6p

Egyre másra érkeznek hírek a gazdasági válság kiindulópontjának számító Egyesült Államokbeli hatalmas ingatlanár-esésekről, mely folyamathoz azóta több európai ország is csatlakozott. Más EU-s tagállamokban viszont még mindig túlértékeltnek tűnik a piac. Meddig tarthat a folyamat, várható-e, hogy itthon is szembe kell nézni a lakások elértéktelenedésével?

Ellentétben a világ más országaiban jellemző trendekkel, itthon különösebb árbuktára nem kell számítani – ebben legalábbis egyetértenek az ingatlanos szakértők. A hazai piac sajátossága, hogy az EU-hoz képest az árak meglehetősen alacsonyak, itthon elfelejtették felfújni azt az ingatlanlufit, ami most például az USA-ban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban vagy éppen Írországban hangosan kipukkan – de említhetőek a balti országok is, ahol ugyanez a folyamat figyelhető meg.

Ahol nem volt jó befektetés az ingatlan

A Global Property Guide adatai szerint 2008 második negyedévében az országok többségében folytatódott az általános hitelválság miatti recesszió az ingatlanszektorban is. A vizsgált 33 országból 21-ben estek az – inflációval korrigált – árindexek, melyben a vezető szerepet Lettország tölti be jelenleg, ahol reálértékben 33 százalékkal estek az ingatlanárak, de aggódhatnak a befektetők Észtországban is: Tallinban 14 százalékkal estek az árak az elmúlt 1 évben.

Az Egyesült Államokban a GPG szerint az esés 18 százalékos volt (bár a többféle számítási módszer miatt más adatok is forognak a piacon), az Egyesült Királyságban közel 10 százalék, de Portugália, Új-Zéland, Málta és természetesen többek között Izland is feliratkozott az áresős listára.

Az USA-ban olyannyira komoly a helyzet egyes államokban, hogy divatba jött a "short sell" intézménye, melynek keretében a bedőlt hitellel rendelkező lakást a piaci árnál alacsonyabban próbálják eladni, a veszteséget pedig a finanszírozó bank lenyeli, hiszen így legalább pénzhez jut. Internetes fórumokon és videomegosztókon számos kiváló hozzászólást és felvételt lehet találni a lakáskiürítésekről és eladásokról. Gondban vannak az angol ingatlanirodák is, ahol vásárolni valahogy kevesebben akarnak mostanában, az egyik cég vezetője meg is jegyezte, hogy most derül ki, ki az, aki ebben a helyzetben a szakmában talpon tud maradni.

Szlovákia bezzeg drágul

Mindenesetre az általános credit-crunch ellenére léteznek olyan országok, ahol az elmúlt időszakban tovább folytatódott a drágulás. Ilyen területek például Kína (reálértéken 27 százalékos növekedés), vagy éppen Hong Kong, de ízlés szerint jó befektetés lehetett Ausztráliában vagy éppen Cipruson is ingatlant vásárolni a GPG adatai alapján.

Érdekes dolog viszont az, ami Szlovákiában történik. A szomszédos ország ingatlanpiacának árszínvonala a magyar viszonyokhoz képest szolidnak aligha nevezhető, Pozsony külvárosában szemberebbenés nélkül elkérnek 24-26 millió forintot egy átlagos panellakásért, márpedig az aligha valószínű, hogy a minőségben jelentősebb különbségek lennének.

Tény mindenesetre, hogy a statisztika készítői szerint a szlovák árak inflációval korrigálva idén 25 százalékkal emelkedtek, és a prognózis szerint ennek még nem biztos, hogy vége van, egy magyarázat lehet az euró nagyon közeli bevezetése. Persze a szlovák események hazánkra is kihatnak, Rajkán és környékén elszaporodtak a szlovák állampolgárok által történő vásárlások, hiszen kb. fele árért tudnak ingatlanhoz jutni, ráadásul az autópályának köszönhetően Pozsonyt 10-15 perc alatt elérik.


