2008. április 10. 11:59

Az Európai Központi Bank nem változtatott az alapkamaton, továbbra is 4 százalék az irányadó ráta.

Csütörtökön sem változott az európai alapkamat: immád tíz hónapja 4 százalékon tartja az EKB a rátát. Nincs könnyű helyzetben a jegybank, mivel egyszerre kéne teljesíteni az inflációs célokat és növelni a gazdaság teljesítményét.

Az elmúlt hetekben eleinte kamatcsökkentést vártak az elemzők, az utóbbi napokban azonban egyre többen vélték már úgy, hogy az inflációs félelmek miatt változatlan marad az alapkamat.

Az EKB azért volt nehezebb helyzetben, mint a Bank of England, mert az Unióban sokkal nagyobb az inflációs nyomás, mint Nagy-Britanniában, így egyensúlyozni kellett az inflációs célok és a gazdaság álapota között. A hitelválság következményei miatt kamatcsökkentés lett volna indokolt, de a szakemberek szerint szeptemberig tartani kell a kamatot az inflációs célok miatt.

Az eurozóna kamatszintje már tíz hónapja változatlan, miközben a FED és a Bank of England azóta többször folyamodott a kamatcsökkentés eszközéhez. Az infláció márciusban 3,5 százalék volt az eurozónában, ez új rekord 1997 óta. Az EKB célkitűzése 2 százalékos inflációs szint, ezért a jelenlegi infláció mellett esélytelen a kamatcsökkentés. Az elemzők szerint jelentősen csak jövőre enyhülhet az inflációs nyomás.

Ugyanakkor viszont szükséges lenne a kamat mérséklése, mert a nemzetközi szervezetek egyre alacsonyabb növekedési előrejelzéseket adnak ki az eurozónát illetően. Legutóbb a Nemzetközi Valutaalap csökkentette 1,4 százalékra az idei kilátásokat.