TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Négy és fél éves csúcson zárt, ezzel visszatért a 2008-as válság előtti szintre a tokiói értéktőzsde indexe a jegybank monetáris lazítását övező várakozásnak és a javuló japán gazdasági kilátásoknak köszönhetően.

A tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index 179,76 ponttal, 1,45 százalékkal 12 560,95 pontra emelkedett, amely 2008. szeptember 8. óta a legerősebb zárás volt Tokióban. A tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index 13,48 ponttal, 1,3 százalékkal 1051,65 pontra nőtt.

A tokiói tőzsde az egész héten szárnyalt, pénteken elsősorban Kuroda Haruhiko jegybankelnöki, illetve Ivata Kikuo és Nakaszo Hirosi alelnöki kinevezésének parlamenti jóváhagyása miatt. A Bank of Japan új vezetői hármasától a piacok gyors és agresszív monetáris lazítóintézkedéseket várnak, miután korábban jelezték: mindent meg fognak tenni a szigetországot másfél évtizede sújtó defláció letörése és a januárban bejelentett 2 százalékos inflációs cél elérése érdekében.

A piacok szintén pozitívan reagáltak Abe Sindzó miniszterelnök azon pénteki bejelentésére, miszerint Japán csatlakozik a Csendes-óceáni Partnerség (Trans-Pacific Partnership - TPP) nevű szabadkereskedelmi tárgyaláshoz. Elemzők szerint az igen zárt japán piac megnyitása nagyon lendíthet az ország két évtizede stagnáló gazdaságán, míg a szabadkereskedelmi egyezmény megkötése esetén a japán exportőrök könnyebben férhetnének hozzá az Egyesült Államok és tíz további latin-amerikai és kelet-ázsiai ország piacaihoz.

A legtöbbet az exportőrök papírjainak értékei emelkedtek, amelyek profitjára a TPP mellett jótékonyan hathat a kormány és a jegybank jengyengítő pénzügypolitikája is. A Sony részvényeinek értéke például 11 százalékkal nőtt a pénteken. Szintén nyereségeket könyveltek el a hajózási cégek a növekvő kereskedelmi forgalomra vonatkozó várakozások miatt. Egyes elemzők szerint az új kormány december végi hivatalba lépése óta folyamatosan erősödő tőzsdeindex már-már a japán részvénypiac túlhevülésére enged következtetni, ugyanakkor a tengerentúli piacok ezzel párhuzamos emelkedése hátszelet ad a japán papíroknak.

MTI

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.