Mi lesz Magyarországon?

Itthon egyelőre nem kell attól tartani, hogy összedőlne az ingatlanpiac, hiszen a bankok hitelezési gyakorlata sokkal szigorúbb volt a tengerentúlinál, valamint jóval kevesebb volt a spekulatív célú vásárlás (azon külföldi befektetők egy részének, akik látatlanba vették meg az új építésű lakásokat, hogy majd jól felmegy az áruk, némileg csalódottan kellett távozni a piacról). Mindenesetre a prognózisok szerint az új lakások esetében tovább fog folytatódni a szolid (kb. inflációt követő) áremelkedés – ha ezt nem lehet érvényesíteni, inkább meg sem építik őket, vélik egyes szakértők, viszont a használtpiac a közeljövőben aligha tud kitörni diszkrét stagnáló állapotából.

A 2006-os megszorítások – vagyis a szomorú valóság – kiderülte óta az ingatlanpiac visszavett korábbi lendületéből, de talán most éppen ez a szerencse is – az árak nem nőttek olyan szintre, ahonnan jó nagyot lehet esni, sokkal inkább lesz tere a mostani viszonylagos mélyponthoz képest az árak későbbi szolid növekedésének, amennyiben a pénzügyi világhisztéria alábbhagy.

A jelek szerint mindenestre az utóbbi hetekben megszaporodtak a készpénzes vásárlók, akik a hektikus tőzsde és valutapiacokról a tömeghisztériára érzéketlenebb ingatlanba teszik át a pénzüket, de az is tapasztalható, hogy a vevők is óvatosabbak, félnek a nehezen kiszámítható jövőtől a hitelfelvételkor (vagy éppen a hitelfolyósítások szigorítása miatt nem is kapnak hitelt, vagy csak kedvezőtlenebb feltételekkel). Tömegesen ugyan nem, de várható, hogy kezdenek beszivárogni majd a piacra olyan lakások, ahol a háztartás tovább nyújtózkodott, amíg a takaró ért, bár köztudomású, hogy hazánkban a lakáshitel az elsők között van a családok törlesztési preferencialistáján. Elemzők szerint ezek a hatások egyelőre többé-kevésbé kiegyenlítik egymást, így a forgalom rövidtávon nem biztos, hogy jelentősen csökken.

Bukó lehet a luxusvilla és a rossz helyen lévő panel

Sajnos Magyarországon a hivatalos adatszolgáltatás az adásvételi szerződések árairól és darabszámáról még 2006-nál tart, így megbízható adat nincs a közelmúltbeli változásokról. Szakértők arra számítanak, hogy a nagyon drága ingatlanok iránt még jobban vissza fog esni a kereslet (eddig sem volt könnyű és gyors menet eladni őket), valamint a rossz helyen, nem jó állapotban lévő panellakások gazdáinak lehetnek gondjaik, hiszen lakásuk az olykor döbbenetes rezsiköltségek miatt aligha lesz nagyon népszerű a piacon (leginkább itt a kispénzűekre érdemes célozni a hirdetést).

A Belváros közeli, újszerű lakások, vagy éppen a jobb állapotban lévő használtak talán megúszhatják nagyobb megrázkódtatás nélkül, az is elképzelhető, hogy a legjobb helyeken még emelni is lehet az áron. Jelenleg ebből a szempontból szinte ordítva kínálja magát a XI. kerület, ahol az árak nem magasak, viszont az 5 megállóval érkező 4-es metró jelentőset dob majd a forgalomképességen, középtávon.

A vidéki piacon sem sokkal különbözik a helyzet, talán csak annyival, hogy a nagyvárosokon kívül a kisebb településeken tovább tarthat az értékesítés, nem véletlenül gondolkodtak egyes bankok is azon, hogy a legkisebb falvakban, legelmaradottabb régiókban található ingatlanokat talán még fedezetként sem nagyon akarják elfogadni.

Egyetért? Máshogy látja? Szóljon hozzá a fórumban!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!