<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Mint már oly sokszor a piaci működésem során, ismét tévedtem. Meg voltam róla győződve, hogy shortolni kell az aranyat, nagy esés előtt áll, miközben éppen ellenkezőleg, venni kellett volna.

Természetesen ez nem olyan nagy tragédia, egyik piaci operátor kollégám szerint nyugodtan kereskedhetnék fej vagy írás alapon is, mivel a szigorú kockázatkezelés révén ha 3-4-szer jól látom a piacot, akkor már tudok pénzt keresni. Szerintem ez azért nincs így, számít, hogy az ember valamennyire előre lásson trendeket, de sajnos nagyon sokszor rosszul látjuk a piacot, és ez mindig is így lesz. A lényeg az, hogyha rosszul látjuk, akkor se veszítsünk túl sokat. Amikor 1998-ban rosszul láttam a piacot, elvesztettem a teljes kereskedési tőkémet. Most ugyanolyan nyugodtan aludtam, mint ha nyertem volna. A kockázatkezelés fontosabb de legalább olyan fontos, mint a piaci irány előrejelzése. Egyébként nem csak egy módja van ("stop"), hanem sok más is, mert a kockázatok is sokrétűek.

Piac:

Magyarország a bullshitgenerátor által előállított csomag ellenére eléggé jól tartja magát egyelőre, és azt gondolom, amit korábban is (a kötvénypiacokról): nem állunk jól, de Európa háromnegyedénél még így is jobbak vagyunk, és legalább nálunk van reálkamat, úgyhogy még mindig lehet itt mit keresni. Az új MNB tagokat nagyon várom, majdnem biztosnak tartom, hogy Vágó István és Vágási Feri is bekerül, úgyhogy kamatemelésre nem számíthatunk idén.

Nemzetköziben az alappara folyik: olaj új csúcs, nemesfémek új csúcs: egyre komolyabb az aggodalom, hogy a 70-es évek olajválságához hasonló események bontakoznak ki: infláció fel, növekedés le: S&P egy hónapos mélypont közelében. Pedig a 70-es évek csodálatos volt - azt mondják (csak erős idegzetűeknek):

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.