<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Négy és fél éves csúcson zárt, ezzel visszatért a 2008-as válság előtti szintre a tokiói értéktőzsde indexe a jegybank monetáris lazítását övező várakozásnak és a javuló japán gazdasági kilátásoknak köszönhetően.

A tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index 179,76 ponttal, 1,45 százalékkal 12 560,95 pontra emelkedett, amely 2008. szeptember 8. óta a legerősebb zárás volt Tokióban. A tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index 13,48 ponttal, 1,3 százalékkal 1051,65 pontra nőtt.

A tokiói tőzsde az egész héten szárnyalt, pénteken elsősorban Kuroda Haruhiko jegybankelnöki, illetve Ivata Kikuo és Nakaszo Hirosi alelnöki kinevezésének parlamenti jóváhagyása miatt. A Bank of Japan új vezetői hármasától a piacok gyors és agresszív monetáris lazítóintézkedéseket várnak, miután korábban jelezték: mindent meg fognak tenni a szigetországot másfél évtizede sújtó defláció letörése és a januárban bejelentett 2 százalékos inflációs cél elérése érdekében.

A piacok szintén pozitívan reagáltak Abe Sindzó miniszterelnök azon pénteki bejelentésére, miszerint Japán csatlakozik a Csendes-óceáni Partnerség (Trans-Pacific Partnership - TPP) nevű szabadkereskedelmi tárgyaláshoz. Elemzők szerint az igen zárt japán piac megnyitása nagyon lendíthet az ország két évtizede stagnáló gazdaságán, míg a szabadkereskedelmi egyezmény megkötése esetén a japán exportőrök könnyebben férhetnének hozzá az Egyesült Államok és tíz további latin-amerikai és kelet-ázsiai ország piacaihoz.

A legtöbbet az exportőrök papírjainak értékei emelkedtek, amelyek profitjára a TPP mellett jótékonyan hathat a kormány és a jegybank jengyengítő pénzügypolitikája is. A Sony részvényeinek értéke például 11 százalékkal nőtt a pénteken. Szintén nyereségeket könyveltek el a hajózási cégek a növekvő kereskedelmi forgalomra vonatkozó várakozások miatt. Egyes elemzők szerint az új kormány december végi hivatalba lépése óta folyamatosan erősödő tőzsdeindex már-már a japán részvénypiac túlhevülésére enged következtetni, ugyanakkor a tengerentúli piacok ezzel párhuzamos emelkedése hátszelet ad a japán papíroknak.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.