két évtizede stagnáló gazdaságán, míg a szabadkereskedelmi egyezmény megkötése esetén a japán exportőrök könnyebben férhetnének hozzá az Egyesült Államok és tíz további latin-amerikai és kelet-ázsiai ország piacaihoz.

A legtöbbet az exportőrök papírjainak értékei emelkedtek, amelyek profitjára a TPP mellett jótékonyan hathat a kormány és a jegybank jengyengítő pénzügypolitikája is. A Sony részvényeinek értéke például 11 százalékkal nőtt a pénteken. Szintén nyereségeket könyveltek el a hajózási cégek a növekvő kereskedelmi forgalomra vonatkozó várakozások miatt. Egyes elemzők szerint az új kormány december végi hivatalba lépése óta folyamatosan erősödő tőzsdeindex már-már a japán részvénypiac túlhevülésére enged következtetni, ugyanakkor a tengerentúli piacok ezzel párhuzamos emelkedése hátszelet ad a japán papíroknak.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.